O livadă de fructe este întotdeauna binevenită în grădina oricui. De multe ori se întâmplă, totuși să ai un loc prea îngust care îți restrânge activitatea de grădinărit. Poți sta liniștit în acest caz, pentru că există soluții practice și pentru terenurile de suprafețe mai mici.
În ultimii ani se vorbește foarte mult printre gospodari de soiurile hibride de pomi columnari. Dacă te întrebi prin ce sunt ei diferiți, numele spune totul. Coroana lor se dezvoltă pe verticală și ocupă spațiu mai puțin.
Începe cu încredere o astfel de livadă și beneficiile nu vor întârzia să apară. De la costurile reduse de înființare, până la rentabilitatea culturilor. Adaptează-te la timpurile moderne și descoperă din articolul nostru cu ce trebuie să începi o livadă de pomi columnari.
Sperăm ca articolele noastre pentru începători să îți fie întotdeauna de folos!
Tot ce trebuie să știi despre pomii fructiferi columnari
Nevoia de a obține mai mult din mai puțin s-a extins chiar și asupra grădinilor.
Astfel, un specialist din domeniul cultivării merelor din Canada s-a gândit în a doua jumătate a secolului trecut să creeze un soi de pom fructifer care să aibă dimensiuni reduse, dar să dea roade la fel de bogate precum un pom normal.
Și uite așa, de la această idee, s-a ajuns la ceea ce noi astăzi numim pomi columnari.
- Dacă ești interesat în special de plantarea merilor columnari, atunci pe blogul nostru găsești informații utile.
Cu siguranță ai văzut o astfel de plantă. Are o tulpină dreaptă, precum pomii normali și câteva ramuri care cresc doar pe verticală. Dar, chiar dacă lasă o altă impresie, un măr sau păr din această specie poate avea o productivitate suficientă pentru tine și familia ta.
Acesta este punctul din care poți începe înființarea culturii tale.
- De la gândul că deși mai mic, un pom fructifer columnar este la fel de rezistent și rodește fructe delicioase.
Nici în privința formei fructelor nu trebuie șă îți faci griji. Pentru că ele arată la fel ca cele provenite de la pomii clasici.
Deci, fie că dorești să culegi de pe propriul teren câteva mere, pere, prune, cireșe sau piersici, poți începe o cultură de soiuri columnare în grădina ta.
7 avantaje ale livezii de pomi columnari
Ca să înțelegi mai bine de unde să începi atunci când vrei să înființezi o livadă de pomi columnari, am alcătuit o listă cu principalele avantaje.
- Acești hibrizi fructiferi pot și plantați în orice loc. Fie că vorbim despre o suprafață extinsă, sau de un mic locșor în grădina ta.
- Au pretenții foarte scăzute față de mediul în care îi crești. Se dezvoltă corespunzător chiar și în locuri umbroase, unde lumina directă a soarelui ajunge mai greu.
- Au dimensiuni reduse, deci ocupă spațiu puțin în grădina ta, pe când soiurile clasice au nevoie de o suprafață mult mai mare pentru a crește optim.
- Poți planta pomi columnari și pentru caracteristicile lor estetice. Ei oferă un aspect plăcut atât curții tale cât și teraselor sau aleilor. Bineînțeles că trebuie să îi îngrijești la fel de atent în orice loc ai alege să îi sădești.
- Li se mai spune și „pomi fructiferi urbani” pentru că pot fi crescuți și în orașe, dacă le asiguri condițiile optime pentru dezvoltare.
- Sunt perfecți dacă dorești să îți deschizi o mică afacere cu fructe. Costurile de înființare a culturii și de întreținere a plantelor sunt mici în comparație cu soiurile clasice.
- Densitatea în plantații este mult mai ridicată.
Cum se întreține o livadă de pomi columnari
Atunci când te gândești la hibrizi de orice fel, ai putea să ai în minte ceva complex și complicat. Dar, în cazul fructiferilor columnari, îngrijirea este foarte simplă și necesită doar puțină atenție.
Luminozitatea
În ceea ce privește lumina, după cum am menționat și la avantaje, pretențiile lor sunt scăzute. Dacă îi poți planta într-un loc luminos atunci este foarte bine. Dar cresc destul de bine și dacă nu au contact direct cu razele soarelui.
Umiditatea
Ține minte să uzi din când în când pomii columnari, pentru ca pământul care îi găzduiește să fie bine irigat. De fiecare dată când observi că solul este uscat, asigură-le o cantitate suficientă de apă. Dacă poți, instalează un sistem de irigare prin picurare, care să se ocupe de acest proces în locul tău.
Substratul
Acești hibrizi se descurcă bine în aproape orice tip de sol. Noi îți recomandăm să le aplici un îngrășământ potrivit. Poți opta pentru îngrășămintele naturale, obținute din gunoi de grajd sau pentru un fertilizant chimic cu eliberare controlată.
Tăierile
La fel ca toți pomii fructiferi, și columnarii au nevoie de tăieri de curățire și de formare. Anual, primăvara fă câteva tăieri de fructificare. Astfel, elimini ramurile bolnave, firave sau neproductive.
Fii și tu un horticultor modern și plantează pomi columnari! Specialiștii GrădinaMax sunt oricând aici pentru tine. Contactează-ne pentru mai multe sfaturi ca să te bucuri de o grădină plină de rod.