Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ce soiuri de napi să alegi și cum le plantezi în grădină

Poate nu ai auzit prea multe despre napi. Sau chiar te-ai întâlnit cu ideea că ar fi mai mult o legumă pentru hrana animalelor. Dar nu asculta aceste preconcepții!

Napul este un aliment plin de beneficii, un bun înlocuitor al cartofului, având mai puține calorii. Și, pe lângă proprietățile nutritive, îți va colora grădina cu florile de un galben intens.

Deși există mai multe soiuri de napi, nu sunt între ele diferențe prea mari. Dacă vrei să începi o cultură din această plantă, cel mai bine ar fi să iei în considerare napul porcesc. Denumit și topinambur, în primă fază îl poți folosi ca plantă decorativă, iar apoi, va rodi tuberculi comestibili.

Acest articol va explica, pe înțelesul tău, ce soiuri de napi ai putea planta în grădină și cum să le îngrijești. Dacă ești interesat de grădinărit, îți recomandăm rubrica legumicultură.

Soiuri de napi pentru grădina ta

Cel mai întâlnit soi de nap, este cel de pământ sau porcesc. Cunoscut și sub denumirea de topinambur, e posibil să-l fi văzut prin piețe sau prin cămara bunicii.

  • E vorba despre un tubercul a căui formă poate varia.  

Rotund, oval sau cu o formă nedefinită, gustul dulceag te va cuceri cu siguranță. Avantajul este că există atât soiuri timpurii, cât și târzii, pentru ca tu să te bucuri de recoltă pentru o perioadă cât mai mare.

În plus, dacă alegi napul de pământ, plantarea și întreținerea se realizează cu ușurință, nefiind o plantă prea pretențioasă.

  • Pentru persoanele cu probleme de greutate, napul este alimentul perfect, slab în calorii, dar gustos și nutritiv.

Tot ce trebuie să știi pentru plantarea napilor

Află că dacă ai hotărât să cultivi topinambur, ești un om norocos. Este o plantă cu cerințe de mediu minime, care crește foarte bine chiar și dacă este lăsată pe cont propriu.

napi pentru gradina

Condiții optime pentru cultura de nap

Temperatura ideală la care napii se vor dezvolta corespunzător este cuprinsă între 15 – 27 de grade Celsius. Frunzele și florile preferă temperaturile moderate, pe când rodul de sub pământ rezistă cu succes la ger.

Topinamburul iubește lumina! Așa că plantează-l într-un loc în care să fie expus la razele soarelui.

Dacă vrei ca recolta ta de nap să fie una bogată, amintește-ți că are nevoie de cantități semnificative de apă. Totuși, poate suporta și scurte perioade de secetă. Pentru mai multe detalii, aruncă un ochi peste articolul despre îngrijirea legumelor în perioada uscată.

Iar când vine vorba de sol, aici lucrurile sunt foarte lejere. Poți sta fără griji, pentru că atâta timp cât solul este bine drenat, planta se va dezvolta optim.

Plantarea napilor

Există două metode principale de plantare a acestor legume:

  • prin tuberculi întregi sau tăiați;
  • prin semănare.

Tuberculii pe care îi găsești în supermarket sunt buni pentru a-i planta. Cât despre semințe, GrădinaMax îți pune la dispoziție mai multe soiuri de napi din care să alegi.

Pentru ambele modalități de plantare, perioada ideală este fie primăvara, fie toamna.

ingrijire napi

Plantarea tuberculilor

Acum că știi când să te apuci de treabă, ia-ți o lopată și sapă câteva gropi de 10-15 centimetri adâncime. Aici vei planta napii, așa că poți face atâtea gropi câți topinamburi vrei să răsădești. Fii atent să pastrezi o distanță de cel puțin 30 de centimetri între plante.

Cum se seamănă napul

Semințele au nevoie doar de 2 centimetri adâncime, așa că vei avea mai puțin de muncă. Totuși, după semănare, va trebui să uzi pământul, iar apoi să demarezi operațiunea de mulcire.

Sfaturi pentru îngrijirea napilor

Plantația ta de napi va crește armonios dacă îi vei asigura o irigare corespunzătoare. În plus, apa este cea care va conferi o savoare aparte legumelor tale.

  • Dacă îi vei uda din abundență, te vei bucura de topinamburi dulci și aromați.

Ține cont de faptul că apa prea puțină va face ca tuberculii să devină iuți și uscați, iar planta se va ofili prematur.

  • În aproximativ 2 luni de la semănare, în funcție de soi, primii napi din recoltă vor fi gata de cules.

soiuri de napi

În cazul în care nu îți dorești să păstrezi florile de nap în scop ornamental, îți recomandăm să le tai, pentru ca tuberculul să se dezvolte mai rapid. Desigur că poți apela și la erbicidare pentru a evita creșterea buruienilor printre plantele tale.

Odată cu prima brumă, napii vor intra în perioada de repaus vegetativ, așa că ar fi bine să începi recoltarea. Dacă totuși nu vrei să îi consumi chiar atunci, îi poți lăsa în pământ peste iarnă, fiind rezistenți la îngheț.

  • Depozitează-i într-un loc răcoros (în beci sau chiar în frigider) și bucură-te de ei următoarele luni.

Sperăm că te-am ajutat să înțelegi cum se plantează napii și ce soiuri sunt potrivite pentru grădina ta. Încearcă și tu să începi propria cultură de topinambur și grădinărește cu spor!

Te așteptăm pe blogul nostru, pentru a citi mai multe articole interesante care să-ți vină în ajutor!

Publicat de: 10 noi 2020
Vizualizări: 16909
(Voturi: 11, Evaluare: 3.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Cartofi de sămânţă
    • Semințe de legume
    Promoţie!
    Nap Snowball imagine 1
    0 Comentarii
    Nap Snowball
    Cantitate într-un pachet: 5 g
    6.10 lei 10.60 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 6.10 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier