Comenzi telefonice şi consultanţă
0

3 idei practice pentru amenajarea unui solar de mici dimensiuni

Dacă ți-ai propus să ai propria cultură de fructe, legume și verdețuri proaspete, poate te-ai gândit că este bine-venit și un solar care să ajute plantele să se dezvolte mai repede. Practic acesta este scopul unui solar, să accelereze creșterea semințelor în mod natural pentru o recoltă de legume timpurie.

Într-un solar se plantează orice tip de legume și verdețuri, aceleași pe care le poți planta și în spațiul deschis din grădină, dar avantajul solarului este mediul cald din interior care favorizează creșterea rapidă a plantelor.


Legumele și verdețurile care se dezvoltă cel mai bine în solar sunt:

  • roșiile și castraveții;
  • dovleceii și salata;
  • varza și conopida;
  • ardeii, vinetele, fasolea;
  • ceapa, usturoiul;
  • pătrunjelul, cimbrul, leușteanul;
  • mărarul, menta, busuiocul, și altele.

Într-un solar poți obține o cultură frumoasă de fructe. Cel mai des sunt plantate în solarii:

  • Căpșuni;
  • Coacăze;
  • Mure;
  • Afine.

1. Alege locul potrivit pentru un solar mic

Terenul pe care vrei să amenajezi un solar trebuie să fie plat, nivelat și solul fertil. Recomandarea noastră este să poziționezi solarul într-un spațiu însorit deci, evită să-l amplasezi între copaci sau în locuri umbrite.

Dacă solul nu este de calitate bună, poți aduce pământ bun din pădure. O altă variantă este să achiziționezi pământ vegetal pentru sere din magazinele de specialitate.

Măsoară locul pe care l-ai ales pentru că spațiul trebuie să corespundă cu mărimea solarului.

În funcție de plantele pe care dorești să le cultivi pentru consum propriu, ai nevoie de o suprafață între 6 m și 12 m de teren. Înălțimea serei trebuie să fie de aproximativ 2 m, dar diferă în funcție de forma pe care vrei să o dai acoperișului.


2. Începe proiectul de amenajare a unui solar

Stabilește bugetul pe care-l ai pentru acest proiect și gândește-te ce formă vrei să dai solarului tău. Acesta poate fi în formă de semicerc sau poate arăta precum o casă mică.

Acoperișul solarului îl poți face curbat sau cu acoperiș într-o pantă sau două.

Structura unui solar este importantă doar pentru aspect și dacă vrei să-i dai o arhitectură care să se potrivească cu grădina sau cu locuința ta. Indiferent de forma pe care o alegi, scopul solarului este același: adăpostirea plantelor și o recoltă timpurie.

Când proiectezi solarul ține cont de spațiul pentru zonele de aerisire și de ușa prin care se face accesul. Micile ferestre ale solarului sunt de ajutor pentru ventilarea naturală a spațiului și pentru a evita un procent mare de umezeală de peste 80% care este dăunătoare pentru plantele cultivate.

3. Materialele potrivite, accesoriile și folia pentru acoperiș

Pentru structura de bază a serei ai mai multe opțiuni, în funcție de bugetul planificat.

  • Optează pentru o structură din lemn, riguroasă, care se potrivește perfect în orice spațiu verde. Însă nu uita că lemnul este un material organic care are nevoie de întreținere pentru a rezista mult timp la factorii externi. Lacurile pentru protecție își fac treaba foarte bine și dacă le folosești pentru întreținere, solarul tău va arăta impecabil și va căpăta rezistență în timp. Costurile pentru o seră construită din lemn sunt reduse.
  • Profilul solarului îl poți face și din țevi ușoare de plastic PVC și rezistente sau din țevi de polipropilenă care este foarte rezistentă la căldură. O construcție din aceste tipuri de țevi se manevrează cu ușurință și investiția nu presupune un efort financiar mare.
  • Construcția serei se poate face și din profile de aluminiu, un material ușor și rezistent. În acest caz dezavantajul este că structura trebuie ancorată bine, mai ales dacă solarul este amplasat într-o zonă unde sunt curenți.
  • Solariile din țevi de oțel necesită un buget mai mare, însă o structură din oțel galvanizat este rezistentă în fața intemperiilor atmosferice și prin urmare este un material fiabil.


După ce alegi materialul pentru structură, următoarea etapă este alegerea foliei pentru acoperiș și pentru a îmbrăca toată construcția. Pentru acoperiș se poate folosi aceeași folie sau policarbonat transparent.

Caută o folie din polietilenă, un material polimer termoplastic care are proprietatea de a stabiliza o temperatură optimă în interiorul solarului.  Ai nevoie de o folie din polietilenă de mare densitate, stabilizată UV și neapărat transparentă pentru că plantele din interior au nevoie de lumină pentru procesul de fotosinteză.

Pe lângă materialele de bază, pentru construcția solarului mai ai nevoie și de câteva unelte și accesorii: un aparat de tăiat lemnul sau pânză de bomfaier, clipsuri pentru prinderea foliei și capsator pneumatic, sârme din poliester, jgheab, scotch rezistent, cuie, scânduri, holșuruburi și altele. Materialele auxiliare de care ai nevoie depind de materialul pe care l-ai ales pentru structura de bază.

Amenajarea unui solar mic pentru consumul propriu de fructe și legume nu este dificilă și acum că ai la îndemână sfaturile noastre poți începe oricând acest proiect.

Cultivă plantele tale preferate ca un grădinar expert!

Publicat de: 17 mai 2021
Vizualizări: 3235
(Voturi: 4, Evaluare: 3.3)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier