Comenzi telefonice şi consultanţă
0359 801 300
0

Cum protejezi rhododendronul pe timpul iernii

În ciuda faptului că rhododendronul poate fi găsit adesea în grădinile noastre, mulți se tem să îl planteze de teamă că aceste culturi vor îngheța. În acest articol vei afla care este tehnologia corectă și tot ce trebuie să faci pentru ca planta sî treacă cu bine de iarnă.

Îngrijirea de toamnă acordată soiurilor de plante veșnic verzi și celor de foioase este aproape identică. Singura dinferență este că plantele de foaioase se pot descurca și fără a fi adăpostite, dacă alegi soiul potrivit pentru plantare. Să discutăm despre acest lucru mai detaliat.

IRIGAREA RHODODENDRONILOR

Pentru a trece cu brio de sezonul de iarnă, o plantă perenă are nevoie de irigații frecvente. Ar trebui să se efectueze în momentul în care temperatura aerului este încă mai mare de 2ºC. Se toarnă 3-4 găleți de apă sub fiecare tufă adultă. Se udă solul câte puțin pentru a nu-l eroda și a nu expune rădăcinile – acestea nu sunt îngropate foarte adânc.

Pulverizează și coroana soiurilor veșnic verzi – în acest fel, plantele sunt rapid saturate cu apă. Dacă toamna este ploioasă și pământul este saturat cu apă, atunci acest proces poate fi omis.

TĂIEREA RHODODENDRONILOR

Arbuștii au o coroană foarte frumoasă, dar asta nu înseamnă că nu necesită tăiere. O dată la 2-3 ani, toamna, taie toate ramurile vechi, goale, uscate și deformate. O astfel de tăiere sanitară va ajuta la creșterea și dezvolaea armonioasă a plantei, în primăvara anului viitor.

MULCIREA RHODODENDRONILOR

Acest pas nu trebuie omis în niciun caz, deoarece sistemul radicular al arbuștilor este superficial și se usucă rapid sub pământul înghețat. Îndepărtează toate resturile și buruienile din zona apropiată a tulpinii înainte de a mulci. Frunzele căzute ale rhododendronului nu vor fi atinse – nu vor interfera cu procesul următor.

Cultura iubește să crească pe sol acid, așa că nu se potrivește orice fel de mulci. Folosește:

  • gunoi de grajd;
  • conifere;
  • rumeguș sau scoarță de pin.

Grosimea stratului de mulci sub rhododendronii mici, ar trebui să ajungă la 5 cm, iar sub plantele mari – cel puțin 10 cm. Nu te zgârci și acoperă întreaga bază a trunchiului cu suficient material. Sub o astfel de pătură protectoare, rădăcinile vor fi în siguranță chiar și în prezența celui mai sever ger.

FERTILIZAREA RHODODENDRONILOR

Înainte de iarnă, tufele nu pot fi lipsite de substanțele nutritive necesare. Îngrășămintele pe bază de azot ar trebui excluse toamna – stimulează dezvoltarea părții supraterane și nu a sistemului radicular. În octombrie-noiembrie, alege un complex pe bază de fosfor șo potasiu. Unul dintre cele mai bune opțiuni este monofosfatul de potasiu. O lingură de îngrășământ trebuie diluată într-o găleată de apă și turnată peste mulci.

ADĂPOSTIREA PLANTELOR

Grădinarii amatori se întreabă adesea dacă este necesar să acoperim plantele pe perioada iernii sau dacă acestea pot rezista fără protecție la temperaturi scăzute de până la – 30 de grade Celsius?

Experții noștri susțin că izolarea este o necesitate pentru:

  • tufele tinere de până la 4 ani;
  • rhododendronii veșnic verzi – nu sunt la fel de rezistenți la iernare ca soiurile de foioase.

În ceea ce privește plantele de foioase adulte, trebuie să ai în vedere condițiile climatice din zona ta. Este totuși important să ții cont că un adăpost va proteja plantele nu numai de îngheț, ci și de soarele arzător, din februarie și martie, precum și de vânturile puternice.

CUM ESTE CORECT SĂ ACOPERI CULTURA

Folosește materiale respirabile, cu ar fi pânza sau folia, speciale pentru izolare. Umiditatea ridicată se formează sub protecție, ceea nu este benefic pentru arbuști.

Pentru a preveni daunele ce pot fi provocate de căderea zăpezii, leagă lăstarii fragili. Deasupra coroanei, asigură-te că fixezi bine materialul de acoperire și leagă-l cu sfori.

Important! Ramurile plantei nu trebuie să atingă adăpostul.

Nu adăposti plantele înainte ca temperatura să scadă sub - 8 – 10ºC, altfel culturile se pot usca.

Dacă arbustul nu crește într-un loc deschis, iar iernile din zonă nu sunt deosebit de dure, atunci poți instala doar o țesătură pe partea însorită. Orice material de culoare deschisă, întins peste scheletul plantei va funcționa. Construiește adăpostul la sfârșitul lunii ianuarie.

Nu trece peste acești pași importanți în pregătirea rhododendronilor și asigură-te că vor trece cu brio peste anotimpul rece!

Publicat de: 19 noi 2020
Vizualizări: 1741
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    GrădinaMax utilizează tehnologii de tip cookie pentru a îmbunătăți experiența ta în magazinul online. Prin continuarea navigării îți dai acordul pentru folosirea cookieurilor .