Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum să îngrijiți hortensiile în primăvară pentru a încuraja creșterea și înflorirea?

Înflorirea bogată a hortensiilor nu lasă pe nimeni indiferent. Aceste plante perene populare vor decora orice grădină, dându-i un aer confortabil și creând o atmosferă festivă în jur. Cu toate acestea, pentru a obține acest efect este necesară o anumită răbdare. Este nevoie de câțiva ani pentru ca arbuștii să crească și să își poată arăta frumusețea din plin. În plus, plantele trebuie îngrijite corespunzător pe tot parcursul sezonului, începând cu primăvara.

Cum să îngrijiți hortensiile în primăvară

Reguli pentru îndepărtarea protecției de iarnă

Cele mai multe soiuri de hortensii se caracterizează prin rezistență la îngheț și nu au nevoie de protecție. Cu toate acestea, hortensiile de grădină și hortensiile cu frunze de stejar sunt delicate. Fără o acoperire solidă, acestea pot îngheța. Primăvara este momentul să descoperiți plantele, dar acest lucru trebuie făcut cu atenție și treptat. Este recomandabil să începeți să intemperii acoperirea în luna martie. Aceasta poate fi îndepărtată complet doar după ce zăpada s-a topit și au sosit zile mai calde, fără înghețuri majore. Acest lucru se întâmplă de obicei în aprilie. În cazul în care există riscul revenirii înghețurilor nocturne în regiune, arbuștii trebuie acoperiți cu o manta de agro-fleece.

Tunderea de primăvară în funcție de tipul de hortensie

Mulți grădinari preferă să efectueze tăierea toamnei. Cu toate acestea, numeroasele îndatoriri de toamnă fac ca această sarcină responsabilă să fie adesea amânată până în primăvară. Cel mai bine este să efectuați tăierea înainte de începerea sezonului de creștere, adică în aprilie și înainte de fertilizarea hortensiei. Iar în luna mai, tot ce rămâne de făcut este să îndepărtați cu grijă lăstarii uscați, care sunt greu de identificat până când mugurii încep să se răspândească. Tunderea trebuie efectuată ținând cont de specia de hortensie.

  • Arborescens. Majoritatea lăstarilor trebuie tăiați, iar cei subțiri trebuie îndepărtați complet. Lăsați cei mai puternici lăstari la 2 până la 10 tulpini. Cu cât arbustul este mai mare, cu atât mai multe ramuri pot fi păstrate prin scurtarea lor cu 2-5 tulpini.

  • Paniculata. Primăvara, se efectuează o tăiere radicală a tuturor lăstarilor cu o treime din lungimea lor. În același timp, toate ramurile rupte, înghețate și uscate sunt îndepărtate în scop sanitar.

  • Macrophylla. Fiți deosebit de atenți atunci când tăiați arbuștii de acest tip. Adesea, această plantă perenă înflorește doar pe lăstarii din anul precedent. Dacă aceștia sunt tăiați, este posibil ca florile să lipsească.

Prin urmare, tăierea de primăvară ar trebui să se facă în scopuri sanitare. Uneori, tufele vechi de hortensii sunt supuse unei întineriri radicale. În acest scop, ele sunt tăiate înapoi la trunchi. Reînnoirea completă a plantei are loc după câțiva ani. Înflorirea unui arbust întinerit în acest mod va fi și mai abundentă.

Cum să îngrijiți hortensiile în primăvară

Fertilizarea hortensiilor în primăvară

Subiectul fertilizării este atât de complex încât merită să i se acorde mai multă atenție. Aflați care sunt principiile fertilizării de primăvară.

Există câteva reguli care nu merită ignorate:

  • Prima fertilizare a plantelor trebuie efectuată atunci când temperatura la nivelul solului nu mai scade sub +4/+6º C. În aceste condiții, sistemul radicular este capabil să absoarbă substanțele nutritive.

  • Înainte de fertilizarea lichidă, planta trebuie udată pentru a îmbunătăți absorbția nutrienților și, astfel, pentru a proteja rădăcinile împotriva arderii.

  • Îngrășămintele solide ar trebui să fie îngropate în sol la o adâncime de 4-5 cm și apoi udate.

  • Soluția pentru pulverizarea frunzelor trebuie să fie de două ori mai slabă decât cea pentru udarea rădăcinilor. Planta trebuie stropită fără lumina directă a soarelui, pentru ca frunzele să nu se ardă.

  • Hortensiei îi plac solurile acide, așa că este mai bine să se evite îngrășămintele care scad acest indice.

  • La prepararea îngrășământului, respectați întotdeauna doza recomandată.

Cum să îngrijiți hortensiile în primăvară

Cum să fertilizați corect hortensiile?

Schema de fertilizare pentru toate soiurile de hortensii este aceeași și este următoarea:

  • În jurul datei de 10-18 aprilie, ar trebui să se introducă îngrășăminte azotate pentru a stimula creșterea activă a lăstarilor și a frunzelor.

  • Pentru a întări lăstarii și a-i face flexibili, planta are nevoie de preparate care conțin mangan. Soluțiile acestora se administrează mai bine prin frunze, începând cu două săptămâni după prima fertilizare și pe tot parcursul lunii mai. Dacă este necesar, solul poate fi acidificat în această perioadă.

  • Sfârșitul lunii mai este cel mai bun moment pentru o fertilizare cuprinzătoare care să influențeze pozitiv creșterea hortensiei și formarea de creșteri tinere.

Păstrați acest plan dacă nu știți cu ce să vă fertilizați hortensia în luna mai. Puteți aplica în continuare îngrășăminte complexe la începutul lunii iunie.

Tipuri de îngrășăminte utilizate

Pentru fertilizarea hortensiilor se folosesc toate tipurile de îngrășăminte:

  • minerale,

  • organic;

  • preparate conform rețetelor tradiționale.

Uneori, grădinarii neexperimentați încearcă să elimine utilizarea îngrășămintelor minerale, încercând să le înlocuiască cu îngrășăminte organice. Acest lucru se poate face dacă aveți o bună înțelegere a tuturor proprietăților îngrășămintelor organice. De exemplu, în căutarea azotului pentru a crește masa verde a plantei, se pot folosi gunoiul de grajd și gunoiul de grajd.

Îngrășăminte minerale

Următoarele preparate pot fi utilizate ca sursă de azot:

  • Uree (carbamidă) - 25 g la 10 litri de apă pe 1 m²;

  • nitrat de amoniu - 30 g la 10 litri de apă;

  • sulfat de amoniu - 35-40 g pe 1 m².

Ultimul preparat poate fi aplicat fie sub formă de soluție, fie sub formă uscată, prin săparea în sol, acidificându-l astfel ușor. Atunci când utilizați îngrășăminte minerale obișnuite, urmați întotdeauna instrucțiunile atașate preparatului specific.

Îngrășăminte organice pentru hortensii

În plus față de îngrășămintele minerale, grădinarii aplică adesea substanțe organice:

  • Compost cu adaos de turbă pentru a crește aciditatea într-un raport de 1:1. Este nevoie de 5-10 kg de compost pentru fiecare tufă. Acesta trebuie săpat împreună cu solul la o distanță de 25 cm de trunchiul plantei.

  • Biohumus. Preparatul se amestecă cu apă călduță în proporție de 1:8 sau 1:10 și se lasă să se dizolve timp de 24 de ore. Pentru un singur tufiș trebuie preparați aproximativ 8-15 litri.

  • Gunoi de grajd. Se prepară o soluție de gunoi de grajd 1:10, în cantitate de 5-10 litri pe tufă. Aceasta poate fi completată cu o soluție de acid citric (10 grame la 10 litri de apă).

Îngrășămintele naturale includ diverse infuzii, decocturi și chiar produse alimentare. De exemplu, un pahar de chefir diluat în 5 litri de apă se toarnă sub rădăcinile hortensiilor sau se aplică pe frunze în timpul înfloririi.

Hortensia este o plantă iubitoare de umiditate. Are nevoie de udare regulată, dar va muri dacă apa se adună la baza arbustului.

Publicat de: 05 iun 2024
Vizualizări: 250
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier