Majoritatea grădinarilor aleg primăvara ca sezon de plantare. Însă de ce să fii și tu ca ei? Plantarea de toamnă în grădină îți va aduce numeroase beneficii de care să te bucuri.
Așa că, ia în considerare ca, începând de anul acesta, să practici și plantarea de toamnă. Perioada cea mai bună pentru acest lucru este cea de după 15 octombrie și până la venirea primului îngheț.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce e bine să plantezi toamna, acest articol îți va prezenta avantajele pe care le va avea grădina ta.
Plantarea de toamnă: avantaje
Toate plantele din grădina ta îți vor mulțumi dacă vei alege să le răsădești în perioada de toamnă. Acum că știi că lunile octombrie-noiembrie sunt cele mai indicate pentru a face acest lucru, nu rămâne decât să afli și de ce este bună această variantă.
- Temperaturile de afară sunt ideale pentru a planta noi culturi.
Toamna vine la pachet cu temperaturi blânde față de noile răsaduri. Acest lucru va ajuta plantele să aibă parte de un regim termic optim pentru dezvoltare. De asemenea, umiditatea solului va fi asigurată de precipitațiile mai dese.
- Câștigi un an suplimentar pentru plantele tale.
Dacă vei alege să plantezi toamna, arborii și celelalte plante vor reveni la viață primăvara cu mai multă vigoare și mai bine dezvoltate.
- Plantele vor avea mai mult timp pentru acomodare.
Fiindcă vor fi în pământ pe perioada iernii, rădăcinile vor deveni mai rezistente. Iar lăstarii vor crește și vor intra în primăvară cu 20-30% mai mari.
Printre grădinarii iscusiți, umblă vorba și că vei găsi cu ușurință soiurile pe care ți le dorești pentru grădina ta. Asta pentru că oferta de toamnă este mult mai bogată.
Dar, pentru că fiecare tip de plantă are nevoile ei, vom discuta, pe larg, ce presupune plantarea de toamnă la arbori, flori și fructe de pădure.
Beneficiile plantării de toamnă la pomii fructiferi
În primul rând, ai grijă să cumperi puieți din locuri avizate, pentru că sigur nu îți dorești situații neplăcute.
Poți cumpăra un set de pomi fructiferi din catalogul GrădinaMax. Apoi, urmează plantarea în sine.
Sapă o groapă suficient de mare pentru ca rădăcinile să încapă în ea. Nu uita că în cazul pomilor altoiți, altoiul trebuie să rămână deasupra nivelului solului. Odată ce ai pus bine pomul la locul lui, acoperă-i rădăcinile cu pământ și stropește-l din abundență.
- Puieții se vor prinde mai bine dacă îi plantezi toamna.
Datorită ploilor mai bogate, procentul de prindere a puieților este mult mai ridicat decât în perioada de primăvară. În plus, pământul va fi mai bogat în nutrienții pe care i-a înmagazinat pe tot parcursul anului.
Beneficiile plantării florilor toamna
Ca să te bucuri din plin de florile tale, e bine să știi că doar anumite soiuri se pot planta toamna. Dintre cele mai rezistente, ține-le minte pe acestea:
- crizantema;
- ochiul boului;
- laleaua;
- zambila;
- narcisa;
- tufănica.
Solul se pregătește cu ușurință. Trebuie doar să ai grijă să fie bine drenat pentru a nu favoriza acumularea de apă. De altfel, e indicat să plantezi florile într-un loc cu multă lumină.
Pentru a proteja plantele sensibile, pe perioada iernii le poți acoperi cu fân.
Despre florile care se plantează cu succes toamna, vei găsii detalii în articolul despre plantarea florilor de toamnă.
Cum plantezi fructe de pădure toamna
Deși vremea pare mohorâtă, tomna este o perioadă foarte bună pentru plantarea arbuștilor de fructe de pădure. Așa, poți beneficia de fructe delicioase din grădina ta, chiar în primăvara următoare.
Important este să începi plantarea înainte să cadă prima brumă, pentru a nu pune răsadurile în pericol. Deși sunt plante rezistente la temperaturi foarte joase, iată ce trebuie să faci pentru ca plantarea de toamnă să dea roade.
- Pregătește solul cu îngrășământ natural din bălegar.
În funcție de arbustul de fructe de pădure pe care vrei să îl plantezi, solul cel mai bun poate varia. Cert este că faci cea mai bună alegere, în orice situație, dacă alegi îngrășământul natural provenit de la animale.
- Alege un loc luminos.
Mur, zmeur, afin sau coacăz, toate acestea au nevoie de multă lumină pentru o dezvoltare armonioasă. Așa că, ar fi bine să alegi un loc cu expunere la soare, pentru a le oferi arbuștilor tăi condițiile optime de care au nevoie.
Dacă ești fan al acestor fructe gustoase și sănătoase, articolul despre plantarea fructelor de pădure în sezonul ploios îți va fi de mare ajutor.
Sperăm că am clarificat ce presupune plantarea de toamnă. Acum știi ce beneficii te așteaptă dacă îți vei pregăti grădina pentru anul viitor încă din toamnă. Indiferent dacă vrei să plantezi pomi fructiferi, flori sau arbuști de fructe de pădure, toate acestea îți vor înveseli bucătăria sau curtea.
Până data viitoare, ai grijă de grădina ta și informează-te corect de pe blogul GrădinaMax!