Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cultivarea fragilor în grădină. Plantare, Întreținere și Beneficii

Apreciați pentru gustul intens și aromat, dar mai ales pentru numeroasele proprietăți medicinale, fragii reprezintă un deliciu pentru iubitorii fructelor de pădure. Căpșunii de pădure, așa cum mai sunt denumiți, cresc în toată țara, în zone defrișate, poieni, tufișuri, pe pajiști etc. Aceștia nu sunt pretențioși în ceea ce privește condițiile de mediu, fiind deosebit de rezistenți la temperaturi scăzute sau secetă. Așadar, fragii pot fi cultivați cu ușurință în orice grădină.

Dacă îți plac aceste fructe, te poți bucura de prezența lor în propria grădină, și le poți consuma proaspete sau sub formă de gem, sirop, dulceață sau prăjituri.

Plantarea și întreținerea fragilor – Sfaturi pentru o cultură reușită

Cultivarea fragilor se facea primăvara și toamna, în funcție de soiul ales și necesitățile acestuia. Înmulțirea lor se face prin semințe, dar este posibilă și cu ajutorul vlăstarilor. Pentru a se putea cățăra, fragii au nevoie de un suport special cu rol de susținere sau un gard.

Deoarece sunt plante care pot supraviețui în urma incendiilor, ele se pot dezvolta rapid în zone acoperite cu substanțele rămase în urma arderii unor materiale organice. De asemenea, specia se poate înmulți și prin intermediul animalelor care se hrănesc printre altele cu fragi, răspândind semințele nedigerate și favorizând astfel extinderea speciei cultivate.

Majoritatea speciilor de fragi au o perioadă lungă de înflorire, iar în condiții optime, acestea pot să rodească chiar și de două sau trei ori pe an. fragii se dezvoltă sub formă de tufe cu ramuri multiple, cățărătoare. Când înfloresc, aceștia ne încântă cu flori mici, alcătuite din petale albe.

Aceste plante preferă locurile luminoase, fiind mari iubitoare de căldură, dar și de umiditate. În ceea ce privește solul, se recomandă plantarea fragilor pe un teren fertil și bine drenat, întrucât este important ca planta să își poată procura toate substanțele nutritive de care are nevoie. Irigarea trebuie realizată imediat după plantare, fragii având nevoie de un nivel de umiditate constant. De asemenea, trebuie să elimini buruienile din jurul tufelor de fragi pentru a-i permite să crească în condiții cât mai bune.

Dimensiunea fructelor poate varia în funcție de specie, la fel și culoarea acestora. Astfel, poți cultiva fragi de culoare roșie, cu aromă intensă și consisență suculentă, dar și fragi de culoare galbenă sau albicioasă.

Recoltarea și utilizarea fragilor

Perioada de recoltare a fructelor variază de la specie la specie, astfel că te poți delecta cu fragi în perioada iunie-octombrie. În funcție de dimensiunea fructelor, recoltarea este de obicei un proces rapid.

Fragii conțin vitamina C, polizaharide, acizi organici, flavonoizi, ulei volatil, taninuri și numeroase alte substanțe cu efect terapeutic asupra organismului. Pe lângă fructe, cunoscătorii de plante medicinale folosesc și frunzele de fragi pentru ceaiuri.

Cultivarea fragilor – Principalele beneficii ale acestor fructe

  • Stimulează sistemului imunitar – Datorită conținutului generos de vitamina C, consumul de fragi îți poate ajuta imunitatea și poate preveni deficiența de vitamina C.
  • Reglează presiunea sanguină – Fragii contribuie la protejarea sistemului cardiovascular și la menținerea unei tensiuni arteriale normale datorită nivelului moderat de potasiu.
  • Previne îmbătrânirea – Fragii sunt de mare ajutor în lupta contra îmbătrânirii, deoarece conțin agenți naturli ce curăță pielea și accelelează  procesul de vindecare în cazul rănilor sau urmelor cauzate de acnee. Acțiunea fragilor poate fi locală, prin aplicarea acestora direct pe zonele cu riduri sau pete inestetice.
  • Protejează ficatul – Consumul de fragi este recomandat pentru cei cu afecțiuni ale ficatului, întrucât stimulează funcția hepatică și contribuie la vindecarea acestuia.
  • Îmbunătățește digestia – Frunzele de fragi sunt recunoscute pentru tratarea problemelor ce țin de aparatul digestiv, astfel că acestea pot fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni precum nivelul ridicat de aciditate, greață, constipație sau diaree.
  • Luptă contra diabetului – Fragii au un nivel scăzut de carbohidrați și sunt bogați în cmpuși antioxidanți, ceea ce ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge. Prin urmare, aceste fructe sunt ideale pentru cei cu risc de diabet sau cei care suferă deja această boală.
  • Menține organismul hidratat – Fructele acestei plante au un conțint ridicat de apă, ceea ce ajută la hidratarea organismului și creșterea nivelului de energie.
  • Previne cancerul și alte boli cronice – Fragii conțin o gamă largă de substanțe ce au capacitatea de a căuta și neutraliza radicalii liberi, responsabili de apariția numeroaselor forme de cancer. De asemenea, aceste fructe te protejează și de apariția bolilor cronice.

Noi sperăm că îți vor fi de folos toate sfaturile legate de cultivarea fragilor și îți dorim o recoltă cât mai bogată!

Publicat de: 19 feb 2019
Vizualizări: 36340
(Voturi: 3697, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Bourceanu Constanța
20 iun 2023

Da, mi _a plăcut articolul, in toamna voi achizitiona puieți sa plantezi in grădină

G
21 iun 2023

Bună ziua, Constanța,

Ne bucurăm că informațiile furnizate în acest articol au fost utile și te așteptăm cu mare drag pentru a plasa o comandă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier