Compotul de cireșe făcut acasă se dovedește a fi deosebit de aromat, cu un gust intens și o culoare îmbietoare. Băutura din compot va înlocui cu succes sucul de cireșe din comerț și va fi adorat de întreaga familie, de la mic la mare! Avantajul incontestabil al compotului de cireșe este naturalețea și utilitatea sa. Iar ca bonus, vei putea savura din plin cireșele cărnoase care pot fi folosite ca desert.
CUM PREGĂTEȘTI COMPOTUL DE CIREȘE
Ingrediente (la un borcan de 3 litri):
- cireșe coapte – 300-400 g;
- apă – 2.8 l;
- zahăr – 250-300 g.
MOD DE PREPARARE:
1. Pentru a pregăti compotul, cireșele coapte curățate de frunze și crenguțe se pun într-un bol adânc, peste care se toarnă apă rece și se lasă la înmuiat timp de o jumătate de oră.
2. În timp ce cireșele se înmoaie, pregăște un borcan pentru compot (ar trebui să fie bine spălat și fiert la aburi). Scurge apa de pe cireșe și clătește-le din nou cu apă curată, apoi adaugă-le în borcanul pregătit în prealabil.
3. Toarnă apă clocotită peste cireșe, acoperă borcanul cu un capac și lasă-l la infuzat până se răcește complet.
4. După răcire toarnă compotul (fără cireșe) din borcan în oală.
5. Adaugă zahărul, amestecă bine și pune la fiert (după ce apa fierbe se lasă încă 3 minute pe foc).
6. Toarnă compotul fierbinte în borcane, peste cireșe, acoperă cu grijă cu un capac metalic și pune borcanele la cald (acoperite cu o pătură), până se răcesc complet.
7. Datorită aceste metode de conservare, cireșele își păstrează complet proprietățile utile. Compotul de cireșe se depozitează într-un loc răcoros, dar nu pentru mai mult de un an.