Te gândești ce să le mai faci plantelor tale pentru a arăta în permanență în cea mai bună formă posibilă? Fertilizarea trandafirilor este întotdeauna o opțiune preferată de grădinarii atenți cu florile lor. Hai și tu în echipa gospodarilor harnici și bucură-te de beneficiile acestei activități.
De la faptul că menține butașii sănătoși și plini de viață, până la calitatea florilor și durata lor de viață mai lungă, îngrășămintele pentru trandafiri sunt o sursă importantă de nutrienți.
În cele ce urmează am detaliat care sunt perioadele optime pentru aplicarea fertilizatorului și ce tipuri de substanțe să alegi pentru florile tale spectaculoase.
De ce să realizezi cu regularitate fertilizarea trandafirilor
Dacă până acum ai crezut că aplicare îngrășămintelor la trandafiri se face doar în cazuri extreme, ei bine află că ea aduce o mulțime de beneficii atunci când este făcută cu regularitate. Asta pentru că indiferent de fertilizatorul pe care le folosești, ele conțin elemente active care protejează și întăresc planta.
Pe pachetele de îngrășăminte o să observi simbolurile NPK:
- N de la Azot;
- P de la Fosfor;
- K de la Potasiu.
Acestea sunt principalele componente ale fertilizatorilor pe care îi găsești pe piață. Fiecare dintre ele are un rol important pentru trandafiri. Iată avantajele pe care le aduc!
Azotul
Poți observa cu ușurință când acesta lipsește din solul din jurul butașilor. Planta nu mai crește, frunzele se îngălbenesc, iar florile au dimensiuni reduse. Trandafirii au nevoie de azot pentru că el îi ajută să dezvolte clorofilă și să se hrănească în mod optim.
Ai totuși grijă la utilizarea lui, pentru că excesul din acest element duce la o dezvoltare prea mare a butașului, dar fără ca el să mai producă flori.
Fosforul
Dacă observi că ramurile și bobocii trandafirilor tăi sunt slab dezvoltați, atunci s-ar putea să fie vorba despre o carență de fosfor. Utilizează fertilizatori ce conțin acest element pentru a sprijini sistemul radicular și procesul de înflorire.
Potasiul
Este cel care are cel mai mare rol în creșterea trandafirilor. De la faptul că îmbunătățește absorbția de apă și de substanțe nutritive, până la intensificarea procesului de fotosinteză.
În zona ta se înregistrează perioade de secetă sau ger? Atunci, pentru a crește rezistența butașilor de trandafiri în fața temperaturilor extreme, nu ezita să aplici un îngrășământ pe bază de potasiu.
Când se efectuează fertilizarea trandafirilor
În afară de perioada din an potrivită pentru administrarea îngrășămintelor, e bine să știi că există și un moment potrivit în funcție de stadiul de dezvoltare al fiecărei tufe de trandafir în parte.
- După apariția noilor lăstari, când aceștia au deja măcar 5 frunze, poți aplica fertilizatori liniștit.
Consultă calendarul lunar al operațiunilor de îngrijire a trandafirilor și vezi ce e bine să faci în fiecare lună.
În afară de acest aspect, trebuie să ții cont de condițiile meteo și temperaturi. Deci, cu alte cuvinte, de anotimp. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții este faptul că ultimul îngrășământ din an se aplică cu cel mult 8 săptămâni înainte de primul îngheț.
Lunile de primăvară și vară sunt indicate pentru administrarea fertilizanților. În rubrica pentru iubitorii de trandafiri, găsești mai multe articole interesante despre florile tale preferate.
Fertilizarea trandafirilor cu îngrășământ natural
Atât primăvara, la o lună după plantare, cât și pe timpul verii, poți folosi gunoiul de grajd pe post de fertilizator natural. El este plin de substanțe benefice pentru trandafirii tăi și îl poți obține chiar la tine acasă.
- Compostul care dă cele mai bune rezultate este cel care a stat la macerat pentru o perioadă de peste 5 ani. Mranița, așa cum mai este ea numită în popor poate fi aplicată la baza trandafirilor începând cu prima lună după plantare, primăvara și vara.
Fertilizează-ți și tu trandafirii și bucură-te de parfumul inconfundabil și de varietatea de culori. Acum că știi să faci acest lucru corect, nu-ți rămâne decât să treci la treabă. Dacă ești interesat și de tăieri la trandafir, citește articolul nostru despre acest subiect.
Spor la grădinărit!