Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum plantezi şi îngrijeşti arbuştii ornamentali

Ţi s-a întâmplat să vezi un gard viu sau alţi arbuşti ornamentali şi să-ţi placă cum arată într-o grădină? Nu eşti singura persoană. Unul din următoarele două scenarii e posibil să se fi întâmplat: 1. ai renunţat la idee din diverse motive; 2. ai încercat să adaptezi ideea pentru grădina ta.

Sau pur şi simplu îţi doreşti o grădină care să arate conform dorinţelor tale. Iar asta presupune ca grădina ta să conţină arbuşti ornamentali, care se şi pot dovedi mai uşor de întreţinut în timp decât plantele cu flori, dacă ai grijă de ei cum trebuie.

Din aceste motive, ne-am gândit să-ţi oferim câteva variante care, din experienţa noastră, ne-au arătat că arbuştii se prind mai bine.

Alegerea tipurilor de arbuşti, o parte esenţială a procesului

Dacă trăieşti într-o zonă deluroasă sau de munte, cu ierni destul de lungi şi aprige, oricât ţi-ai dori să plantezi arbuşti adaptaţi climei mediterane, nu vor rezista. Dacă problema solului mai poate fi remediată prin aducerea unui sol îmbogăţit cu substanţe necesare arbuştilor în funcţie de tipuri, clima şi vremea nu pot fi controlate deloc.

Perioada de plantare a arbuştilor, la fel de importantă

În mod normal, plantarea arbuştilor ornamentali, la fel ca în cazul altor plante, se face fie toamna, fie primăvara. Noi recomandăm să o faci primăvara dintr-un motiv simplu: arbustul se va adapta mult mai uşor la noul său mediu dacă îl plantezi între lunile martie şi iunie. Umiditatea este mult mai ridicată în această perioadă. De asemenea, primăvara este perioada de dezvoltare a plantelor, arborilor, arbuştilor.

Dar acest sfat general poate suferi modificări în funcţie de specia arborilor pe care vrei să-i plantezi. De exemplu, în cazul foioaselor care îşi pierd frunzele toamna, se recomandă plantarea între noiembrie şi martie. Dacă vorbim de foioase ale căror frunze nu cad, perioada se schimbă din nou: între octombrie şi aprilie. Coniferele e bine să fie plantate la sfârşitul lunii septembrie, cel mult începutul lunii octombrie sau dacă ratezi această perioadă, o mai poţi face între martie şi aprilie.

Dacă ai îndeplinit deja aceste precondiţii, poţi trece direct la plantarea arbuştilor.

Plantarea arbuştilor ornamentali şi etapele prin care trebuie să treci

Pregătirea solului şi a gropii

Când sapi groapa, trebuie să ai în vedere faptul că aceasta va trebui să fie mai mare decât balotul cu 15-20 cm atât la capitolul adâncime, cât şi în diametru. Îţi sugerăm să sapi groapa cu o zi înainte de plantare şi să o uzi de mai multe ori. Este important ca pământul să fie umed, mai ales în perioada imediat după plantare.

Plantarea propriu-zisă

Urmează introducerea balotului în groapa săpată. Trebuie să ai grijă să nu fi săpat groapa prea adânc pentru că altfel, rişti să privezi arbustul de oxigen. La nevoie, mai poţi pune din pământul scos înapoi în groapă, fără să-l tasezi prea mult, pentru că va exista şi tasarea naturală.

Se introduce pământul între pereţii gropii şi balot, având grijă să tasezi pământul pe măsură ce acoperi groapa. O tasare cât mai bună a pământului va asigura o adaptare cât mai rapidă a arbustului la noul mediu. Şi se udă abundent în primele zile. Astfel, te asiguri că apa va ajunge şi la balot.

Dacă îţi doreşti un gard viu realizat din arbuşti ornamentali…

…1. trebuie să ţii cont de faptul că aceştia necesită plantarea pe cel puţin două rânduri; 2. trebuie să existe un echilibru la capitolul spaţiul între arbuştii de pe acelaşi rând şi arbuştii din rânduri diferite.

…este indicat, dacă ştii că ai un sol greu, care tinde să fie compact, mai ales în cazul unui gard viu, să pui pe fundul fiecărei gropi nisip şi pietriş. Astfel, apa se va scurge mai uşor şi va ajunge şi la arbust.

Îngrijirea arbuştilor după plantare

În funcţie de tipul de arbust sau arbore, prinderea efectivă poate dura până la 2-3 ani de la momentul plantării propriu-zise. În această perioadă, arbustul trebuie să revină la procesul normal de creştere a rădăcinilor, să se adapteze noilor condiţii.

Ca să treacă peste prima iarnă cu bine, poţi proteja arbustul fie muşuroindu-l (cum este cazul liliacului de vară sau al trandafirului), fie legându-le şi acoperindu-le cu folie de protecţie.

Tăierile care se fac pentru formarea şi dirijarea coroanelor ar trebui să începi să le faci abia după primul an de la plantare. Tunderile se fac şi la maturitate, pentru întreţinerea formei coroanei, dar şi pentru reîntinerirea arbuştilor şi arborilor.

Poate îţi doreşti un gard viu sau câţiva arbori ornamentali la tine în curte pentru un stil mai minimalist de amenajare a grădinii tale. Sau poate ai visat mereu la arcade cu trandafiri urcători ori la rhododendroni, dacă nu te caracterizează minimalismul. Trebuie doar să găseşti ce arbuşti şi arbori îţi plac pentru grădina ta.

Publicat de: 14 sep 2020
Vizualizări: 8093
(Voturi: 1605, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Noutăţi 2024
    • Plante ornamentale
    • Trandafiri 2024
    • Trandafiri Urcători
    Promoţie!
    Noutăţi
    Bestseller
    Trandafir urcător Orange imagine 1
    5 Comentarii
    Trandafir urcător Orange
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    16.90 lei 29.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 29.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier