Rhododendronul este ca o rapsodie blândă pentru grădina ta, deoarece înflorirea acestei plante încântă orice privitor. El poate fi atribuit cu încredere elitei grădinii, pentru că toată lumea visează să aibă cel puțin un tufiș de rhododendron în curte.
Dar cultivarea rododendronului este destul de complexă, așa că subiectul acestui articol este dedicat plantării și îngrijirii acestei plante.
Referință botanică: rhododendron
Planta aparține familiei Heather, specia se găsește în zona temperată și subtropicală. Dar, îngrijit corespunzător, rhododendronul zis și azaleea de grădină, poate fi ușor cultivat și pe teritoriul țării noastre. Plantele se dezvoltă sub forma unui arbust. Dimensiunea florilor variază de la 2 la 20 de centimetri.
În total, sunt cunoscute 18 specii de rhododendron, care sunt de obicei împărțite în 3 grupe:
- Evergreen - frunzișul dens rămâne pe lăstarii înalți chiar și iarna. Florile mari în formă de pâlnie pot avea o varietate de culori. Înălțimea plantelor din acest grup poate ajunge la 2,5 m.
- Semi-veșnic verde - arbuști scurți care tolerează perfect iernarea în câmp deschis. Frunzele cad parțial de pe lăstari toamna, iar din cele rămase se dezvoltă un frunziș nou primăvara. Plantele se disting prin înflorire abundentă și lungă.
- Caducifere - rhododendronii acestui grup pot înflori de două ori pe an, înflorirea abundentă a primăverii trece într-o stare de repaus estival, iar în toamnă, mugurii apar din nou pe plante. Frunzele cad toamna, ca la toate speciile de foioase.
Rhododendronii spectaculoși pot fi crescuți în aer liber, în sere sau chiar în casă. În cele ce urmează, ți-am explicat cum se plantează corect un rhododendron.
Cultivarea rhododendronului în câmp deschis: plantare și îngrijire
Alegerea unui loc pentru plantarea unui rhododendron este esențială. Poți planta arbuștii la umbră parțială sau la soare, dar cel mai bine este să găsești o zonă protejată și de vânturile puternice.
Pentru aceste plante, compoziția solului este foarte importantă - rhododendronii cresc bine și se dezvoltă în zone cu aciditate a solului cu un pH de la 4,0 la 5,5. Odată cu acidificarea excesivă a solului, plantele încep să sufere.
Plantarea rhododendronului: cea mai bună compoziție a solului
Pentru ca azaleea ta de grădină să se dezvolte corespunzător, există mai multe compoziții ale solului pe care ea le îndrăgește. Cea mai cunoscută este combinația:
- pământ de grădină - 0,5 lingurițe;
- turbă - 3 lingurițe;
- coajă de pin - 1 linguriță.
Poți pregăti substratul și într-un mod diferit, utilizând pământ pentru conifere.
Sistemul radicular al rhododendronului se află în straturile superioare ale solului, rădăcinile subțiri formează o grupare densă, de aceea este foarte important să alimentezi rădăcinile cu oxigen, prin urmare solul ar trebui să fie bine drenat, să fie ușor, dar hrănitor.
Nu se recomandă cultivarea de rhododendron pe argile grele și argile care formează un strat dens de pământ; astfel de soluri continentale trebuie înlocuite în etapa de pregătire a gropilor de plantare.
Pe solurile nisipoase, poți crește tufișuri luxuriante de rhododendroni, dar înainte de plantare (toamna), se adaugă substanțe nutritive suplimentare. Pentru 1 hectar de teren, ai nevoie de:
- turbă - 600 tone;
- teren cu frunze - 150 de tone;
- sulfat de amoniu - 400 kg;
- superfosfat dublu - 300 kg;
- sulfat de potasiu - 300 kg.
Este foarte important pentru rhododendron să se păstreze aciditatea solului în intervalul de pH 4,0 până la 5,5. Odată cu udarea, acest indicator se schimbă, solul pentru rhododendron devine mai puțin acid în timp, deci este foarte important să se ia măsurători anual și să se ia măsuri pentru a menține aciditatea la nivelul adecvat.
Sfaturi pentru plantarea rhododendronului
Cel mai bine este să plantezi plantele pe teren deschis la începutul primăverii, dar locurile de plantare pentru rhododendroni sunt pregătite toamna.
Groapa de plantare pregătită trebuie să fie suficient de mare pentru butașul de azalee de grădină. Gaura este umplută cu amestec de sol, rădăcina este așezată în centru, respectând poziția verticală a tulpinii. Golurile sunt umplute cu sol, iar apoi îți rămâne doar să te asiguri că planta este udată din abundență.
Atenţie! În zonele cu un nivel ridicat de apă subterană, rhododendronul este plantat într-o groapă la baza căreia a fost așezat anterior un strat de drenaj.
Este util să realizezi și operațiunea de mulcire pentru trunchiul rhododendronului cu turbă sau coajă de pin pentru a reține umezeala în sol.
Îngrijirea rhododendronului
După plantare, rhododendronul trebuie îngrijit foarte atent.
Plantele sunt udate în mod regulat. Lipsa sau excesul de umiditate va afecta imediat aspectul plantei - coroana va începe să piardă frunzele care se îngălbenesc în prealabil.
Dacă ai realizat operațiunea de mulcire, buruienile practic nu ar trebui să mai apară. Cu toate acestea, dacă observi plante nedorite în jurul rhododendronilor, poți, de mai multe ori pe sezon, să îndepărtezi buruienile.
Rădăcinile subțiri situate aproape de suprafața solului nu permit săparea prea deasă. Dacă este absolut necesar, solul sub tufișuri poate fi ușor mărunțit, foarte atent.
La căldură extremă, rhododendronii trebuie umeziți peste frunziș - pulverizarea ajută plantele să supraviețuiască într-un moment nefavorabil. Apa pentru pulverizare trebuie bine filtrată, altfel frunzele vor rămâne pătate.
Fertilizarea tufișurilor se efectuează încă din primul an de plantare. Poți utiliza un amestec de gunoi de grajd descompus, superfosfat și oligoelemente (acestea din urmă pot fi utilizate pentru hrănirea foliară prin pulverizarea coroanei).
Îngrijirea rhododendronului iarna este și ea importantă, așa că află tot ce este de făcut pentru florile tale în sezonul rece.
Cultivarea rhododendronului la interior
Această plantă poate fi cultivată în ghivece, decorând un balcon sau pervazul ferestrei într-un apartament. Rhododendronul crescut în casă necesită aceeași îngrijire ca cel plantat în aer liber.
Pentru plantare, utilizează recipiente din ceramică sau plastic cu orificii de scurgere. Un strat de lut expandat este așezat în interiorul vasului. Solul trebuie pregătit echilibrat, cu o aciditate adecvată.
Pentru a menține forma armonioasă a plantei, rhododendronul este tăiat anual.
Cele mai bune soiuri de rhododendroni
Atunci când alegi rhododendroni pentru grădină, ia în considerare preferințele personale, și capacitățile decorative ale plantelor. Indiferent de ce alegi, spectacolul asigurat de florile de rhododendron este garantat.
Iată principalele tipuri de azalee de grădină pe care le poți planta în grădina ta:
- Rhododendron Gold – are flori galbene, bogate, spectaculoase, ce contrastează plăcut cu verdele malachit al frunzelor. O varietate foarte strălucitoare, ce poate atinge o înălțime de până la 1,5 metri;
- Rhododendron Rasputin – are flori uriașe de culoare roz-lavandă și are o înălțime medie de 1,3 metri;
- Rhododendron Blue Silver – produce ciorchini de flori albastre acoperă aproape întregul tufiș. Poate fi cultivat într-un singur loc timp de până la 30 de ani și nu depășește 1 m;
- Rhododendron Roseum Elegance – înflorește sub formă de pălărie roz, varietatea poate fi utilizată pentru a crea garduri vii, pentru că poate atinge o înălțime de până la 2,5 metri.
Ți se pare că ai putea crește și tu rhododendroni? Atunci nu mai sta pe gânduri. Suntem siguri că vei obține rezultatele dorite.
Dacă vrei să citești mai multe articole despre grădinărit, te așteptăm pe blogul GrădinaMax. Îți dorim o grădină plină de flori inedite!