Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Frumusețea veșnic verde: conifere pentru stâncării alpine

Grădină alpină cu conifere arată ca o insulă sălbatică, dar rămâne extrem de decorativă - o adevărată coastă de munte cu copaci, doar că în miniatură.

Pietrele se îmbină frumos cu pinii, ienuperii și copacii Tui. Împreună creează un efect foarte pitoresc.

conifere pentru stâncării alpine

Ce conifere pot fi plantate pe o stâncărie?

Un versant alpin este de obicei situat într-un spațiu deschis, așa că alegeți soiuri care tolerează bine lumina soarelui. Deoarece dimensiunile dealului nu permit conifere de dimensiunea lor naturală, se aleg forme pitice pentru acesta. Au fost dezvoltate multe varietăți miniaturale, printre care puteți găsi variante cu ace de orice culoare. Coniferele compacte cresc încet, astfel încât compoziția va dura. Ele pot fi tăiate pentru a limita creșterea sau pentru a le da o formă neobișnuită.

Plantare și îngrijire

Principala regulă atunci când se plantează conifere pe o stâncărie este că acestea nu trebuie să fie așezate aproape una de cealaltă. Fiecare plantă trebuie să fie clar vizibilă din unghiuri diferite - numai în acest fel poate fi apreciată pe deplin forma sa spectaculoasă. Coniferele au cerințe diferite în ceea ce privește solul, umiditatea și lumina - acest lucru trebuie, de asemenea, să fie luat în considerare.

Există două abordări pentru plantare:

  • Creați contraste - așezați plante de forme diferite una lângă alta, cum ar fi plantele piramidale și sferice sau plantele stufoase și cele de tip "stil".

  • Tranziții ușoare - sunt plantate mai multe plante cu aceeași formă a coroanei, dar de dimensiuni diferite. De exemplu, 2-3 soiuri columnare de înălțimi diferite.

La plantare, regula de bază este că plantele nu mai înalte de 50-60 cm sunt potrivite pentru o mică stâncărie de 5-6 m2. Plantele cu înălțimea de până la 150 cm arată bine pe stâncării mari de câteva zeci de metri pătrați.

Important. Atunci când cumpărați conifere, trebuie să planificați în prealabil unde intenționați să le plantați și cu ce le veți combina. Numai așa grădina alpină va arăta frumos, iar plantele plantate una lângă alta se vor înțelege între ele.

conifere pentru stâncării alpine

Ienupăr

Soiuri pitice ienupăr pot avea o înălțime de doar 30 cm și sunt ideale pentru mici stâncării alpine. Acestea trebuie plantate la o distanță de cel puțin 50 cm între ele.

Când se plantează, se adaugă în groapă:

  • două bucăți de teren de grădină,

  • o parte de nisip,

  • o parte turbă.

Ienupărul preferă locurile însorite, dar trebuie respectate aceleași reguli ca și în cazul arbuștii ornamentali plantele cu o coroană de culoare naturală pot crește la umbră, cele cu o culoare exotică și nestandardizată pot crește doar la soare.

Brad

Cel mai important lucru atunci când se plantează brad este să săpați o groapă de o asemenea dimensiune încât rădăcinile să încapă liber în ea. Acești arbori pot crește la umbră parțială și le place lumina difuză, așa că pot fi plantați pe laturile de nord și de est ale grădinii alpine. Soiurile de brad coreean cu creștere joasă sunt cele mai potrivite pentru zona alpină.

Teren pentru brad:

  • cele trei părți ale terenului castelului,

  • o parte de nisip,

  • o parte turbă.

Tinerii brazi suferă iarna nu atât din cauza frigului, cât din cauza razelor soarelui. Soarele este deosebit de periculos la sfârșitul iernii, când începe să se ridice sus, deasupra orizontului - în această perioadă este mai bine să acoperiți copacul cu o țesătură sau să instalați un ecran de protecție. Brazii arși devin maro și își pierd valoarea decorativă.

conifere pentru stâncării alpine

Molid

Diferite forme de molid ornamental arată foarte bine pe o stâncărie alpină. Soiurile miniaturale sunt destul de compacte și pot fi plantate la o distanță de 70 cm.

Se sapă o groapă de mică adâncime pentru răsaduri, iar rădăcinile sunt acoperite cu amestecul:

  • sol de grădină - trei părți,

  • turbă acidă - două părți,

  • o parte de nisip.

Molidelor le place să fie udate și sunt iubitoare de lumină. Pot fi plantați în partea de sud, est sau vest a unei stâncării.

Pin

Cel mai obișnuit conifer, crește în toate condițiile. Țineți cont de faptul că chiar și soiurile cu creștere mică și compactă de pin pot crește destul de mult, așa că trebuie plantate la cel puțin un metru distanță de alte plante.

Rădăcinile pinilor sunt puternice și se întind adânc și larg. Este important ca rădăcina pivotantă, dacă se formează, să nu fie îndoită în timpul plantării, altfel copacul se va îmbolnăvi și va muri în câțiva ani.

Creșterea pinilor poate fi redusă în lățime și înălțime. Pentru a face acest lucru, toți lăstarii din primăvara fiecărui an trebuie scurtați atunci când începe vegetația. Tăierea pinului face ca coroana să fie mai compactă și mai densă.

Tuja

O plantă foarte colorată, cu ace moi. Tuja se combină bine cu alte conifere de culoare sau formă contrastantă. Soiurile cu creștere joasă pot avea o coroană sferică, conică sau plângăcioasă. Compact aiciele pe pantele stâncăriilor cresc încet, nu cresc mai mult de 5 cm pe an. Acele lor arată ca niște solzi și pot fi de orice culoare, de la galben deschis la verde închis. Planta tolerează umbra, dar se simte mai bine în zone bine luminate. În lumina puternică a soarelui, culoarea tuiului va fi naturală, vie și plăcută ochiului.

Împărtășiți în comentarii ce conifere cresc în grădina dvs. și dacă vă provoacă probleme. 

Publicat de: 29 mai 2024
Vizualizări: 107
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier