Magiunul de prune, sau marmelada fără zahăr se face după o rețetă veche pe care poate, dacă ai avut noroc, ai auzit-o pe la bunicii tăi.
După cum ai înțeles deja, este vorba despre o rețetă de gem sau dulceață care folosește doar fructele, fără zahăr, conservanți sau alte adaosuri care nu fac altceva decât să strice savoarea naturală a prunelor.
Magiunul de prune nu este întâlnit doar la noi. Rețeta este o tradiție și pentru maghiari, austrieci, nemți, cehi, sau slovaci. În funcție de zona din care ești poate l-ai întâlnit sub denumirea de silvoiz, pecmez, silvoiță, marmeladă sau lictar.
Indiferent de cum i-am spune, magiunul de prune fără zahăr este foarte gustos și foarte sănătos. Și pentru că nu conține zahăr adăugat poate fi consumat fără niciun fel de probleme indiferent de vârstă sau afecțiuni de sănătate.
Învață și alte 5 rețete de gemuri ușor de făcut.
În plus, chiar dacă pare greu de crezut, rezistă foarte bine peste iarnă și nu face floare sau mucegai, chiar dacă nu alegi să-l fierbi la bain-marine după ce l-ai pus în borcane.
Să vedem așadar care este rețeta tradițională de magiun de prune fără zahăr pe care o poți face la tine acasă.
Cum faci cel mai bun magiun de prune fără zahăr
Chiar dacă bunicii noștri făceau magiunul de prune în cazane, pe foc de lemne, nu trebuie să-ți faci griji. Îl poți fierbe și pe aragaz într-o tigaie din inox cu fundul gros. Nu vei obține aroma specifică mâncărurilor făcute la foc de lemne, dar în final vei avea un magiun cu care să te lauzi prin vecini.
Care sunt ingredientele de care ai nevoie?
Prunele; și atât.
După cum ți-am spus nu ai nevoie de zahăr sau de alte ingrediente. Tot ce trebuie să folosești sunt prunele.
Pentru cel mai bun magiun fără zahăr alege prunele bistrițe (cele ușor alungite). Prunele trebuie să fie bine coapte, zemoase și cât mai dulci.
Spală-le bine, scoate-le sâmburii și apoi lasă-le la scurs până când apa în exces este înlăturată - folosește o sită din inox pentru a evita oxidarea fructelor.
Alege o tigaie cu diametru mare și cu fund gros. Pune o plită peste arzătorul de la aragaz și apoi așează tigaia pe foc. Adaugă prunele și așteaptă până se înmoaie și încep să fiarbă.
Pentru început le poți lăsa la foc mare. Nu este nevoie să amesteci des pentru că prunele tale vor fierbe în suc propriu.
De îndată ce observi că amestecul se îngroașă, dă focul mic, ia o lingură de lemn curată și înarmează-te cu răbdare.
Amestecă cât de des poți pentru a evita prinderea magiunului de tigaie. Dacă se prinde va căpăta un gust amărui care va influența aroma finală specifică.
Continuă să amesteci până când magiunul este destul de consistent – consistența este cea dorită atunci când, dacă dai cu lingura pe fundul tigăii acesta nu este imediat acoperit cu magiun.
Cu cât magiunul tău este mai gros cu atât mai bine. Scopul este să elimini apa pentru a obține un gem rezistent și savuros – în lipsa apei magiunul nu va face floare și va ține chiar și 2 ani fără probleme.
Pentru un plus de savoare și aromă poți adăuga coaja de la o lămâie, sau coaja de la o portocală.
Poți prepara de la cantități mici, de până într-un kilogram de prune, până la cantități mari de peste 10 kilograme. Rețeta este aceeași însă timpul de fierbere crește pe măsură ce cantitatea de fruct este mai mare.
Nu recomand fierberea în cuptor așa cum se poate face pentru alte fructe la care se adaugă zahăr. După cum ai văzut, magiunul trebuie amestecat des pentru a nu se prinde de tigaie sau de oală.
Dacă vrei să înveți și alte rețete naturale și sănătoase pe care să le urmezi la tine acasă, îți recomand să accesezi secțiunea noastră specială Rețete Culinare.
Alte sfaturi despre grădinărit găsești pe blogul GrădinaMax, în timp ce produsele tale preferate le găsești și le poți comanda din catalogul nostru online.