Clematita este recunoscută ca una dintre cele mai frumoase plante decorative. O identifici imediat pe arcurile decorative sau pergole, plantată împreună cu trandafiri cățărători.
Cu inflorescențe delicate, asemănătoare cu unele soiuri de liliac sau cu flori spectaculoase, care ies în evidență, precum Clematis Wildfire, clematita își merită cu siguranță locul în grădina ta, pe balcon sau terasă.
Haide să aflăm mai multe detalii despre cum crește clematita în grădină și în ghiveci pentru ca tu să te bucuri cât mai mult timp de culori vibrante și unice.
Cum crești clematita în grădină
Clematita nu este o plantă extrem de pretențioasă. Însă, pentru a se dezvolta rapid, aceasta are nevoie de îndeplinirea unor condiții.
Alege locul potrivit pentru creșterea clematitei
Ai grijă să alegi locul potrivit pentru plantarea clematitei.
Clematita iubește expunerea la soare, însă doar în partea aeriană. Sistemul radicular al plantei poate fi afectat serios din cauza supraîncălzirii. Așa că, pentru a-i proteja rădăcinile, e indicat să plantezi la bază o plantă târâtoare precum iedera sau să folosești mulci.
Însă, dacă alegi să plantezi iederă, ai grijă să o ții sub control prin tăieri regulate, pentru a nu-ți invada grădina.
Fiind o plantă agățătoare, clematita se dezvoltă foarte bine pe orice tip de suport: garduri, pergole, arcuri decorative sau scărițe. De asemenea, o poți folosi pentru a-ți decora foișorul din curte.
Desigur, anumite soiuri de clematită se dezvoltă mult mai bine atunci când sunt expuse mai mult la soare. Vorbim de soiuri cu flori închise la culoare precum:
- Clematis Niobe;
- Clematis Polish Spirit;
- Clematis Arabella.
Însă și acestor soiuri li se aplică aceeași regulă în ceea ce privește sistemul radicular.
Pregătește solul corespunzător
Odată ce ai asigurat condiții optime în ceea ce privește expunerea la soare în partea aeriană a florii și protejarea sistemului radicular, trebuie să acorzi un pic de atenție și solului.
Clematita iubește solurile bine drenate, fertile și bogate în calciu. Nu se dezvoltă bine în soluri acide sau argiloase.
Așa că asigură-i un sol umed, dar fără excese.
Dacă irigarea se face în mod excesiv, rădăcinile acesteia vor putrezi.
Clematitele tinere plantate în câmp deschis trebuie udate o dată pe săptămână. Poți iriga clematita de două ori pe săptămână, însă doar în perioade secetoase.
Fertilizează adecvat
Pentru fertilizarea clematitei se folosesc îngrășăminte granulare. Procedura se realizează astfel:
- sapă 2-3 gropi de 10-15 cm la baza plantei;
- pune câte o lingură de granule;
- apoi acoperă cu pământ reavăn;
- irigă planta cu atenție.
Realizează această procedură doar în momentul în care ești sigur că planta s-a prins. Altfel, e posibil ca substanțele din îngrășăminte să-i afecteze sistemul radicular.
După înflorire, adaugă în sol și sulfat de potasiu.
Poți folosi și îngrășăminte lichide, însă trebuie să respecți concentrațiile.
Află de ce este importantă tăierea de toamnă a clematisului.
Cum crești clematita în ghiveci
Nu e o problemă dacă nu dispui de un spațiu deschis în care să plantezi clematita.
Poți cultiva această plantă ornamentală și în ghiveci.
Însă trebuie să alegi cu atenție. Îți recomandăm soiuri care:
- nu cresc foarte mult în înălțime;
- au o perioadă de înflorire mare;
- fac parte din grupa de tăiere 3.
Mai multe despre grupele de tăiere poți descoperi într-un articol dedicat îngrijirii și protecției clematitei pe timp de iarnă.
Pentru înfrumusețarea balconului sau a terasei, poți alege dintre următoarele soiuri: Clematis Arabella, Clematis Midori sau Clematis Red Star.
Ce trebuie să reții
Clematita este una dintre cele mai frumoase și mai adaptabile plante ornamentale.
Nu este o plantă pretențioasă și, în plus, există foarte multe varietăți din care poți alege.
O poți planta fie în grădină, fie în ghiveci.
Nu uita că această plantă iubește soarele însă trebuie expusă numai partea superioară. Asigură-te că rădăcinile sunt protejate de o plantă târâtoare sau de mulci.
Experții GrădinaMax te așteaptă cu sfaturi interesante despre cum poți crește clematita în grădină și ghiveci, precum și alte informații interesante despre grădinărit.
Îți dorim spor!