Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum să ai culturi roditoare de agriș: plantare și îngrijire

Fructele de pădure sunt o sursă de vitamine benefice întregului organism. Consumate mai ales în timpul verii, ele previn deshidratarea și te ajută să fii enegic întreaga zi. Agrișul este unul  dintre fructele de pădure bogate în vitaminele A, B1 și C, precum și în săruri minerale: potasiu, fosfor, calciu și fier.

Fructe agris

Dacă vrei să te bucuri de gustul inconfundabil al agrișelor și de proprietățile sale, iată ce trebuie să faci pentru plantarea agrișului.

Plantare agriș: sfaturi pentru culturi bogate

Caracteristicile solului

Agrișul se dezvoltă foarte bine în soluri ușoare, bogate în elemente minerale. Pentru plantarea acestui arbust, indicat este ca nivelul de PH al solului să aibă aproximativ 4,6 sau 5.

Particularitățile climatice

Plantarea agrișului trebuie să se realizeze în zone cu puțină umbră, deoarece arbustul este sensibil la razele puternice ale soarelui. Totodată, acesta are nevoie de cantități însemnate de apă, de aceea este de prefat să îl cultivi în zone cu precipitații de aproximativ 700 mm/an.

Reguli plantare agris

În ceea ce privește temperatura, agrișului îi priesc temperaturi între 15 și 25 de grade Celsius, iar pe timpul iernii rezistă și la temperaturi de până la -32 de grade Celsius. Dacă însă temperatura depășeste 40 de grade Celsius, agrișul se usucă și moare oricât de ridicat este nivelul de umezeală din sol.

Pregătirea terenului pentru cultivare

Înainte de a cultiva agrișul, este important să cureți foarte bine terenul de resturile vegetale, să îl nivelezi, să îl fertilizezi și să îl ari.

Ulterior, fie în lunile octombrie – noiembrie sau la începutul primăverii, trebuie să sapi gropi la o adâncime de aproximativ 35 de cm în care să adaugi în jur de 4 kg de gunoi de grajd, 250 kg de cenușă de lemn și 1 kg de pâmânt negru astfel încât să favorizezi dezvoltarea agrișului.

Plantarea agrișului: Operațiunile de sădire

În funcție de soiul de agriș și de dimensiunile la care acesta va crește, agrișul trebuie plantat la o distanță de 3 m între rânduri și de 1 m între plantele care se află pe același rând.

Important de reținut este faptul că înainte de plantarea propriu-zisă a arbuștilor, rădăcinile acestora trebuie mai întâi fasonate (netezite), iar după aceea adăugate într-un amestec de pământ galben, gunoi de grajd și apă. În acest mod, arbuștii se adaptează mai bine solului în care vor fi plantați.

Lucrări de întreținere pentru culturile de agriș

Plantare agris - lucrari de intretinere

Eliminarea buruienilor

În primii 3 ani de la plantare, este important să cureți arbuștii de buruienile care cresc împrejurul lor, întrucât acestea se hrănesc cu apa și elementele nutritive ale agrișului și împiedică creșterea armonioasă a acestuia.

Irigații constante

În perioadele de secetă, este esențial să irigi arbuștii pentru a evita uscarea acestora. Atenție însă: agrișul are nevoie de o cantitate moderată de apă, deoarece, dacă pământul este îmbibat cu apă în exces, rădăcinile acestuia putrezesc.

Irigatii agris

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Culturile de agriș sunt afectate fie de omide, pe care le poți elimina prin aplicarea unor insecticide achiziționate de la magazinele de specialitate, fie de păsările care se hrănesc cu frutele acestuia. În astfel de cazuri, recomandat este să îngrădești arbuștii cu o plasă astfel încât să ții păsările la distanță.  

Tăieri regulate

Lucrările de tăiere sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a agrișului. Acestea se realizează sub formă de tufă sau de trunchi.

Tăierile sub formă de tufă presupun scurtarea tulpinilor la o înălțime de aproximativ 20 de cm, imediat după plantare. În acest fel, arbuștii vor putea forma tulpini noi. În următorii ani, indicat este să scurtezi numai 4 tulpini viguroase.

Tăierile sub formă de coroană presupun scurtarea tulpinilor până la 2 – 7 muguri, imediat după plantare.

La final, te invităm să-ți alegi soiurile de agriș preferate și să te apuci curând de treabă. Fie că preferi agrișul Red Thriumph sau agrișul fără spini Honey, ține minte să aplici regulile descrise anterior.

Mult spor la grădinărit!  

Publicat de: 06 iun 2019
Vizualizări: 19001
(Voturi: 1124, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști fructiferi
    • Conifere
    • Lider în vânzări
    • Noutăţi 2024
    • Trandafiri 2024
    • Trandafiri Teahibrizi
    Promoţie!
    Trandafir teahibrid Augusta Luise imagine 1
    1 Comentariu
    Trandafir teahibrid Augusta Luise
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    99.90 lei 139.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 139.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier