Luna mai este perioada ideală pentru a face stocul alimentelor de sezon și pentru a te delecta cu preparate care mai de care mai gustoase. Este totodată și un moment perfect pentru a face tranziția către un regim alimentar ușor, care să îți pregătească organismul pentru zilele caniculare ce vor urma.
În cazul în care te gândești ce să gătești în luna mai și care sunt alimentele specifice care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie sau grădină, stai fără griji. Am pregătit pentru tine câteva rețete simplu de pregătit, numai bune de savurat împreună cu cei dragi.
Ce să gătești în luna mai: cele mai gustoase alimente ale sezonului
Luna mai este perioada recoltelor bogate, dar mai ales a legumelor delicioase. Indiferent de preferințele culinare, nu poți lăsa să treacă această lună fără a include în dieta ta următoarele:
1. Fasolea verde
Are multiple beneficii asupra organismului. Ea se numără printre legumele bogate în proteine, vitamina K și fibre.
De asemenea, fasolea verde stimulează procesul de eliminare al toxinelor din organism și are efecte diuretice. Este și un aliment recomandat pentru reglarea nivelului de colesterol.
2. Mazărea
Este un aliment cu un conținut foarte mare de vitamina K, cea care ajută la activarea calciului din organism, întărind astfel sistemul osos. Mazărea este bogată și în fier, magneziu, potasiu, cupru, sodiu, vitaminele A, B și C, un complex de minerale și vitamine care susțin buna funcționare a întregului organism.
Consumul regulat de mazăre reduce riscul de boli cardiovasculare, de osteoporoză, previne constipația, îmbunătățește vederea și elimină oboseala cronică.
3. Salata verde
Consumul de salată verde este benefic pentru menținerea sănătății pielii și a ochilor, datorită conținutului ridicat de vitamina A și betacaroten. Este totodată și un aliment care poate fi inclus foarte ușor în salatele fresh de primăvară.
4. Conopida
Includerea conopidei în alimentație previne apariția bolilor de inimă și a accidentelor cardiovasculare. Datorită conținutului ridicat de calciu, fosfor, vitamina K, acid folic și vitamina B6, aceasta ajută la eliminarea toxinelor din organism și la protejarea sistemului digestiv.
5. Broccoli
Această legumă are multiple beneficii asupra sănătății organismului, mai ales dacă se gătește la abur, întrucât astfel se păstrează valorile sale nutritive. Printre avantajele consumului regulat de broccoli se numără întărirea sistemului osos și a sistemului imunitar, buna funcționare a sistemului nervos și a celui cardiovascular.
6. Rubarba
Conține foarte multe minerale, vitamina C, calciu, fier și fosfor și are rol în protejarea ficatului, prevenirea cancerului, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.
Rubarba poate fi adăugată la prepararea supelor, întrucât dă o aromă aparte mâncărurilor.
7. Sparanghelul
Ajută la arderea grăsimilor datorită conținutului ridicat de fibre. De asemenea, complexul de vitamine care se găsește în sparanghel ajută la prevenirea bolilor de inimă și protejează celulele organismului împotriva îmbătrânirii premature.
Sparanghelul se gătește foarte ușor la cuptor, iar împreună cu câteva bucățele de usturoi, obții un preparat cu adevărat savuros.
Delicii în farfurie: cele mai simple 3 rețete pe care le poți încerca în luna mai
1. Mâncare de fasole verde cu usturori
Pentru acest fel, ai nevoie de:
- 600 g de fasole verde Cantare;
- 5 roșii de dimensiune medie;
- 6 căței de usturoi, tocați în prealabil;
- 4 cepe medii;
- condimente în funcție de gust: sare, piper, mărar și pătrunjel.
Primul pas pentru gătirea acestui fel de mâncare este tăierea în bucățele a fasolei și opărirea acesteia în apă cu sare. În același timp, ceapa trebuie călită separat, în ulei încins.
Odată ce fasolea devine transparentă, se adaugă în tigaia cu ceapă, împreună cu jumătate din cantitatea de roșii și se lasă la fiert timp de 5 minute. Ulterior, se adaugă roșiile rămase, condimentele și usturoiul și se lasă la foc potrivit până când fasolea este fiartă.
2. Supă cremă de mazăre
Mazărea poate fi gătită sub diverse forme, cu carne sau fără, însă supa cremă este o variantă sățioasă și gustoasă. Pentru aceasta ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g de mazăre Gigante Svizzero;
- 2 morcovi;
- 50 g unt;
- 2 cartofi;
- 1 țelină;
- 1 ceapă;
- 1 legătură de mărar verde;
- condimente, după gust.
Se fierbe mazărea, iar într-o altă tigaie se călește ceapa în unt. Ulterior, se adaugă peste ceapă țelina, morcovii și cartofii tăiate cubulețe și se călesc împreună câteva minute. De asemenea, trebuie să adaugi o cantitate suficientă de apă astfel încât să poată fierbe până ce devin ușor de pasat.
După ce au fiert legumele, acestea se pasează cu ajutorul blenderului sau într-o sită până ce se obține un piure fin. Peste acesta se adaugă treptat apa în care au fiert legumele, se amestecă pentru a obține un preparat omogen și se condimentează.
3. Conopidă la cuptor
Un preparat care îți lasă gura apă și pentru care ai nevoie de:
- 900 g de conopidă Rober;
- 400 g smântână;
- 220 g cașcaval;
- 2 ouă;
- o legătură de ceapă;
- 1 lingură de parmezan;
- condimente după gust;
- 2 linguri de pesmet;
- unt pentru a unge în care gătești conopida.
Conopida se spală foarte bine, se taie în buchețele și se pune într-o oală cu apă; din momentul în care apa începe să fiarbă, trebuie să mai lași conopida la fiert 15 minute. În preabil, se încălzește cuptorul și se taie ceapa mărut, cașcavalul în cubulețe, iar cele 2 ouă se amestecă cu smântâna.
După ce conopida este fiartă, trebuie lăsată la scurs timp de aproximativ 3 minute într-o sită. Ulterior, se unge vasul, se tapetează cu pesmet și se pune alternativ un strat de conopidă, o jumătate de lingură de pesmet, de ceapă și de condimente și o cantitate mică din amestecul cu smântână.
La final, se lasă la cuptor timp de aproximativ 45 de minute până când preparatul este rumenit.
Sperăm că rețetele prezentate te ajută să planifici ce să gătești în luna mai. Indiferent de gusturi, trebuie să le încerci măcar o dată.
Spor la gătit și poftă bună!