Luna iunie ne îmbie cu parfumul și aroma nucilor verzi, invitându-ne să degustăm delicioasa dulceață cu iz de copilărie și amintiri alb-negru.
Pe lângă gustul inegalabil, nucile verzi sunt și adevărate mine de aur pentru sănătatea organismului. Aceste fructe oleaginoase îți mențin sănătatea inimii, combat infecțiile urinare și calmează tulburările tractului digestiv.
Dacă dulceața din nuci verzi te poartă prin timp și îți reînvie în minte povești de început de secol XX, atunci nu mai sta pe gânduri și vezi rețetele culese de GrădinaMax special pentru tine.
Înainte de a te apuca de treabă, nu uita să-ți procuri o pereche de mănuși de protecție pentru a-ți proteja mâinile în timp ce cureți nucile. În caz contrar, trebuie să știi că iodul din nuci îți poate păta pielea și unghiile într-o manieră mai puțin estetică.
Iată cele 3 rețete pentru dulceață din nuci verzi pe care merită să le încerci chiar la tine acasă!
1.Rețetă pentru dulceață din nuci verzi cu miere
Prepararea dulceței de nuci verzi implică întotdeauna timp, răbdare și îndemânare pentru că nucile trebuie curățate cu atenție pentru a obține un produs final gustos, cu o plăcută nuanță aurie.
Iată ingredientele necesare pentru dulceața din nuci verzi cu miere!
- 650 gr nuci verzi curățate;
- 1 kg zahăr;
- ½ borcan miere de albine;
- 2 pliculețe zahăr vanilat sau ½ păstaie de vanilie;
- zeama de la ½ lămâie;
- 3 pahare de apă.
Este esențial să acorzi multă atenție curățării nucilor. Nucile se curăță bine de coaja verde și se așază într-un vas umplut cu apă rece. După ce ai terminat de curățat toate nucile, acoperă-le cu un capac și lasă-le în apă până ziua următoare. Nu uita să schimbi apa nucilor la anumite intervale de timp.
Această operațiune este esențială pentru că ajută la eliminarea iodului din nuci. Observă cum nucile se albesc pe măsură ce stau în vasul cu apă.
Ziua următoare, poți pune cele 650 gr de nuci verzi într-un vas cu apă clocotită pentru 15 minute. După aceea, strecoară nucile și mută-le într-un vas cu apă rece pentru alte 15 minute. Tranziția de la apa clocotită la cea rece este o operațiune care trebuie repetată de trei ori.
Între timp, pune zahărul la legat, adaugă mierea și păstaia de vanilie sau pliculețele de zahăr vanilat. Când zahărul s-a închegat puțin, adaugă nucile și zeama de lâmâie pregătită. Lasă nucile la fiert până când se leagă dulceața.
În final, acoperă oala cu un șervet umed și lasă dulceața la răcit. Ultimul pas constă în umplerea borcanelor.
2.Rețetă pentru dulceață din nuci verzi: varianta neagră
Dacă urmezi această rețetă, nuanța dulceței va fi una închisă și nu aurie, dar gustul va fi la fel de intens și savuros.
Iată ingredientele și cantitățile pe care trebuie să le pregătești!
- 90 – 100 nuci verzi curățate;
- 1 kg zahăr;
- zeama de la o lămâie;
- 1 linguriță sare de lămâie;
- 1 păstaie de vanilie.
Dacă respecți aceste cantități, numărul porțiilor obținute va fi 8. Începe prin a străpunge coaja nucilor cu o andrea în diferite locuri, apo așază-le într-un vas cu apă rece. Nucile verzi trebuie păstrate în apă pentru trei zile, perioadă în care apa trebuie schimbată de aproximativ 4 ori pe zi.
După acest interval, nucile trebuie clătite bine și curățate de coajă. Pentru alte trei zile, nucile sunt menținute în apă, timp în care își vor schimba culoarea. Nu uita să schimbi apa de 3 – 4 ori pe zi.
După ce nucile sunt gata pentru dulceață, prepară un sirop din zahăr la care adaugi 3 căni de apă. Ulterior, se adaugă nucile verzi și se fierb până când prind consistență. Adaugă sarea de lămâie, zeama de lămâie și păstaia de vanilie.
După ce dulceața se răcește, trebuie pusă în borcane și se fierbe la bain-marie.
3.Rețetă pentru dulceață din nuci verzi: varianta albă
Varianta albă a dulceței din nuci verzi nu solicită atât de mult timp ca varianta neagră sau ca rețeta pentru dulceață din nuci cu miere.
Deși ingredientele rămân aproape aceleași, diferă cantitățile și modul de preparare. Iată cum trebuie să procedezi!
- 65 nuci verzi;
- 1 kg zahăr;
- zeama de la o lămâie;
- 1 linguriță sare de lămâie;
- esență de vanilie.
Pentru această variantă, trebuie să alegi nucile înainte să prindă coajă. Ulterior, cureți atent nucile de coaja verde și le speli bine în câteva ape reci.
Pune nucile la fiert pentru aproximativ 10 minute. După aceea, nucile se scot și se pun la fiert în altă apă, proces care trebuie repetat de 5 – 6 ori până când nucile se înmoaie. În continuare, trebuie să clătești bine nucile și să le pui la scurs într-o sită.
Între timp, poți prepara siropul în care pui nucile la fiert. Așa cum te-ai obișnuit siropul se pregătește din 3 căni de apă turnate peste kilogramul de zahăr. După ce siropul a prins consistență, adaugă zeama de lămâie, sarea de lămâie și esența de vanilie.
După ce dulceața dă în clocot, se oprește focul și se lasă la răcit. Pentru închiderea ermetică a borcanelor, apelează la tehnica bain-marie.
Sperăm că rețetele noastre îți vor reaminti gustul copilăriei, iar dulceața ta din nuci verzi îți va aduce doar aprecieri din partea celor dragi.
Încearcă rețetele pentru dulceața din nuci verzi și lasă spiritul inovator să pătrundă în bucătăria ta prin rețetele culinare de pe blogul GrădinaMax.
Poftă bună!