Locuiești într-o zonă cu o altitudine mai mare de 1300 de metri și nu știi ce plante să mai cultivi în grădină? Te ajutăm noi cu sfaturi practice pentru plantarea și îngrijirea merișorului. El este un arbust fructifer pe care îl poți cultiva cu ușurință dacă mediul înconjurător este unul propice pentru el.
Chiar dacă planta crește în mod obișnuit pe pajiștile alpine sau în luminișuri, îl poți planta și în curtea ta. Cerințele față de sol sunt reduse, iar condițiile climatice din țara noastră îi asigură o dezvoltare corespunzătoare. Denumirile pe care le ia acest arbust la noi în țară sunt diverse, de la afin roșu, la coacăz de munte sau pomușor.
Științific i se spune Vaccinium vitis idaea, dar practic în articolul de astăzi ne interesează care sunt particularitățile de cultivare a merișorului în grădină. Hai să vedem ce trebuie să faci pentru a crește o plantă viguroasă, ce produce fructe sănătoase de două ori pe an.
Plantarea merișorului
Înainte de a începe discuția despre ce ai de făcut în mod concret, e bine să fii pregătit cu informațiile importante despre arbustul de merișor.
Există două tipuri principale de merișor:
- cel sălbatic sau american – în mod obișnuit, produce o singură recoltă pe an, în timpul verii;
- cel european sau cultivat – este cel care produce două recolte pe an, estivală (în luna august) și de toamnă (la sfârșitul lunii octombrie — mijlocul lunii noiembrie).
Despre cel de-al doilea tip vom vorbi în cele ce urmează. El este un arbust de tip tufă, care poate atinge o înălțime de până la 40 de centimetri. Tulpina cilindrică și ramificată are nevoie de suficient spațiu pentru a crește armonios.
Cumpără butași de merișor sănătoși, din magazine verificate. Ei trebuie să aibă o înălțime de circa 7 centimetri.
- Ia un ghiveci destul de încăpător pentru sistemul radicular al merișorului și introdu primi 3 centimetri ai butașului în pământ.
Timp de două luni, depozitează ghiveciul într-un loc umbros din casă și menține solul bine umezit. Apoi alege un loc la umbra unui copac din grădina ta și mută merișorul acolo.
Îngrijirea merișorului
Procesul de întreținere a arbustului de merișor se derulează în 3 etape:
- asigurarea condițiilor climatice optime;
- udarea;
- fertilizarea.
Ele sunt asemănătoare cu cele despre care am vorbit în alte articole despre fructe de pădure. Iată ce ai de făcut pentru a îndeplini toate cele 3 operațiuni cu succes!
Asigurarea condițiilor climatice optime pentru merișor
Acest arbust fructifer iubește lumina, dar nu razele directe ale soarelui. Deci ar fi bine ca locul în care l-ai plantat să aibă un nivel moderat de luminozitate. Dacă vara este secetoasă și caniculară, atunci ai grijă să îi reglezi temperatura prin stropiri.
Udarea merișorului
În lunile în care stă la interior, merișorul trebuie să fie udat cu regularitate. Doar așa rădăcinile se prind și se dezvoltă corespunzător. Apoi, la exterior este suficientă o udare la două săptămâni. Desigur, în cazul temperaturile ridicate, irigarea se poate face mai frecvent, o dată la 4 zile.
Fertilizarea merișorului
Vrei să stimulezi creșterea mai rapidă a merișorului tău? Îngrășământul natural obținut din gunoi de grajd este cea mai bună soluție. Împrăștie o cantitate potrivită pe solul din jurul arbustului și lasă-l să acționeze în timp.
Recoltarea fructelor și beneficiile merișoarelor
Fructele de merișor au dimensiuni reduse și sunt foarte zemoase. Perioada optimă pentru recoltarea lor este formată din lunile septembrie-octombrie. Le poți consuma ca atare, crude, uscate, în ceaiuri sau în dulcețuri și compoturi. Ele fac parte din categoria plantelor benefice pentru sănătate.
Pe scurt, iată ce aduce consumul de merișoare pentru organismul tău:
- sunt fructele de pădure cele mai bogate în flavonoide, adică sunt niște antioxidanți de excepție;
- au un aport important de vitaminele A, B și C, dar și calciu, fosfor, magneziu și potasiu;
- au efect antimicrobian și antiinfecțios.
Dacă industria farmaceutică a înțeles cât de importante sunt merișoarele pentru sănătate, e rândul tău să descoperi avantajele lor terapeutice, dar și savoarea micilor fructe roșii.
Urmează sfaturile noastre pentru plantarea și îngrijirea merișorului și bucură-te de propria cultură la tine în grădină! Blogul GrădinaMax te așteaptă în continuare cu cele mai interesante articole pentru grădinari.