Sezonul de toamnă târzie și începutul iernii, nu sunt tocmai cele mai favorite perioade ale anului, deoarece nu putem admira frumusețea florilor sau nu putem recolta fructele și legumele cele mai dorite.
Află din articolul de astăzi care sunt etapele prin care trebuie să treci dacă ai în vedere cultivarea castraveților în casă.
Soiurile ideale de castraveți pentru creșterea acasă
Nu orice varietate de castraveți este potrivită pentru cultivarea în interior pe timpul iernii, dar nu trebuie să îți faci griji, deoarece varietatea bogată de semințe îți permite să alegi soiul favorit.
Printre cele mai populare se numără:
- Castraveți White Wonder F1 – nu au nevoie de polenizarea insectelor. Castraveții sunt cilindrici, au lungimea de circa 7-8 cm, iar greutatea fructului este de aproximativ 60 g. Producția ajunge să cântărească aproximativ 8-9 kg. Perioada de maturare este de 50-55 de zile;
- Castraveți Libelle F1 – soi de maturare timpurie, auto-polenizator. Lungimea fructelor este de circa 12 cm, iar greutatea de 110 g. Produce până la 14-16 kg, iar perioada de maturare este de 45-50 de zile;
- Castraveți Cezar F1 – o varietate cu fructe de mici dimensiuni, de aproximativ 10 cm și o greutate de circa 60-89 g. Producția ajunge până la 12 kg per sezon, iar perioada de maturare este de 40-42 zile.
Reguli de bază pentru cultivarea castraveților
Pentru a obține o recoltă bogată acasă, ar trebui să respecți cu atenție condițiile necesare pentru creșterea și dezvoltarea castraveților, în timpul iernii.
Alegerea locului
Castraveții de interior, la fel ca cei pentru grădină, necesită multă lumină. Prin urmare, alege o poziție în apropierea ferestrelor, orientată spre sud.
Dacă lumina naturală nu este suficientă, trebuie să asiguri plantelor lumină artificială, cu ajutorul lămpilor. Ele vor oferi răsadurilor lumină timp de până la 16 ore pe zi. Dacă nu ai posibilitatea să achiziționezi lămpi profesionale, sunt foarte bune și lămpile cu LED.
- Castraveții sunt culturi termofile, deci nu se dezvoltă bine în încăperi reci. Plantele adulte cresc armonios la temperaturi de circa 22-24 de grade în timpul zilei și 18-20 grade în timpul nopții. Răsadurile trebuie cultivate la 24-26 de grade Celsius.
Pregătirea solului
Castraveții au mare nevoie de un sol ușor și fertil. Poți cumpăra sol gata pregătit pentru castraveți sau poți prepara singur substratul. Când pregătești substratul de plantare, amestecă humus, turbă și sol fertil în părți egale, și adaugă nisip grosier.
Amestecul preparat poate fi combinat cu permanganat de potasiu sau calcinat în cuptor la o temperatură de 100 C. Este bine să efectuezi aceste proceduri cu cel mult 2 săptămâni înainte de plantarea castraveților.
Îngrășămintele se adaugă la o găleată din substratul de sol finit:
- cenușă de lemn – 200 g;
- uree – 1 linguriță;
- Nitrofoska – 1 lingură.
Atenție! Pentru a planta o tufă de castraveți, vei avea nevoie de cel puțin 6 litri de sol nutritiv.
Aciditatea solului are o mare importanță pentru creșterea și fructificarea normală a castraveților de interior. În mod ideal, ar trebui să măsoare circa 6,6-6,8 pH. Acordă importanță și verifică aciditatea solului achiziționat din magazin. Dacă amestecul are o aciditate ridicată, se poate adăuga cretă sau dolomită.
Pregătirea semințelor
Dacă semințele de castraveți sunt achiziționate din magazin, ele trebuie pregătite în prealabil înainte de însămânțare. În rubrica de legumicultură găsești informații utile despre orice plantă ai vrea să crești în grădină sau la interior.
Semințele trebuie așezate timp de o jumătate de oră într-o soluție de permanganat de potasiu (1 g la 100 ml apă) pentru dezinfectare. Semințele de castraveți care plutesc la suprafață sunt îndepărtate pentru că nu vor germina.
Apoi, semințele de castraveți sunt așezate în tifon umed pentru. Semințele pot fi tratate cu biostimulanți de creștere (Epin sau Zircon). După circa 2 zile, apar primele răsaduri.
Plantarea semințelor pentru răsaduri
Metoda răsadurilor ajută la obținerea unor plante mai viabile, dar cei care vor rezultate imediate și nu sunt dispuși să planteze semințele germinatoare, le pot planta imediat într-un recipient permanent și le pot acoperi cu o folie.
Semințele pot germina în ghivece sau cupe de plastic, cu iluminare și căldură adecvate. După ce răsadurile au crescut și s-au format rădăcinile (în faza de 5-6 frunze), plantele sunt transplantate în alte recipiente.
Mai rămâne doar puțin timp până la recoltarea legumelor. Bucură-te și tu de beneficiile consumului de castraveți.
De ce să ții cont când plantezi castraveți pe pervaz
Fluctuațiile de temperatură pot afecta negativ creșterea castraveților în interior. Dezvoltarea castraveților se oprește atunci când temperatura aerului scade la 10-15 grade C. Plantele pot muri când temperatura scade la 5-8 grade C.
Lipsa de umiditate poate provoca boli ale plantelor și chiar moartea lor, iar udarea lor ar trebui să fie regulată.
Castraveții sunt fertilizați de 2 ori:
- în faza a doua de frunze
- în faza a treia de frunze.
Poți utiliza uree, îngrășăminte complexe gata preparate, formule speciale pentru castraveți.
Semințele de castravete de înaltă calitate pentru plantarea pe pervaz sunt disponibile în magazinul GrădinaMax. În catalogul nostru vei găsi soiuri pentru toate gusturile.
Hai și tu și alege-ți preferatele pentru o grădină bogată!