Fie că-ți plac alimentele puțin iuți sau foarte iuți, trebuie să ai tot timpul la îndemână ardei iuți. Gustul picant al acestora oferă o savoare intensă oricărui fel de mâncare. Ca să nu mai vorbim de faptul că substanța denumită capsaicină, care se regăsește în ardeii iuți, duce la eliberarea endorfinelor, neutransmițătorii care contribuie la starea de bine a organismului.
Pe lângă faptul că dă un gust intens mâncării și contribuie la starea de bine a organismului, ardeiul iute are puține calorii. În plus, este bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și are și alte beneficii ca:
- ameliorează durerea;
- îmbunătățește digestia;
- accelerează procesul de slăbire;
- scade tensiune arterială.
Vrei să ai și tu ardei iuți în propria grădină de legume? Atunci haide să discutăm astăzi despre condițiile de plantare ale ardeiului iute. Astfel, te vei putea bucura de un organism sănătos și de mâncăruri savuroase. Dar înainte de acest lucru, haide să vedem care sunt cei mai apreciați ardei iuți.
Tipuri de ardei iuți
Iuțimea acestui tip de ardei este măsurată în unități Scoville, aceștia fiind împărțiți în două categorii: potrivit de iuți și foarte iuți. Cu cât numărul unităților crește, cu atât ardeii sunt mai iuți. Așa că, înainte să te apuci de plantarea propriu-zisă, uite o listă cu cei mai cunoscuți și mai apreciați ardei iuți, după gradul de iuțeală:
- ardei iute pitic – 500;
- Anaheim –500 – 1.000;
- Jalapeno – 2.500 – 8000;
- Cayenne – 30.000;
- Habanero – 100.000.
Unul dintre cei mai iuți ardei de pe planetă este un hibrid și se numește Carolina Pepper. Acesta are peste 2.000.000 unități Scoville.
După ce am aflat care sunt cei mai apreciați ardei iuți, haide să aflăm cum se trebuie să te pregătești pentru plantarea ardeiului iute în grădină.
Când și cum se plantează ardeiul iute
Ardeiul iute se deosebește din punct de vedere al aspectului de ardeiul gras prin fructele sale mici, având o pulpă subțire de formă sferică sau conică. Plantele mature se obțin din răsaduri, semințele de ardei iute plantându-se rar direct în câmp deschis.
Răsadurile pentru cultura de toamnă se pregătesc începând cu luna aprilie, în seră sau în solariu, în răsadnițe care au fost curățate și dezinfectate în prealabil. De ce este foarte importantă dezinfectarea răsadnițelor? Pentru a împiedica apariția dăunătorilor. Așa că ține cont de acest aspect, care, de cele mai multe ori, poate face diferența.
Semințele de ardei iute pentru răsaduri trebuie achiziționate de la un furnizor de încredere, care să aibă certificat, pentru a putea avea rezultate bune și a te putea bucura de gustul intens al fructelor.
Plantarea semințelor de ardei iute și călirea răsadurilor
Pregătește răsadnița unde vei planta semințele de ardei iute și acoperă partea de jos a acesteia cu un strat de nisip pentru asigurarea unui drenaj corespunzător.
Apoi delimitează spațiile dintre rânduri, trasând linii cu ajutorul unui plantator. Ai grijă să lași cel puțin 5 cm spațiu între semințe. După ce ai realizat această procedură, presară puțin îngrășământ pentru înrădăcinarea semințelor pe deasupra pentru a ajuta viitoarele plăntuțe să se dezvolte mai repede.
Vârsta răsadurilor este de 50-60 de zile. Înainte de planta răsadurile în câmp deschis, acestea trebuie călite, pentru a se putea adapta cât mai rapid temperaturilor de afară.
Află mai multe despre tehnologia de cultivare a semințelor de ardei.
Îți recomandăm să plantezi răsadurile de ardei iute atunci când temperatura solului ajunge la cel puțin 15-17 grade Celsius. Dacă realizezi procedura de plantare prea rapid, sunt șanse ca răsadurile să nu ajungă la maturitate din cauza temperaturilor scăzute.
Procedura de călire a răsadurilor este simplă. Cu câteva zile înainte de plantare, aerisește perioade mai îndelungate solariul sau sera, atât ziua cât și noaptea, apoi irigă răsadul abundent înainte de transplantare.
Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor de ardei iuți
Pregătirea solului reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pentru a avea o recoltă bogată.
Ține cont că ardeii iuți au nevoie de un sol bine structurat, luto-nisipos, bine drenat, tratat din toamnă cu substanțe fertilizante cu un conținut mare de fosfor și azot. Dacă sunt îndeplinite toate aceste cerințe, răsadurile pe care le vei planta vor ajunge la maturitate, iar tu te vei bucura de roade bogate.
Așa că mărunțește bine pământul, aplică tratamente fitosanitare și îngrășăminte foliare pentru buna dezvoltare a răsadurilor.
Apoi plantează răsadurile cu atenție, monitorizează-le atent și pregătește-te pentru roade frumoase.
Sperăm ca recomandările experților GrădinaMax pentru plantarea ardeilor iuți să te ajute să ai o recoltă bogată. Te așteptăm cu mai mult sfaturi pentru grădinărit pe blogul GrădinaMax.
Să ai spor!