Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum îngrijești măslinul în ghiveci

Vrei o plantă de apartament cu adevărat deosebită? Dacă îți dorești o schimbare în balconul, terasa sau chiar în sufrageria ta îți propun măslinul, o plantă care te va impresiona de fiecare dată când o vei privi.

Indiferent de spațiul pe care îl ai la îndemână poți planta și crește măslinul în ghiveci. Chiar dacă este o plantă care crește în mod natural la temperaturi mult mai ridicate față de cele din țara noastră, în ghiveci măslinul se simte ca acasă.

Așadar, pentru cei care vor o plantă pe care nu o regăsești în fiecare casă și pentru cei nostalgici după plantațiile de măslini din Grecia sau Italia, sfaturile de mai jos vor fi cu adevărat importante.

Află și cum poți avea grijă eficient de ficusul tău.

Creșterea și îngrijirea măslinului în ghiveci

Plantarea măslinului în ghiveci

În funcție de ghiveciul pe care îl alegi și de soiul măslinului, planta ta poate crește până la 2 metri în înălțime.

Pentru o bună dezvoltare a măslinului îți recomand să alegi un ghiveci de dimensiuni mari – de aproximativ 40 de litri, sau mai mult.

În ghiveci așează un sol care să permită drenajul eficient al apei. Solul trebuie să fie fertil și este recomandat să fie compus din turbă, pământ de pădure și nisip. Desigur, pământul universal din magazinele de profil este și el numai bun pentru măslinul tău.

De primăvara și până toamna va trebui să aplici substanțe nutritive pentru a menține fertilitatea solului. Nu-ți face griji, fertilizatoarele universale sunt suficiente, nu trebuie să acorzi prea mare atenție acestui aspect.

Până la maturitate îți recomand să legi tulpina măslinului de un sistem de susținere – poate fi format dintr-o scândură de mici dimensiuni.

Alegerea locului pentru creșterea măslinului în ghiveci

Măslinul se simte cel mai bine în zone luminoase și călduroase. De aceea este bine să așezi ghiveciul pe balcon sau pe terasă. Cu siguranță nu este indicat să crești planta într-o sufragerie întunecoasă.

Măslinul tău nu va fi rezistent la ger, sau la temperaturi care scad sub 0 grade Celsius. Cu toate acestea, el are nevoie de o perioadă de repaus, perioadă în care preferă o temperatură moderată, spre scăzută. Așadar, iarna îl poți ține într-o încăpere neîncălzită condiția fiind ca temperatura să nu scadă sub 8 grade Celsius.

Îngrijirea măslinului în ghiveci

Începând cu primăvara și până spre sfârșitul toamnei va trebui să uzi frecvent măslinul tău.

Măslinul crește fără probleme în ghiveci atâta timp cât este ținut în loc luminos și cât timp reușești să îi menți solul umed.

Evită udarea în exces pentru că apa care stacnează în jurul rădăcinii duce la mucegăirea și mai apoi uscarea acesteia. De aceea este important ca pământul folosit să fie amestecat cu nisip.

Pentru un drenaj eficient al apei îți recomand afânarea pământului cu regularitate.

Pe timp de iarnă udarea se rărește, în această perioadă măslinul fiind mai puțin activ.

Tăierile la măslin se fac primăvara devreme. Atunci va trebui să înlături ramurile uscate sau moarte și să tai ramurile mici din centrul plantei – acestea vor împiedica accesul măslinului la lumină.

Dacă ai grijă de el, măslinul va produce chiar și fructe. Primele măsline le vei putea culege însă doar după primii 4, 5 ani de la plantare.

Concluzii

Așadar, măslinul poate fi crescut fără prea multe probleme în ghivece, pe balcoane sau terase. Este o plantă care adoră lumina și căldura, dar care are nevoie și de câteva luni de repaus timp în care trebuie să îl păstrezi într-un mediu răcoros și uscat.

Măslinul se va dezvolta rapid dacă îl uzi des și dacă îi asiguri o temperatură cât mai crescută pe timp de vară.

Mare atenție să nu-l uiți afară pe terasă iarna. Măslinul nu este rezistent la îngheț și se va usca dacă temperaturile vor scădea sub 0 grade Celsius.

În catalogul online GrădinaMax găsești soiul nostru de măslin european care se adaptează cu ușurință condițiilor climatice de la noi. Acest soi poate ajunge până la 5 metri în înălțime la maturitate.

Dacă ai întrebări așteptăm să ne contactezi folosind pagina noastră de contact. Alte sfaturi și recomandări găsești în secțiunea Sfatul Grădinarului.

Și abia așteptăm să ne spui cât de frumos a crescut măslinul tău în ghiveci.

Publicat de: 20 aug 2019
Vizualizări: 70745
(Voturi: 92, Evaluare: 3.9)
Lasă un comentariu
Dorin
23 aug 2020

Acum il duc pe maslin acasa . L-am cumparat din Corfu si va locuii in Bucuresti la curte . Multumesc pt. sfaturi .

GDiana
24 aug 2020

Ne bucurăm că sfaturile noastre îți sunt de folos :)

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier