Savurată de mii de ani, cultura de viță de vie a ajuns să fie obiectul uneia dintre cele mai mari industrii alimentare din lume. Strugurii sunt preferați de mulți dintre noi atât pentru consum, datorită beneficiilor pe care le au asupra organismului, cât și pentru producția de vinuri naturale.
De asemenea, încă din antichitate, anumite componente din struguri sunt utilizate ca tratamente pentru diferite afecțiuni: boli ale ochilor (cataractă), afecțiuni ale pielii, tratarea unor anumite tipuri de cancer și a bolilor de rinichi sau ficat.
Fiind utilizată în scopuri diferite, află în continuare care sunt principalele varietăți de viță de vie.
Tipuri de viță de vie
În funcție de scopul pentru care au fost achiziționate și ulterior plantate, vițele de vie deservesc mai multe scopuri. Astfel, soiurile pot fi:
- Soi de viță de vie pentru masă
Strugurii din această categorie sunt cei mai ușor de recunoscut datorită aspectului atrăgător pe care îl au. La rândul lor, vițele ce produc struguri de consum sunt de mai multe tipuri, după perioada de coacere a acestora: timpurie, mijlocie sau coacere târzie.
- Soi de viță de vie pentru stafide și vin
Aici se pot include strugurii albi, negri sau aromați. Din aceste tipuri de struguri se obțin și stafidele, regăsite în deserturi sau savurate pur și simplu pe post de gustări.
- Soi de viță de vie rezistentă la boli și frig
Strugurii de acest tip sunt albi sau negri și important de știut este că plantarea lor trebuie făcută spre sud, fie sud-est fie sud-vest.
Noi îți punem la dispoziție sortimente bogate de butași de viță de vie la set, adaptabile fiecărei zone ale țării. Încearcă din soiurile noastre inedite de struguri aromați, plini de culoare și gust, pentru fiecare gospodărie.
Acum că știi ce vrei să plantezi, iată câteva reguli de plantare a viței de vie, de care este indicat să ții cont.
Reguli de plantare a viței de vie
Momentul oportun de plantare a viței de vie este primăvara. În funcție de zona geografică în care aceasta va crește, se poate planta primăvara devreme sau primăvara târziu. Doar în cazul unui teren bine drenat, plantarea se poate face și în toamnă, până când temperaturile ajung să coboare la 0 grade sau mai mult.
Înainte de plantare, terenul trebuie pregătit riguros, adică: nivelat și curățat de buruieni. Vița de vie are nevoie de spațiu pentru a crește, astfel este indicat să se păstreze o distanță de aproximativ 2 metri între rânduri, respectiv 1.5 metri între butași. După plantare, udarea locului este esențială. Groapa viței proaspăt plantate va fi umplută cu apă.
Dar ce faci cu vița de vie care este deja plantată? Cum o ajuți să aibă o recoltă bogată? Haide să vedem cu ce activități îți poți întreține vița de vie sănătoasă în fiecare sezon.
Întreținerea viței de vie
Modul în care îngrijești vița de vie abia plantată sau nu se reflectă în mod direct în calitatea recoltei de struguri. Nu este suficient să mergi și să o uzi din când în când și să-i mai tai din crengile uscate. Iată ce activități îți vor face vița de vie să „strălucească” în fiecare an.
Tăierea în uscat
Tăierile viței de vie se realizează primăvara, înainte de înmugurire. Scurtarea crengilor tinere, de anul trecut se face la 2-3 ochiuri. Sunt eliminate la acest pas uscăturile și legăturile rămase din anul precedent. Tăierea corespunzătoare și corectă a viței de vie primăvara, deasupra nodului și transversală favorizează dezvoltarea lăstarilor roditori.
Legarea viței de vie
După cosmetizare urmează legarea cordonului pe sârmă. Legarea se realizează la bază, la mijloc și la vârf. În acest fel se va crea peretele vegetativ.
Prășitul
În timpul vegetației, pământul viței de vie trebuie prășit de 4 ori. Prin această activitate este asigurată afânarea solului. În funcție de dimensiunea viței de vie sau de posibilități, prășitul se realizează mecanic sau cu sapa.
Lucrări în verde
După evoluția fiecărei culturi de viță de vie, plivitul, ciupitul, cârnitul și copilitul lăstarilor sunt activități de luat în calcul pentru creșterea firească a viței de vie. Multe dintre soiurile de viță au nevoie inclusiv de o rărire a frunzelor pentru ca soarele să ajungă peste tot și strugurii să se coacă uniform.
Fertilizarea și arătura
După recoltare, în toamnă, cel puțin o dată la 4 ani este indicat să oferi pământului fertilizant natural. După aplicarea fertilizantului este necesară realizarea arării de toamnă.
Metodele de întreținere ale viței de vie trebuie adaptate pentru fiecare zonă geografică, soiuri plantate și tipul solului. Esențial este să acorzi atenția cuvenită viței tale de vie și să o ajuți să îți aducă recolte bogate, sănătoase și gustoase, în fiecare an.
Noi îți dorim să ai parte de vița de vie pe care ți-o dorești și în acest sezon!