Aroma verii se conservă bine în borcanul cu zacuscă pe care îl pregătim toamna cu gândul la sezonul rece. Dacă și ție îți sună familiar acest preparat tradițional românesc, ba chiar se numără printre preferatele tale, noi ți-am pregătit 5 rețete bune de zacuscă.
Află cum poți găti în cele mai diverse moduri acest preparat gustos! Acum sănătatea și savoarea îți dau întâlnire în bucătăria ta.
Top 5 rețete savuroase de zacuscă
După cum bine știi, zacusca este un fel de tocană de legume pe care o conservăm în borcane pentru iarnă. Datorită acestui preparat ne putem bucura de aroma grădinii de zarzavaturi pentru cât mai mult timp.
Zacusca este și ușor de servit. În diminețile în care ești pe fugă, te salvează cu siguranță să întinzi repede pe câteva felii de pâine compoziția delicioasă. Tu și cei dragi ție veți avea asigurat un mic dejun sănătos și gustos.
Hai să vedem rețetele de zacuscă pe care merită să le încerci toamna asta.
1. Zacuscă de hribi
Dacă nu-ți sună foarte familiar, trebuie să știi că hribii sunt de fapt ciuperci de pădure. Pot fi oricând înlocuiți cu ciuperci normale, dar aroma pregnantă pe care o au, fac din hribi o alegere mai inspirată pentru bucătăria ta.
Pentru a prepara zacusca de hribi ai nevoie de 4 kg de hribi proaspeți, 2 kg de ardei roșii, 2 kg de gogoșari, 1 kg de morcovi și 1 kg de ceapă. După ce te asiguri că ai toate ingredientele necesare la îndemână, începe prin a curăța cu atenție hribii de stratul exterior. Apoi pune-i la fiert în apă cu sare pentru aproximativ 20 de minute. După ce apa dă în clocot, mai lasă hribii 5 minute să fiarbă, iar apoi așează-i pe o sită la scurs.
Între timp spală și curăță bine și celelalte legume de care ai nevoie pentru o zacuscă de hribi delicioasă. Toacă bine toate legumele pregătite și pune-le la călit cu puțin ulei, exceptând hribii. Amestecă până când se călesc toate legumele. Apoi adaugă 500 ml suc de roșii și amestecă din nou până se omogenizează compoziția.
După toți acești pași poți adăuga în vas și hribii bine mărunțiți. Amesteci bine pentru a se omogeniza compoziția. Pentru un plus de savoare, adaugă boabe de piper, foi de dafin și cimbru.
Pune zacusca în borcane atent sterilizate și lasă-o la răcit pentru aproximativ 12 h.
Trebuie să mai știi că această rețetă e concepută pentru 6 kg de zacuscă, dar poți regla cantitățile în funcție de nevoile și preferințele tale.
2. Zacuscă de morcovi și mere
Sună interesant, nu-i așa? Ei bine, atunci pregătește iute 1 kg de morcovi, 1 kg de mere, 1 kg de vinete, 1 kg de ardei grași, 1 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă și 1 kg de țelină.
În primul rând spală și se curăță atent toate ingredientele. Țelina și morcovii se dau pe răzătoare, iar merele se taie cubulețe. Pune la călit în 250 ml de ulei morcovii, țelina, merele și ceapa.
Într-un vas seprat se călesc ardeii grași împreună cu gogoșarii. Între timp coace vinetele, curăță-le și combinp-le cu puțin ulei.
Așteaptă să se răcească toate ingredientele și mută-le pe toate într-un vas mare. Adaugă 800 gr pastă de roșii diluată cu un pahar de apă. Continuă să amesteci bine pentru a omogeniza compoziția. Adaugă două lingurițe de zahăr, două lingurițe de miere, sare și 1 l de ulei.
Pune zacusca în cuptor până când grăsimea se adună într-un strat la suprafață. Umple borcanele bine sterilizate cu zacuscă și las-o la răcit.
3. Zacuscă de gogonele
Acest fel de zacuscă e ușor de preprat, așa că nu e nevoie să te înarmezi cu răbdare. Înarmează-te doar cu 2, 5 kg de gogonele, 2 kg de gogoșari și 1 kg de ceapă. Să nu uităm nici de cei 2 l de suc de roșii.
Spală și curăță atent legumele. Taie gogonelele cubulețe și feliază gogoșarii. Călește ceapa în puțin ulei, aproximativ 0, 5 l. Apoi pune gogonelele și gogoșarii la fiert în 250 ml apă. Când apa scade, adaugă și sucul de roșii pregătit și lasă-l la fiert până devine pastă.
Adaugă necesarul de sare în bucate, piper și o linguriță de zahăr. Pune compoziția în borcane bine sterilizate și mai las-o puțin la cuptor.
4. Zacuscă de conopidă
Pentru această zacuscă gustoasă ai nevoie de 1 conopidă, 3 cepe și 1 kg de roșii din care prepari bulionul. Pregătește-ți și câteva felii de lămâie și frunze de pătrunjel.
Spală bine și curăță toate ingredientele necesare. Pune conopida la fiert în apă cu sare. Ulterior, lasă conopida la scurs.
Într-un vas seprat fierbe și cepele tăiate în oțet de vin diluat cu apă. Mai exact, ai nevoie doar de două linguri de oțet. Adaugă bulionul împreună cu foile de dafin, sarea, zahărul, cimbrul și piperul după gust. Nu uita nici de feliile de lămâie și nici de frunzulițele de pătrunjel. Tornă compoziția obținută peste conopida scursă de zeamă.
Pune zacusca în borcane bine sterilizate și las-o la răcit pentru aproximativ 12 h.
5. Zacuscă de vinete
Deși zacusca de vinete este un preparat comun în rândul gospodinelor, nu strică niciodată să-ți perfecționezi tehnica de pregătire. În plus rețeta noastră e foarte simplu de urmat.
Trebuie să ai la dispoziție 3 kg de vinete, 3 kg de ceapă, 3 de kg gogoșari sau ardei gras, în funcție de preferință și 1 kg de morcovi. Curăță și spală bine legumele. Ar fi ideal dacă ai putea să le pui pe toate la tocat în robotul de bucătărie.
Pune într-un vas legumele tocate, 1 l de ulei, 800 g de bulion, 3 lingurițe de zahăr, 2 lingurițe se sare și o linguriță de muștar boabe. Lasă-le să fiarbă până se ridică uleiul la suprafață. Între timp amestecă bine compoziția pentru a se omogeniza. În final adaugă ți puțin mărar pentru un plus de savoare.
Pune compoziția în borcane și las-o la cuptor pentru 15 minute. Apoi lasă zacusca la răcit și în cele din urmă pregătește-te de servit.
Sper că rețetele noastre de zacuscă îți folosesc și îți vor îmbogăți cămara pentru iarnă.
Poftă bună!