Ce sursă de vitamine există mai bună decât fructele? Delectează-te și tu cu vișine proaspete, din grădina ta și refă-ți aportul de substanțe nutritive. Plantarea vișinului este o operațiune facilă, pe care chiar și un grădinar începător o poate duce la bun sfârșit.
Chiar dacă vorbim despre un pom fructifer cu origini în Asia Centrală, vișinul face față cu brio și condițiilor climatice de la noi din țară. Specialiștii în domeniu îl numesc Punus Cerasus, dar tu îi poți spune simplu: copacul cu fructe mici roșii, pline de savoare.
De la zaharuri, la calciu sau caroten, consumul de vișine aduce numai beneficii pentru sănătate. Descoperă și tu plăcerea de a culege aceste fructe chiar din livada ta. Rămâi cu noi pentru a vedea care sunt pașii pe care îi ai de urmat în procesul de plantare vișin.
Mediul optim pentru plantarea vișinului
Dacă ai hotărât că vrei să plantezi un vișin în grădina ta, ai făcut o alegere înțeleaptă. El este mult mai puțin pretențios față de cireș în ceea ce privește condițiile climatice necesare pentru dezvoltare.
Uite care este mediul propice pe care să îl asiguri vișinului tău:
- zona în care plantezi acest pom fructifer ar trebui să atingă o temperatură medie anuală între 8 și 11°C;
- în perioada de repaus vegetativ, el rezistă la temperaturi scăzute, chiar și până la -30°;
- deși mugurii fac față unor minime de -12°C, iar florile rezistă până la -2°C, temperatura în care vișinul se simte în largul lui este cuprinsă în intervalul 15-25°C;
- nivelul de precipitații ideal pentru o producție bogată de vișine este cuprins între 500-700 mm pe an;
- excesul de apă în solul în care plantezi acest pom poate conduce la asfixierea sistemului radicular, așa că ai grijă ca solul pământul să fie bine drenat;
- de asemenea, solurile erodate și subțiri sunt prielnice pentru acest arbore;
- în ceea ce privește lumina, vișinul este foarte puțin pretențios, neavând nevoie de perioade îndelungate de expunere la razele directe ale soarelui.
Asigură-te că grădina ta este gata pentru a primi noua cultură și pregătește-te pentru plantare.
Ce e de făcut înainte de operațiunea de plantare vișin
Sunt 3 pași esențiali pe care să îi ai în vedere pentru ca totul să fie gata de plantare:
- Pregătirea solului;
- Realizarea schemei de plantare;
- Pregătirea rădăcinilor.
Și ca totul să fie clar, am vorbit în detaliu despre fiecare etapă în parte.
Pregătirea solului
Este foarte simplu să duci la capăt această operațiune. Tot ce ai de făcut este să alegi o parcelă care să îndeplinească cerințele menționate mai sus. Apoi, nivelează bine terenul, scarifică-l și aplică erbicide în cazul în care pământul este invadat de buruieni.
Pentru un substrat bogat în nutrienți, poți apela la fertilizarea cu îngrășăminte naturale precum mranița, gunoiul de grajd sau compostul. Opțional, dacă îți dorești o mai bună organizare a livezii, pichetarea este o soluție simplă.
Schema de plantare pentru vișin
Aici intră în discuția spațiul pe care îl ai la dispoziție și forma pe care dorești să le-o oferi coroanelor pomilor fructiferi. Pentru o mică livadă în spatele casei, păstrează o distanță de 4 metri între puieții de vișin și 2 metri între rânduri.
Pentru alegerea materialului săditor, în catalogul GrădinaMax ai mereu plante viguroase, care abia așteaptă să-ți înveselească grădina.
Fasonarea și mocirlirea rădăcinilor
Ambele operațiuni au ca scop întărirea rădăcinilor și optimizează procesul de prindere. Fasonarea înseamnă îndepărtarea firelor slabe și scurtarea celor sănătoase cu aproximativ 7 centimetri. Ea se efectuează doar atunci când planta a fost abia scoasă din pământ.
După ce ai terminat, treci la mocirlire. Adică introdu sistemul radicular într-un amestec format din apă, gunoi de grajd și pământ, care să aibă o consistență asemănătoare cu cea a smântânii.
Cum se face plantarea vișinului
În primul rând, află că perioada ideală pentru plantarea vișinului este toamna târzie. Totuși, poți apela și la sădirea de primăvară, dar asta doar dacă plantarea de toamnă a fost lipsită de rezultate.
- Sapă o groapă cu dimensiunile de 40 de centimetri, păstrând pământul din partea superioară.
Amestecă acest pământ cu o cantitate moderată de gunoi de grajd și pune-l înapoi la baza gropii. Acoperă rădăcinile du un strat de sol de 10 centimetri și tasează bine.
- Udă din abundență și înfige un suport vertical de care pomul tău să se ajute în procesul de creștere.
Desigur că în continuare, în următorii ani este nevoie de o îngrijire atentă și de tunderea vișinului pentru o producție cât mai bogată.
Ai văzut? Totul a fost floare la ureche. Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de ajutor pentru plantarea vișinului. Dacă ești pregătit pentru acest pas, îți dorim mult succes!