Ai auzit și tu de ardei iuți de apartament? Știm, sună a provocare pe care orice doritor de legume din producție proprie și-ar asuma-o cât ai clipi. Ardeiul iute poate fi cultivat la interior, pe tot parcursul anului. Nu este deloc dificil, principala condiție fiind să urmezi recomandările simple privind tehnologia agricolă.
Așa că hai să vedem care sunt pașii de urmat pentru a te bucura de ardei iuți chiar la tine acasă.
Cultivarea semințelor de ardei iuți de apartament
Pentru început, alege semințele de ardei. Este necesar să îndepărtezi toate semințele deteriorate și așezi cu atenție materialul bun într-un tifon, după care să le scufunzi într-o soluție de permanganat de potasiu sau fungicide. Semințele trebuie înmuiate în soluție timp de aproximativ 30 de minute.
- Apoi ele se înfășoară într-o cârpă umedă și se pulverizează periodic. Pune-le într-un loc cald timp de 7-14 zile, după care le poți planta în recipiente.
Într-un recipient se așază solul pregătit anterior și se întind semințele germinate (distanța dintre semințe este de 2 cm), presărând un strat subțire de sol. Udă viitoarele răsaduri cu apă călduță.
Alegerea recipientelor pentru ardei iuți de apartament
Pe pervaz sau balcon, primele frunze se vor forma după 21-30 de zile de la plantarea semințelor. Dacă apar două frunze, înseamnă că este momentul să plantezi răsadurile într-un alt recipient.
Pentru această fază, sunt potrivite recipientele de până la 200 ml, care datorită dimensiunilor mici, vor ajuta răsadurile să crească mai repede. Când răsadurile cresc, schimbă recipientele cu altele mai mari.
Cum plantezi răsadurile de ardei iuți de apartament
- Când apar 4-6 frunze, răsadurile trebuie plantate în ghivece decorative. Alege un ghiveci de circa un litru și jumătate. Pune un drenaj de pietriș pe fundul oalei.
- Toarnă pământ într-un recipient. Sapă o mică gaură în sol pentru a așeza rădăcinile.
- Transplantează răsadurile într-un vas nou și asigură-te că sistemul radicular este adâncit în pământ la cel puțin 0,5 cm.
- Udă solul și lasă până ce apa este complet absorbită.
- Așază puieții tineri pe pervaz sau pe balcon. Asigură-te că soarele nu bate direct pe plante, dar permite plantei să beneficieze de lumină suficientă.
În cazul în care ai și o mică grădină, am scris despre tehnologia de cultivare a ardeilor într-un articol anterior.
Iluminarea artificială pentru ardei iuți de apartament
Toamna, ziua se reduce treptat, prin urmare, pentru a crește ardeii iuți pe pervaz, este necesar să îi asiguri lumină suficientă. Acest lucru se face folosind o lampă fluorescentă. În medie, orele de lumină pentru ardeii de pe pervaz ar trebui să fie de cel puțin 10-12 ore.
Plantele de interior sunt puțin mai sensibile la acest aspect, așa că te invităm să afli mai multe despre îngrijirea lor pe blogul nostru.
Controlul temperaturii
Ardeiul iubește căldura, așa că este recomandat să așezi polistiren între recipientul cu ardei și pervazul ferestrei, pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva frigului.
- Trebuie avut în vedere că, deși temperatura camerei este mai mare de 23ºC, solul de pe pervaz nu este neapărat cald. Așază termometrul în pământ și verifică temperatura. S-ar putea să te surprindă.
Dacă ghiveciul este așezat pe o fereastră, lângă un cadru rece, atunci temperatura solului din recipient va fi cel mai probabil mai mică de 10 grade sau cel puțin decât este în cameră. Pentru ardei, aceasta este o temperatură destul de scăzută, iar planta poate să-și stopeze creșterea sau pur și simplu să putrezească.
- Pentru a evita acest lucru, experții GrădinaMax au un sfat pentru tine. Mută plantele pe timpul nopții sau folosește carton pentru a acoperi ghiveciul.
De asemenea, poți aranja grătare speciale din metal sau lemn (așa-numitele atașamente la pervaz). Acestea trebuie instalate la o distanță de cel puțin 20-30 cm de fereastră. În plus, dacă există chiar și cele mai mici fisuri la ferestre, va trebui să le acoperi, deoarece ardeiului nu-i plac deloc curenții de aer.
Apă și fertilizare
Încălzirea centrală poate afecta negativ ardeii. Pentru a evita acest lucru, în încăperile în care nu există încălzire autonomă, ai grijă la umiditatea solului și a aerului. Udă ardeii cu ușurință și amintește-ți că trebuie să folosești apă caldă, deoarece apa rece îi poate dăuna.
- Nu uita de fertilizarea periodică. Acest lucru trebuie făcut cel puțin o dată la două săptămâni. Folosește un îngrășământ compus, care conține oligoelemente și numai după udarea suficientă.
De asemenea plantele pot fi pulverizate cu apă fiartă și răcită, folosind o sticlă de pulverizare. Dacă semeni ardeiul toamna și urmezi regulile simple pentru îngrijirea acestuia, atunci plantele vor da roade până la începutul lunii februarie și poți gusta fructele delicioase cultivate pe pervazul propriu.
În magazinul nostru online vei găsi o gamă largă de semințe – peste 2000 de articole pe stoc. Te așteptăm să alegi orice ai nevoie pentru grădina de afară sau de la interior!