Cineva ca tine, pasionat de grădinărit și de activități în aer liber, abia așteaptă venirea primăverii. Îți e dor de grădina ta îngrijită și plină de roade, care mai de care mai diverse.
Dar, până la venirea primăverii, poți începe cu o recoltă timpurie.
Și, ca să te bucuri mai târziu de roade bogate, atente selecționate, iar familia și prietenii tăi să fie încântați de toate mâncărurile gătite cu legume proaspete, luate direct din micul tău colț de rai, începe cu pregătirea grădinii chiar din luna februarie.
Așa că nu trebuie să aștepți neapărat primăvara. Luna februarie poate fi considerată noul mai în materie de plantare a legumelor, datorită temperaturilor în creștere. Iar, în această lună, temperatura solului e mai mult decât perfectă pentru plantarea anumitor legume.
Nu știi ce fel de legume pot fi plantate în această lună? Sigur ai câteva idei. Însă, ca să fim siguri că afli toate legumele bune de plantat, îți facem imediat un checklist demn de salvat în bookmarks.
Legume bune de plantat în luna februarie
Cine sunt starurile lunii februarie la capitolul legume?
Sunt multe legume bune de plantat în această lună încă iernatică. Și o să începem cu...
Beneficiile consumului ardeiului gras
Ardeiul gras – este o legumă foarte întâlnită și iubită de oamenii din lumea întreagă, deoarece este foarte ușor de combinat cu alte legume. Cine n-a mâncat vreodată o salată delicioasă de legume crude, o tocăniță sau chiar o plăcintă de legume care să aibă în compoziție ardeiul gras?
În afară de faptul că este o legumă gustoasă și ușor de combinat, ardeiul gras are și numeroase beneficii pentru sănătate, reducând colesterolul rău și activând metabolismul. În plus, acesta conține o mulțime de vitamine și minerale, precum:
- vitamine din complexul B;
- vitamina C;
- minerale esențiale precum magneziu, seleniu, zinc și fier.
Deci, pentru o cultură timpurie, ardeiul gras e alegerea perfectă pentru plantare.
Plantează ardeiul în a doua jumătate a lunii februarie, pentru ca solul să aibă temperatura potrivită pentru germinație. Solul trebuie să fie nisipo-lutos, fertilizat corect și irigat, pentru a menține o umiditate de cel puțin 65%.
De ce să plantezi varză în grădina ta
Varza, o altă legumă foarte des întâlnită, poate fi plantată cu succes în luna februarie, pentru a te putea bucura de preparate delicioase mai târziu.
Și, dacă nu ești convins, uite doar câteva beneficii pe care le ai dacă incluzi în alimentația ta varza:
- pielea ta va arăta mai bine datorită antioxidanților;
- sistemul tău imunitar va fi mai puternic datorită vitaminei C;
- sucul de varză îți va proteja stomacul.
Dacă te-am convins, să înceapă plantarea!
Pregătește solul dinainte pentru a asigura condițiile bune. Varza se dezvoltă perfect în soluri fertile și bine drenate. Ai grijă și la temperatura solului. Semințele pot germina la 4 grade Celsius, însă temperatura optimă este undeva 18 grade Celsius. Dacă ai pregătit tot ce trebuie, cumpără semințe de varză, plantează-le conform instrucțiunilor și gata prima etapă!
Țelina, preferata gospodinelor și a grădinarilor
Gospodinele care au țelină în casă sunt fericite. Au și de ce. Este o legumă extrem de versatilă, folosită cu succes la preparate culinare dintre cele mai diverse. Iar grădinarii o iubesc. De ce? Deoarece nu este o legumă foarte pretențioasă în materie de substrat și poate fi plantată cu succes în ghiveci, dacă vorbim de semințe pentru țelină de frunze. Pe lângă rețete, țelina are și numeroase proprietăți terapeutice:
- previne anemia;
- are efecte detoxifiante;
- are efecte antiinflamatorii;
- un consum regulat reduce cu succes nivelul așa-numitului colesterol rău.
Semințele pentru țelina de rădăcină atent selecționate de noi, specialiștii GrădinaMax, pot fi semănate spre sfârșitul lunii februarie, pentru ca solul să aibă o temperatură mai ridicată, care să favorizeze germinația.
Solul în care vei planta țelina trebuie să fie lutos, afânat și bine drenat.
O ceapă pe zi
Ultima, dar nu cea din urmă legumă pe care o poți planta în februarie este ceapa. Nici nu mai trebuie să menționăm de ce ai nevoie de ceapă în preparatele culinare. Însă vom menționa câteva beneficii ale consumului de ceapă:
- reducerea riscului de apariție al anumitor tipuri de cancer – de colon, esofagian sau de stomac;
- îmbunătățirea somnului;
- întărirea sistemul imunitar;
- protejarea vaselor de sânge.
Pregătește comanda de semințe de ceapă din timp. Pentru semănare, solul trebuie să fie un pic umed, ușor presat și proaspăt fertilizat. Alege o zonă unde există mai multă lumină pentru rezultate bune și plantează semințele în rânduri.
Așadar, dacă vrei să te bucuri de preparate delicioase și să-i uimești pe toți cu geniul tău în materie de grădinărit, urmează checklist-ul nostru și nu vei da greș.
Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebare referitoare la semințe, bulbi și plante vii, precum și specii rare.
Foarte bune sfaturile
Iti multumim pentru aprecieri, Virgil!