Wisteria este o liană decorativă cu înflorire timpurie, care transformă grădina într-un colț de natură magic. Îngrijirea acestei plante începe la începutul primăverii. Deci, dacă dorești să admiri ghirlande parfumate luxuriante, atunci grăbește-te. Creează condițiile potrivite pentru aceste flori de o frumusețe spectaculoasă!
Și dacă vrei să îți îmbogățești grădina cu și mai mulți arbuști ornamentali, aruncă o privire peste sfaturile de plantare și îngrijire a Forsythiei.
Scurtă referință botanică
Wisteria, sau glicina, ori salcâmul japonez, după cum mai este ea denumită în limba română, este un reprezentant luminos al familiei viței de vie. Grădinarii s-au îndrăgostit de ea pentru efectul decorativ încântător și înflorirea rapidă și de lungă durată. În martie, liana înfrunzește și înflorește. Frunzele sunt subțiri și înguste, de până la 30 cm lungime iar florile, mici și albe, violet sau roz, adunate sub forma unui ciorchine bogat.
Poți admira tabloul pastelat mult timp, de la începutul primăverii și până în septembrie. Singurul lucru necesar pentru înflorirea abundentă este să ai grijă de liana ta. Ea poate cu succes să decoreze garduri, foișoare, verande. Dacă locul îți permite poți crea cu ea arcade în grădină sau să îmbraci în aceste flori trunchiurile copacilor.
Wisteria: îngrijire și cultivare
Pentru ca liana ornamentală să se simtă confortabil într-o țară cu o climă precum cea a României, trebuie să te asiguri că mediul în care o cultivi este unul propice.
Iată condițiile optime pentru dezvoltarea glicinei:
- iubește lumina puternică a soarelui;
- substratul în care o plantezi trebuie să fie unul bogat în substanțe nutritive;
- preferă un nivel moderat de umiditate;
- îngrășămintele minerale nu trebuie să lipsească din îngrijirea ei.
Poate părea că glicina este capricioasă și greu de îngrijit, dar stai liniștit. Dacă dorești, este foarte simplu să te împrietenești cu ea.
Se crede că wisteria este destinată doar cultivării în regiunile calde. Cu toate acestea, liana urcătoare este surprinzător de puternică și rezistentă. Ea cucerește rapid noi teritorii și se adaptează condițiilor climatice dure. De exemplu, Wisteria Blue Sapphire și Wisteria chineză Alba pot rezista cu ușurință la temperaturi de -25 ° C.
Plantarea glicinei: secretele succesului
Cultivarea glicinei din semințe este puțin mai dificilă și există ca planta să nu se prindă din prima încercare. Pentru ca lucrarea să aducă rezultate pozitive, este cel mai bine să cumperi semințe de wisteria de la un furnizor de răsaduri de încredere.
Reguli de plantare:
- Plantarea se face după ce a trecut amenințarea cu înghețuri bruște.
- Locul de sădire ar trebui să fie expus la soare și protejat de curenți.
- Substraturile fertile, drenate și slab alcaline favorizează creșterea rapidă și înflorirea pe termen lung. De asemenea, ar trebui să ai în vedere să alegi un sol liber, fără buruieni.
- Dimensiunea optimă a gropii de plantare este de 70x70x60 cm.
- Așază planta vertical și acoper-o cu pământ, astfel încât mugurii să rămână deasupra solului.
- După plantare, răsadurile de wisteria trebuie udate cu apă la temperatura camerei, iar în jurul trunchiului poți așeza iarbă.
La început, salcâmul japonez crește foarte încet. Poate că ți se va părea că s-a oprit din dezvoltare. Dar procesul de formare a unui sistem radicular puternic este ascuns sub pământ. După finalizarea lui, liana începe să se dezvolte activ.
Wisteria crescută din semințe începe să înflorească la 4-6 ani de la plantare. Dacă, în schimb ai cultivat planta exotică prin răsaduri, atunci poți vedea prima înflorire mult mai devreme, chiar din anul al doilea de la sădire.
Experții GrădinaMax ți-au pregătit, mai departe câteva sfaturi practice pentru a-ți menține glicina în cea mai bună formă de-a lungul timpului.
Wisteria: regulile de îngrijire pe care să le ai în vedere
Îngrijirea adecvată este o garanție a sănătății plantei și a înfloririi pe termen lung a lianei decorative. Pentru a urmări mai ușor ce ai de făcut în întreținerea glicinei, am întocmit o listă cu sfaturi utile.
Udarea
Planta nu tolerează excesul de apă, dar nici lipsa de umiditate. Regimul de udare trebuie să fie săptămânal, cu o cantitate de 10 litri de apă per arbust. În timpul înmuguririi, frecvența udării crește. Udarea poate fi combinată cu pulverizarea. Alternează udarea abundentă cu stropirea ușoară pentru a preveni putrezirea rădăcinii în zilele cu temperaturi ridicate.
Hrănirea
În timpul sezonului de creștere activă, o dată la 7 zile, glicina trebuie hrănită cu minerale și materie organică.
Tunderea
Prima tăiere se efectuează după sfârșitul perioadei de înflorire. Taie ⅓ din ramurile laterale. A doua tundere se realizează în toamnă, după căderea frunzelor. Atunci toți lăstarii sunt scurtați la 2-5 muguri.
În regiunile mai reci, wisteria este adăpostită pentru iarnă. Plantele tinere sunt mai rezistente la îngheț, deci mai bine protejate de vremea rece severă. Cu toate acestea, te sfătuim să acoperi liana cu ramuri de molid, paie, sau mușchi. Ai grijă să eviți așezarea glicinei direct pe sol. Poți pune sub ea scânduri pentru a preveni uscarea, odată cu venirea primăverii.
Dacă te numeri printre cei care iubesc florile, gata să învețe toate complexitățile îngrijirii și cultivării ești norocos. În secțiunea noastră Floricultură găsești întotdeauna cele mai relevante sfaturi despre cultivarea florilor. Fie că ești începător sau un cultivator de flori experimentat, articolele despre decorarea grădinii, sau sfaturile utile te așteaptă.
Îți dorim o grădină plină de flori spectaculoase pe tot parcursul anului.
Pot crește și în cameră?
Bună ziua. Glicina nu poate fi păstrată într-o încăpere deoarece aceasta este plantă de exterior. O zi frumoasă!