Fructele de pădure reprezintă o încântare pentru orice grădină. Savoarea și gustul micilor comori din livadă îmbogățesc mesele și contribuie semnificativ la sănătatea ta și a tuturor celor care le consumă.
În anotimpul ploios, în care pregătim cămara pentru iarnă, începem și acțiunile de protecție a solurilor din grădina de flori sau cea de legume. Însă toamna nu se rezumă doar la perioada în care culegem roadele ci și perioada în care pregătim recolta pentru anul viitor. Acest lucru este valabil și în cazul fructelor de pădure.
Pentru ca primăvara să începi deja culesul delicioaselor mure, afine sau zmeură, poți începe plantarea toamna, chiar din lunile octombrie - noiembrie. Important este să fie înainte de căderea primei brume. Bineînțeles că este esențial să se țină cont de specificațiile termice din fiecare zonă. În țara noastră, toamna poate fi un moment bun de plantare a fructelor de pădure în marea majoritate a zonelor.
Rezistența micilor fructe care colorează grădinile și farfuriile este una destul de ridicată la temperaturi foarte scăzute și în condiții de iarnă. Vei afla în continuare metodele de plantare a fructelor de pădure și specificațiile fiecărui tip de fruct de care vrei să te bucuri anul viitor.
Așadar, să ne înarmăm cu uneltele necesare și mai ales cu informații și să profităm de zilele călduroase de toamnă în care putem să ne mărim recoltele de alimente bogate în nutrienți și vitamine.
Plantarea fructelor de pădure toamna
Zmeurul
Beneficiile zmeurei sunt cunoscute în lumea întreagă. Acest fruct conține o multitudine de vitamine și poate fi aliatul tău de încredere în curele de slăbire pe care le ai în plan datorită faptului că micile fructe catifelate au puterea de a tăia pofta de mâncare.
Referitor la plantarea zmeurului în grădina ta toamna este indicat să începi prin alegerea corectă a soiului, adică răsaduri de zmeur care se plantează toamna. Alegerea locului potrivit pentru cultura de zmeur este esențială. Zmeurul are nevoie de un loc însorit, aerisit și bine drenat, un sol nisipos fiind varianta ideală pentru plantarea zmeurului.
Așezarea butașilor în pământ se face la aproximativ 20 de centimetri adâncime. Ține cont de distanța la care îi plantezi unul față de altul, asigurându-le cel puțin 40-50 cm între ei. După plantare nu sunt necesare alte îngrijiri speciale, zmeurul fiind desul de rezistent la ploi și temperaturi scăzute. În plus, frunzele căzute din copaci împreună cu buruienile uscate vor constitui plăpumioara perfectă și naturală care va proteja solul pe timpul iernii.
Murul
Aromatele fructe de mur încetinesc îmbătrânirea și chiar previn apariția cancerului datorită faptului că sunt bogate în antioxidanți naturali și acid elagic. Totodată probleme intestinale pot fi înlăturate prin consumul de mure combinat cu un stil de viață activ. Ai toate motivele să crești mur în grădina ta atât pentru gustul deosebit cât și pentru efectele benefice pe care fructele acestuia le au asupra sănătății.
Toamna târziu, atunci când materialul săditor a ieșit din vegetație, este perioada propice de plantare a murului în grădina ta. În acest sens, poți achiziționa butașii de mur cu spini sau mur fără spini. Diferența dintre ei constă în rezistența în fața frigului, cei cu spini fiind câștigători.
Important de știut la plantarea murului este faptul că locul ales trebuie să fie unul foarte însorit însă ferit de curenții de aer. Este nevoie ca distanța dintre răsaduri să fie destul de generoasă, 1.5 metri pe rând, respectiv 2.5 - 3 m între rânduri. Murul are nevoie de susținere, deci este necesar să instalezi sârme pe spalieri pentru sprijinirea arbustului în perioada de creștere. Adâncimea de plantare este indicat să fie una potrivită - 10 -15 cm. Murul are nevoie de tundere și îngrijire în perioada de vegetație, pentru a rodi.
Afinul
Afinele sunt considerate echivalentul natural al insulinei și conțin numeroase substanțe antiseptice, antibacteriene și antibiotice. Sucul de afine este aliatul tău de încredere în lupta împotriva infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. Întrebuințările afinului atât pentru medicina alternativă cât și pentru consum sunt numeroase și transmise din generație în generație.
Plantarea afinului toamna este favorabilă mai ales în zonele secetoase ale țării. Solul în care vor crește arbuștii de afin trebuie să fie unul bine drenat și bogat în humus iar amestecul de pământ utilizat la acoperirea gropilor este bine să conțină gunoi de grajd.
Întreținerea solului curat se poate realiza ușor și prin mulcire, bineînțeles cu mulci organic. După plantare, locul respectiv trebuie udat bine. Afinul are nevoie de tăieri pentru a-l ajuta să rodească, tăieri de formare, de regenerare și de fructificare.
Știai că odată cu fierberea fructelor de pădure, o mare parte din proprietățile pe care acestea le au se pierd? Așadar este recomandat consumul lor în stare proaspătă sau congelată astfel încât să te poți bucura de efectele benefice pe care minunățiile pădurii le oferă sub forma micuțelor dar sănătoaselor fructe delicioase.
Noi îți dorim să ai parte de recolte bogate de fructe de pădure în fiecare sezon!