Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum ai grijă de legumele tale pe timp de secetă

Seceta este principalul factor extern care afectează anual producțiile de legume, fie că vorbim despre culturi susținute, sau în regim propriu. Dacă în sistem de agricultură extinsă există programe și proceduri standard pe care agricultorii le urmează, în culturile mici, gestionarea crizei poate fi mai dificilă, în special atunci când vorbim despre grădinari mai puțin experimentați.

Desigur, cu cât cultura este mai mică, cu atât ea poate fi controlată mai ușor. Așadar, nu ai niciun motiv de îngrijorare.

Aplicând sfaturi practice și utile vei reuși să combați seceta cu succces, fără a fi nevoie să faci investiții majore în acest sens. Iar, la final de sezon, te vei bucura de legume proaspete din propria grădină. Și, desigur, experiența acumulată te va pregăti mai bine pentru următorul an.

Să vedem ce poți face atunci când te trezești în mijlocul unui sezon secetos, sau atunci când urmează să plantezi răsaduri știind că seceta și-a lăsat deja amprenta.

Citește sfaturile noastre practice pentru plantarea corectă a mărarului

Învață să ai grijă de cultura de legume pe timp de secetă

Atunci când iarna a fost săracă în precipitații

Dacă iarna care tocmai a trecut nu a fost prea darnică în ceea ce privește precipitațiile, va trebui să pregătești din timp terenul în care urmează să plantezi legumele tale preferate.

Lipsa zăpezii și a ploilor de primăvară pot compromite culturile de legume. Așa că, încearcă să irigi din abundență grădina sau terenul care urmează a fi semănat.

Udă solul cel puțin o dată pe zi folosind sisteme de irigație cu dispersia apei în ploaie. Dacă grădina este de mici dimensiuni folosește un furtun prevăzut cu sistem dedicat de stropire. În cazul în care terenul este ceva mai mare, achiziționează un sistem semi-automat de irigat – acesta va asigura transferul de apă în mod eficient pe toată suprafața dorită.

Aplică îngrășământ de grajd în grădină – dacă ai fertilizat solul toamna, poți sări peste această etapă.

După împrăștierea uniformă a îngrășământului udă pentru câteva zile grădina. Apa va asigura pătrunderea mineralelor și substanțelor hrănitoare în sol. Apoi, sapă și greblează pământul amestecând solul cu gunoiul de grajd.

Află cum organizezi grădina în straturi ușor de întreținut.

Continuă să irigi grădina până înainte de plantarea propriu-zisă. Nu uita să menți solul bine afânat, chiar și după ce semințele sau răsadurile au fost plantate cu succes.

Atunci când lipsa ploilor devine o problemă

Dacă seceta se instaurează pe parcursul dezvoltării culturii tale de legume, trebuie să iei măsuri rapide. Câteva săptămâni în care apa lipsește poate compromite întreaga recoltă.

Așadar, ziua devreme și seara după lăsarea soarelui udă în stropi de ploaie toate straturile tale cu legume. Ai grijă  ca apa să nu băltească în jurul plantelor și să fie bine drenată – dacă este nevoie, înlătură buruienile și sapă cu atenție straturile fără a afecta rădăcinile plantelor tale.

Pentru legumele care se pot măna ușor, așa cum sunt tomatele și castraveții, apa trebuie aplicată doar la rădăcină – nu pe frunze sau tulpină. În acest sens, un sistem de irigare cu picurător este recomandat.

Ai grijă pentru că pe timp de secetă plantele sunt predispuse la îmbolnăvire. Așadar, stropește-le cu substanțe speciale fiecărui anotimp și sezon agricol – desigur, achiziționează substanțele doar din magazinele de specialitate și urmează instrucțiunile de aplicare.

Recomandări pentru culturile ulterioare unui sezon secetos

Dacă anul precedent a fost unul secetos și dacă perspectiva nu este una îmbucurătoare, îți recomand să alegi material săditor rezistent la condiții de sol și temperatură specifice.

Achiziționează semințe și soiuri care pot face față unui sezon agricol în care irigațiile vor fi limitate. Plantează doar legume care pot crește și se pot dezvolta fără prea mari probleme și care nu necesită tratamente complexe.

Amenajează solarii pentru a putea controla mai bine culturile de legume. În solar poți crește în siguranță răsadurile și le poți transplanta la momentul oportun în grădină. Nu uita să irigi straturile ori de câte ori este nevoie, evitând excesele.

Concluzii

După cum vezi, seceta poate fi combătută cu succes dacă urmezi o serie de sfaturi și recomandări. Cu toate acestea, recolta dintr-un sezon secetos nu se va ridica la nivelul uneia obișnuite. Din păcate, oricât de atent și riguros ai fi, ploia este singura care irigă în mod eficient solul.

Nu uita să citești și alte sfaturi utile pentru grădinari aflați la început de drum în blogul GrădinaMax. Noi îți suntem alături și te ajutăm să înțelegi mai bine activitățile prin care poți crește cu succes legume și fructe în propria grădină.

În catalogul nostru online găsești toate răsadurile și semințele de care ai nevoie pentru un sezon bogat în recolte. În plus, te bucuri de oferte greu de refuzat, dar și de produse de cea mai bună calitate.

Publicat de: 08 mai 2020
Vizualizări: 1955
(Voturi: 2, Evaluare: 1.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier