Varza este una dintre legumele pe care omul le cunoaște de cel mai mult timp. Având în vedere avantajele pe care le are asupra sănătății, ar trebui să începi să o cultivi și tu.
Este o plantă care are cerințe ridicate de la mediu. Deci îngrijirea ei necesită puțină atenție suplimentară. Însă nu este un motiv care să te rețină de la a o cultiva.
E bine să știi că dacă îți place această legumă, te poți bucura de ea încă de la jumătatea verii și până toamna târziu. Asta pentru că există trei soiuri principale de varză:
- timpurie;
- semitimpurie (de vară);
- de toamnă.
GrădinaMax are pentru tine semințe de varză din fiecare soi!
Dacă te-ai întrebat vreodată cum plantezi varza pentru producția de toamnă, în acest articol vei găsi informațiile de care ai nevoie.
Tot ce trebuie să știi despre varza de toamnă
Pentru ca varza să se dezvolte în mod armonios, este nevoie să cunoști câteva lucruri importante despre această plantă. Dacă vei reține toate aceste aspecte, toamna va veni pentru tine cu o recoltă semnificativă de varză.
- Plantează varza pe același teren la intervale de 3-4 ani.
Pentru orice grădină rodnică, este bine ca rotația culturilor să fie respectată. De aceea, se recomandă ca varza să fie plantată după culturile de cereale. Dacă ai cultivat grâu, orz sau ovăz, poți încerca să cultivi și varză pe acel teren.
- Ai grijă la cerințele de mediu.
Fiind o plantă puțin mai pretențioasă, este necesar să îi acorzi o atenție sporită. Irigarea este foarte importantă, precum și temperatura aerului. Cel mai bine, varza se dezvoltă când afară sunt temperaturi cuprinse între 15-20 de grade Celsius.
Cum plantez varza de toamnă?
Pregătirea terenului
Varza are nevoie de un sol foarte bine lucrat. De aceea, este bine ca terenul pe care vrei să o plantezi să fie arat și mărunțit în prealabil.
Poți apela cu încredere la îngrășămintele organice, obținute din gunoi de grajd. Ele vor oferi solului nutrienții de care varza va avea nevoie pentru a se dezvolta corespunzător.
Dacă ai bucăți de pământ libere după recoltarea soiurilor timpurii, poți planta varza pe acel teren. Asta doar după ce ai curățat bine de resturile vegetale și ai folosit erbicid.
Răsădirea verzei de toamnă
În grădină, cel mai bine este să formezi rânduri cu o distanță de cel puțin o jumătate de metru între ele. De asemenea, și plantele au nevoie de spațiu pentru creștere. Așa că, îți recomandăm să amplasezi răsadurile la cel puțin 25 de centimetri unul față de celălalt.
- Perioada ideală pentru plantarea verzei de toamnă începe de la sfârșitul lunii mai și ține până la finalul lui iulie.
Răsaduri de varză de toamnă găsești chiar la GrădinaMax! După ce le-ai pus în pământ, rădăcina și tulpina vor fi acoperite. Ai grijă să lași la suprafață toate frunzele.
Îngrijirea verzei de toamnă
Acum că ai plantat corect varza pentru producția de toamnă, e timpul să înveți și cum se îngrijește această plantă. Nu îți face probleme, pentru că nu va fi prea solicitant.
Dacă te interesează producțiile de toamnă, vei găsi mai multe detalii pe blogul nostru. Articolul cu privire la beneficiile plantării în sezonul ploios este perfect pentru tine.
Condiții optime
Temperaturile extreme nu sunt tocmai preferatele verzei. Nu va rezista prea bine dacă minimele se situează sub 2-3 grade Celsius și nici la peste 30 de grade.
- Cu cât temperaturile sunt mai apropiate de 20 de grade, cu atât germinația se produce mai rapid.
În ceea ce privește lumina, cultura de varză nu e prea pretențioasă. Cu toate acestea, dacă va fi plantată într-un loc prea umbros, căpățânile nu se vor dezvolta prea mult. Vor rămâne mici și îndesate, în loc să crească stufoase.
Umiditatea trebuie menținută la peste 70% tot timpul. Cu alte cuvinte, va trebui să uzi planta destul de bine, cât mai des.
- Cât despre sol, la cultura de toamnă este indicat să fie unul care să rețină apa și să nu se încălzească prea tare.
Ferește-te de dăunătorii și bolile verzei
Cea mai mare problemă de care se lovesc grădinarii la culturile de varză sunt dăunătorii și bolile. Ține minte faptul că soiurile de toamnă sunt chiar mai predispuse la situațiile neplăcute.
În primul rând, amintește-ți să verifici cultura cât mai des, pentru că bolile și dăunătorii atacă foarte rapid. Apoi, pentru a evita riscurile, poți stropi cu erbicid și insecticid.
Dacă, totuși, plantele tale au avut de suferit, grăbește-te să le îndepărtezi dintre plantele sănătoase. În rubrica legumicultură, vei găsi mai multe sugestii practice pentru grădina ta.
Așadar, ai văzut că nu este prea complicat să plantezi și să întreții o cultură de varză de toamnă. Sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos pentru o recoltă reușită!
Specialiștii GrădinaMax îți doresc spor în toate!