Piersicul este printre pomii care nu pot lipsi din livada ta de fructe. Cu un conținut ridicat de vitamina A, C și E, caroten și antioxidanți, piersicile sunt o adevărată sursă de sănătate pentru organism. Consumul frecvent de piersici este recomandat persoanelor care suferă de anemie, constipație, gastrite sau de inflamații ale rinichilor.
Mai mult, aceste fructe ajută și la eliminarea toxinelor din organism, datorită cantităților însemnate de potasiu. Pentru toate aceste beneficii și pentru gustul delicios, te invităm să afli totul despre cultivarea și îngrijirea piersicului. Iar alături de mere, pere, caise, prune, cireșe și nuci, vei o avea o livadă de fructe diversificată și plină de vitamine și minerale.
Cultivare și îngrijire piersic: Cum obții fructe gustoase, din belșug
1. Perioada de cultivare adecvată piersicului
În funcție de soiurile de piersic de care vrei să te bucuri, acesta se plantează atât primăvara, cât și toamna. Indiferent de anotimpul pe care îl alegi, ține cont de faptul că piersicul are nevoie de cât mai multă lumină pentru a se dezvolta armonios.
În cazul în care decizi să plantezi piersicul în lunile de toamnă, este important să-l uzi în mod frecvent pentru a stimula creșterea lui.
2. Particularitățile climatice și caracteristicile solului
Piersicul este unul dintre pomii fructiferi care adoră căldura și lumina din abundență. Cu toate acestea, el rezistă și la temperaturile extrem de scăzute din timpul iernii, iar mugurii lui pot suporta temperaturi de până la -3 grade Celsius.
De asemenea, piersicul este rezistent și în timpul perioadelor de secetă prelungită, însă fructele rămân destul de mici, iar calitatea lor scade semnificativ. De aceea, este esențial ca în astfel de condiții să îi asiguri necesarul de apă prin irigare. Atenție însă să nu uzi pomul în exces, deoarece riști ca rădăcinile acestuia să putrezească.
În ceea ce privește terenul adecvat creșterii și dezvoltării piersicului, acesta are nevoie de un sol nisipos și bine drenat.
3. Sfaturi pentru pregătirea terenului pentru cultivarea piersicului
Dacă intenționezi să cultivi piersicul pe un teren pe care au fost anterior sădiți alți pomi fructiferi, atunci trebuie să începi pregătirea lui cu aproximativ 1-2 ani înainte. În tot acest timp, poți să plantezi diverse plante perene, întrucât ele ajută la refacerea compoziției solului și la eliminarea infecțiilor.
În situația în care bucata de pământ unde vrei să cultivi piersicul este infestată cu buruieni, este important să îl cureți în prealabil folosind erbicide achiziționate de la magazinele de specialitate.
4. Reguli pentru fertilizarea solului
Înainte de plantarea piersicului, solul trebuie fertilizat cu o cantitate de gunoi de grajd de aproximativ 30 – 40 t/ha. Ulterior, trebuie să desfunzi terenul la o adâncime de aproximativ 60 de centimetri pentru a facilita dezvoltarea rădăcinilor pomilor fructiferi sau să îl sapi.
5. Pașii pentru cultivarea piersicului
Recomandarea noastră este ca înainte de plantarea propriu-zisă a piersicilor, să marchezi pe sol locul în care urmează să sădești fiecare puiet de piersic. În acest mod, îți este mult mai ușor să respecți distanța de aproximativ 5 metri între rânduri și de 4 metri între piersicii aflați pe același rând.
Primul pas constă în fasonarea rădăcinilor pomilor fructiferi, operațiune prin care trebuie să înlături rădăcinile moarte și să le scurtezi pe cele verzi cu 7 până la 8 centimetri.
Al doilea pas presupune mocirlirea rădăcinilor prin intreoducerea acestora într-un amestec format din pământ galben, gunoi de grajd proaspăt și apă.
Gropile pentru cultivarea puieților trebuie săpate cu aproximativ 2-3 luni înainte de plantarea propriu-zisă și trebuie să aibă lungimea de 100 de centimetri, lățimea tot de 100 de centimetri și adâncimea de 80 de centimetri. În fiecare groapă trebuie să introduci la baza acesteia un amestec de gunoi de grajd și de pământ scos din partea superioară a gropii, în momentul săpării acesteia.
Puieții de piersic se așează cu atenție în groapă astfel încât rădăcinile lor să fie poziționate pe amestecul de gunoi de grajd pus anterior. După aceea, este necesar să acoperi rădăcinile cu un strat de 10 centimetri de sol și să tasezi ușor pământul.
La final, trebuie să mai legi un tutore de fiecare puiet de piersic, să îl uzi bine și să învelești pomii fructiferi pentru a-i proteja de rozătoare.
6. Reguli de îngrijire a piersicului
- Terenul pe care sunt plantați piersicii trebuie irigat în mod frecvent cu o cantitate de apă de aproximativ 400-600 m3/ha.
- Buruienile care apar pe rânduri și între rânduri trebuie eliminate în mod constant, deoarece consumă din resursele de apă și minerale ale pomilor fructiferi.
- În perioada de formare a coroanelor, se aleg în mai multe rânduri lăstarii care vor forma scheletul.
- Este necesar ca de la primele semne de apariție a dăunătorilor sau de formare a unor boli să tratezi piersicii cu soluții speciale pentru combaterea acestora.
- După al patrulea an de viață al piersicilor, trebuie tăiate frecvent lăstarii desteriorați și ramurile uscate sau bolnave ale pomilor.
Acum, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să achiziționezi câțiva puiuți de piersic cum sunt piersicul Big Honey, piersicul Diamond Princess sau piersicul Royal Majestic și să te apuci de treabă. Iar dacă ai întrebări despre cultivarea și îngrijirea piersicului, ne poți contacta oricând.
Spor la grădinărit!