Liliacul face parte din familia Oleaceae și se poate regăsi sub nu mai puțin de 800 de specii. De aici tragem concluzia că floarea de liliac este una apreciată și îndrăgită peste tot în lume deoarece este mai degrabă cultivat ca un arbust ornamental decât crescut în sălbăticie.
Considerat unul dintre vestitorii primăverii, liliacul colorează vizual și olfactiv fiecare loc în care crește. În funcție de soiul ales pentru cultivare, te poți bucura de mai multe înfloriri pe an a deosebitului arbust.
Datorită mirosului inconfundabil, liliacul a devenit sursă de inspirație în crearea celor mai fine și calitative parfumuri cunoscute și distribuite la nivel mondial. Așadar, de ce să nu te bucuri și tu de aromele unice și puternice ale florilor de liliac, direct în grădina ta?
Află în continuare câteva reguli de plantare a arbustului de liliac care să te ajute în obținerea unei culturi de liliac bogate și sănătoase.
Plantarea liliacului toamna
Sezonul răcoros și ploios în care paletele de culori din jurul nostru se modifică în fiecare zi și ne poartă parcă pe tărâmuri de basm reprezintă și un moment oportun pentru plantarea arbustului de liliac.
Posibilitățile de plantare a acestuia sunt 3 și anume: prin butași, prin drajoni sau cu ajutorul semințelor. Dacă soiul ales pentru grădina ta este unul care se pretează condițiilor meteo și solului, te vei putea bucura de prima înflorire a florilor de liliac în primul an de la plantare.
Variantele sunt numeroase, iar printre soiurile reziste la temperaturi foarte scăzute poți lua în calcul un soi unic de culoare alb-crem - Liliac Primrose, dar și sortimente de flori în nuanțe deosebite de mov, cum ar fi cele de Liliac Sensation și Liliac de vară Papillon Bleu.
Plantarea propriu-zisă a liliacului este ușoară, volumul și cantitatea de flori produse de arbust depinzând de tăierile pe care le vei efectua pentru formarea coroanei.
Alegerea locului de plantare este importantă. Liliacul are nevoie de aproximativ 6 ore pe zi de soare. În plus, după ce va înflori vei putea observa că puterea mirosului degajat este simțitor amplificată în zilele în care razele soarelui se reflectă direct pe florile de liliac.
Solul în care vei efectua plantarea sau transplantarea butașilor este indicat să fie unul cu Ph neutru, să fie bogat în substanțe nutritive și bine drenat. Pentru a favoriza înrădăcinarea plantei trebuie evitată băltirea locului de plantat.
În acest sens, poți ajuta solul să nu înmagazineze apa provenită din precipitații sau de la udarea efectuată de tine, prin așezarea paielor pe suprafața respectivă la distanță față de tulpina plantei.
Tot referitor la apă, o recomandare importantă de care este bine să ții cont este legată de păstrarea rădăcinii a arbustului pe care urmează să îl plantezi. Aceasta trebuie ținută într-o găleată cu apă cel puțin o oră, înainte de introducerea ei în pământ.
Groapa în care urmează să o așezi este necesar să aibă o formă rotundă și să fie suficient de adâncă astfel încât rădăcinile să nu stea îndoite și înghesuite în momentul plantării.
În funcție de calitatea solului, odată cu astuparea gropii se poate amesteca pământul respectiv cu îngrășământ natural astfel încât să fie asigurați nutrienții necesari suprafeței de plantare.
Un ultim pas în această activitate este reprezentat de alocarea apei locului în care ai plantat liliacul. Cantitatea de apă trebuie să fie una suficientă însă este necesar să fii atent nu inunzi locul de plantat. Liliacul rezistă bine la frig.
Referitor la îngrijirea liliacului, din fericire, acest minunat arbust nu are nevoie de foarte multă atenție din partea ta. Iată ce nevoi de îngrijire poate avea liliacul.
Îngrijirea arbustului de liliac
După plantare, liliacul are nevoie să fie udat des, chiar și de 3 ori pe săptămână, pentru ca rădăcina să se fixeze bine în pământ. În primul an de plantare nu este recomandată fertilizarea solului, dar dacă este totuși necesară, folosește un fertilizant natural.
Cosmetizarea arbustului se realizează primăvara prin acțiuni de tăiere specifice liliacului. În acest sens se înlătură lăstarii bătrâni pentru a se favoriza apariția celor noi și dezvoltarea celor tineri și viguroși. În felul acesta asiguri o viață lungă arbustului și te bucuri la fiecare înflorire de tufe bogate.
Spre sfârșitul anului sau toamna, după ce florile arbustului s-au uscat în totalitate sunt necesare tăierile care contribuie la îmbogățirea coroanei arbustului pentru anul viitor. Crengile uscate trebuie înlăturate, precum și lăstarii prea înalți.
După cum ai văzut, ai toate motivele pentru a alege și arbustul de liliac pentru grădina ta cu flori. Vei vedea cum întreaga atmosferă, aromă și paletă de culori din cadrul gospodăriei tale se vor schimba și vor emana bucurie și satisfacție.
Noi îți dorim să ai parte de culturi de flori sănătoase și bogate în fiecare sezon!