Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cultura cartofului: sfaturi de plantare și îngrijire pentru recolte bogate

Cartoful este unul dintre alimentele de bază în prepararea diferitelor feluri de mâncare, dar și o sursă importantă pentru menținerea sănătății organismului. Indiferent de soiul de cartof favorit, acesta este bogat în fier, fosfor, calciu, magneziu și zinc care ajută la întărirea structurii osoase, în timp ce fibrele, potasiul și vitaminele C și B6 susțin buna funcționare a inimii.

Consumul regulat de cartofi ajută și la scăderea tensiunii arteriale, previn constipația și susțin metabolismul. De aceea, ți-am pregătit o serie de sfaturi despre cultivarea și îngrijirea cartofului.

Iată ce trebuie să faci pentru a te bucura de beneficiile acestuia.

Cultivare și îngrijire cartof: Tot ce trebuie să știi despre creșterea lui în grădină și câmp

1. Caracteristicile solului

Pentru a avea o recoltă bogată de cartofi, acesta are nevoie de un sol lutos, puțin acid, bogat în substanțe nutritive și care să se dreneze ușor.

2. Alegerea locului potrivit pentru sădire

Cultivare si ingrijire cartof - Alegere loc sadire

Cartofii necesită cât mai multă lumină solară pentru a se dezvolta, de aceea trebuie să alegi o zonă cât mai luminată a grădinii. Totodată, evită să plantezi cartofii în același loc doi ani consecutiv sau în zona în care ai avut înainte roșii, ardei sau vinete ori în aproprierea acestora. Aceste legume au dăunători și boli comune, fapt ce favorizează dezvoltarea acestora.

3. Modul de pregătire al terenului

Cartofii se plantează primăvara, după ce a trecut pericolul de îngheț, începând cu jumătatea lunii martie și până la începutul lunii aprilie. Înainte însă de a-i planta, trebuie să ai în vedere câteva lucrări de pregătire a terenului:

Cultivare si ingrijire cartof - Pregatire teren

  • în toamna anului premergător plantării, solul trebuie arat sau săpat cu cazmaua la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri și fertilizat cu o cantitate de 100 – 300 kg/100 m2;
  • la începutul lunii martie, solul trebuie arat din nou;
  • la jumătatea lunii martie, de regulă după data de 20 martie, este necesar să mărunțești solul și să-l nivelezi cu ajutorul unui motocultor cu freză sau cu o sapă și greblă, după care să aplici un fertilizant de bază procurat din magazinele de specialitate – în cazul în care ești la început de drum într-ale grădinăritului, îți recomandăm să îți faci o listă cu ustensilele de grădinărit care nu trebuie să-ți lipsească din gospodărie;
  • la final, solul trebuie irigat.

4. Reguli de plantare a cartofului

Sădirea legumei se realizează cu cartofi de sămânță încolțiți. Primul pas este săparea unui șanț cu o adâncime de aproximativ 10 centimetri în care se depun tuberculii, având grijă ca mugurii acestora să fie orientați în sus. Indicat este să păstrezi o distanță în jur de 30 de centimetri între cartofi.

Reguli de plantare cartofi

Recomandarea noastră este ca distanța între rândurile de cartofi să fie între 60 și 75 de centimetri. Ultimul pas constă în acoperirea cu grijă a tuberculilor cu pământ, astfel încât mugurii să nu se rupă.

5. Lucrările de îngrijire ale culturii de cartof: cum asiguri o creștere armonioasă

Atunci când mugurii tuberculilor ating înălțimea de aproximativ 15 – 20 de centimetri, solul trebuie mușuroit la bază pentru a favoriza strângerea apei de ploaie și irigarea naturală a pământului. De asemenea, este important să elimini periodic buruienile care apar între tuberculi, deoarece acestea consumă substanțele nutritive din sol și împiedică creșterea cartofilor.

În cazul în care observi tulpini mucegăite în timpul dezvoltării culturii de cartof, este esențial să le îndepărtezi imediat pentru a evita pe cât posibil răspândirea acestuia.

Tratamentele de fertilizare se realizează din momentul în care cultura de cartof are frunzele dezvoltate, la un interval de 2 – 3 săptămâni, dacă vremea este favorabilă.

6. Bolile cartofilor

Cele mai răspândite boli în cazul cartofilor sunt mâna cartofului, alternarioza și putregaiul uscat al tuberculilor.

Mâna cartofului se manifestă sub forma unor pete mari, circulare, de culoare verde – gălbi sau cenușii ce apar pe frunze și sub forma unor pete brune pe tulpini și pețioluri. Alternarioza poate fi recunoscută prin identificarea petelor brune – cenușii apărute pe frunze, în cadrul cărora se dezvoltă o pulbere de culoare neagră.

Important este ca odată ce observi primele semne ale apariției bolilor, să tratezi cultura de cartofi cu soluții achiziționate de la magazinele de specialitate și să respecți dozele înscrise pe ambalaj.

7. Sfaturi pentru recoltarea cartofilor

Recoltare cartofi

Soiurile timpurii de cartofi se pot recolta începând cu luna iunie, iar pentru celelalte, recoltarea se poate realiza până în luna octombrie. Recoltarea propriu-zisă se efectuează prin îndepărtarea cu grijă a tulpinilor astfel încât să nu deteriorezi tuberculii, urmând să lași cartofii puțin la soare pentru a se usca.

Ulterior, depozitează-i într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui.

Sperăm că toate sfaturile privind cultivarea și îngrijirea cartofului te vor ajuta să savurezi cele mai delicioase preparate. Pentru și mai multe sfaturi despre culturile de legume, te invităm să urmărești secțiunea de legumicultură a blogului nostru.

Spor la grădinărit!  

Publicat de: 13 aug 2019
Vizualizări: 98100
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Cartofi de sămânţă
    • Lider în vânzări
    • Noutăţi 2024
    • Pomi fructiferi
    Promoţie!
    Cais Perla, С2 imagine 1
    0 Comentarii
    Cais Perla, С2
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    69.00 lei 129.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 69.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier