Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum se plantează și îngrijesc ridichile

Ridichile sunt legume sănătoase și savuroase care nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație echilibrată și variată. Consumate primăvara, ridichile sunt un adevărat energizant pentru organism pregătindu-l pentru lunile active care vor urma.

Le poți cultiva rapid și ușor în grădină, sau în solarii fiind legume ușor adaptabile condițiilor de temperatură și umiditate de la noi. 

Învață și cum să înrgijești castraveții în solarii. 

Plantarea și îngrijirea ridichilor nu necesită o prea mare experiență în domeniul grădinăritului sau al agriculturii. Chiar dacă o faci pentru prima dată, vei vedea, nu ai de ce să îți faci griji. Ridichile cresc foarte bine atât în aer liber, cât și în solarii. Desigur, pentru o cultură primăvăratică, plantarea în solarii este recomandată.

În funcție de ceea ce vrei să obții, poți alege să cultivi ridichi de lună, de vară sau de iarnă. Cele de lună au o perioadă de vegetație cuprinsă între 25 și 45 de zile. Soiurile de vară au perioada de vegetație cuprinsă între 80 și 100 de zile în timp ce culturile de iarnă vor avea perioada de vegetație între 100 și 120 de zile.

Pentru că majoritatea culturilor de ridichi sunt cele de lună, semănate și recoltate de regulă primăvara, o să vorbim mai puțin în acest articol despre soiurile de vară și de iarnă. Iată însă care sunt sfaturile utile pentru plantarea și îngrijirea ridichilor în grădină și în solarii.

Plantarea și îngrijirea ridichilor pentru culturi bogate și sănătoase

Ridichile de lună pot fi cultivate oricând dorești datorită perioadei scurte de vegetație. O poți face de la începutul lui aprilie și până la sfârșitul lui octombrie. Dacă o faci în solarii atunci se poate chiar mai devreme – singura condiție este menținerea unei temperaturi ferite de îngheț.

Pregătirea solului

Plantarea și îngrijirea ridichilor sunt acțiuni care se fac doar după ce solul a fost pregătit în prealabil. Fiind plante firave, ridichile se vor dezvolta doar într-un sol care a fost săpat și greblat atât toamna cât și primăvara. Dacă solul nu este bine afânat sămânța nu se va dezvolta.

Ridichile vor crește foarte bine dacă se cultivă în soluri în care au mai fost plantate tomate, castraveți sau ardei. Toamna se poate aplica îngrășământ natural pentru fertilizarea eficientă a solului – gunoiul de grajd va fi săpat primăvara înainte de însămânțare.

Plantarea ridichilor

După pregătirea solului ridichile se plantează prin însămânțare. Dacă temperaturile nu mai scad sub pragul înghețului o poți face de la sfârșitul lui martie. Distanțele de semănat sunt de 15 centimetri între rânduri iar fiecare sămânță se plantează la o adâncime de aproximativ 1,5 – 2 centimetri.

Pentru culturi de lungă durată, plantarea se poate face eșalonat – la 10, 15 zile până înspre sfârșitul lui aprilie.

Îngrijirea ridichilor după plantare

Udarea ridichilor

Ridichile sunt plante rezistente și se dezvoltă ușor și rapid atâta timp cât temperatura este una prielnică – 10, 15 grade Celsius.

Până la răsărire stratul de ridichi se udă la 1, 2 zile în funcție de umiditatea solului. Sunt legume iubitoare de apă, însă umezeala în exces nu este recomandată. Se irigă în ploaie pentru a se evita tasarea pământului.

După răsărire le poți uda mai rar și doar dimineața sau seara după apusul soarelui.

Rărirea ridichilor

Ridichile vor crește în tufe. Dacă sunt prea dese ele nu se vor dezvolta eficient, neputând ajunge la maturitate în timp util.

Rărește-le pentru a obține o cultură bogată și timpurie. Este recomandat să lași 3, 4 centimetri distanță între fiecare plantă.

Nu uita să plivești buruienile care apar. Acestea le vor împiedica dezvoltarea și pot favoriza apariția bolilor, sau a dăunătorilor.

Recoltarea ridichilor

De regulă ridichile se recoltează după 4, 6 săptămâni de la plantare. O poți face atunci când rădăcinile au ajuns la maturitatea de consum – depinde și de preferințele tale culinare, nu este o regulă pe care trebuie să o urmezi.

Recoltarea se face cu ajutorul unei săpuțe, sau prin extragerea directă a rădăcinilor atunci când planta este destul de viguroasă – se va trage de frunze pentru scoaterea rădăcinilor din pământ.

Solul poate fi apoi săpat și pregătit pentru o altă recoltă – poți planta răsadurile de tomate sau de castraveți acolo unde au crescut ridichile. Iată 5 sfaturi pentru o cultură bogată de roșii.

Dacă alegi să le crești în solarii nu uita să asiguri o ventilație eficientă. Ridichile nu vor crește dacă este prea multă umezeală sau dacă temperaturile sunt prea crescute.

În cazul în care dorești recolte susținute de ridichi alege să cultivi soiuri de vară și de iarnă. Sfaturile explicate mai sus se aplică și pentru acestea, așadar nu vei avea nicio problemă în creșterea lor.

Ridichile sunt delicioase în salate alături de roșii, castraveți și ceapă verde. Consumă-le proaspete și încarcă-te cu energie ori de câte ori simți nevoia unui moment de relaxare.

Poți comanda soiurile preferate de ridichi din catalogul online GrădinaMax. Dacă ai întrebări îți stăm oricând la dispoziție – ne poți contacta folosind formularul de contact de aici.  

Publicat de: 12 iun 2019
Vizualizări: 33344
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier