Ultima lună a sezonului de toamnă ne întâmpină cu zile tot mai friguroase și ploi abundente, care creează un peisaj monoton, specific anotimpului. Chiar dacă majoritatea grădinarilor se gândesc deja la frumusețea plantelor de primăvară, încă există câteva activități ce trebuie desfășurate în luna noiembrie, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Curățarea grădinii
În noiembrie, una dintre activitățile esențiale este curățarea grădinii. O curățare corectă și temeinică a grădinii, ne asigură de faptul că în anul următor nu fi mai puțini dăunători, mai puține buruieni, ceea ce înseamnă, mult mai puține griji. Frunzele se pot folosi pentru acoperirea pâmântului înainte de prima zăpadă sau pentru compost.
Grădina de iarnă
Pregătirea instrumentelor pentru grădinărit este importantă pentru finalul acestei luni. Instrumentele, sculele și uneltele, trebuie curățate atent și unse cu ulei pentru a evita ruginirea, ascuțite, reparate și depozitate pentru următorul sezon.
Fertilizarea solului
Activitatea de îngrășare a solului este ideal să se desfășoare, toamna târziu. Ploile dese, zăpada și procesele de îngheț-dezgheț, ajută ca materiile organice, ce se regăsesc în îngrășăminte, să se infiltreze adânc în sol.
Aplicarea tratamentelor fitosanitare pentru pomi
După ce pomii fructiferi și-au îndeplinit misiunea, acum este timpul ca aceștia să intre într-o stare de repaus de câteva luni. Pentru a feri livada de efectele înghețului, cel mai bine este să aplici un tratament fitosanitar. Se recomandă cele pe bază de cupru, ele fiind ideale pentru întărirea trunchiurilor, protejându-le astfel de fisurile cauzate de gerul iernii.
Tunderea arborilor
Nu toți pomii fructiferi se tund în acceași perioadă, unii se tund doar primăvara, alții atât primăvara cât și toamna, sau există o specie care nu necesită tăierea ramurilor timp de mai mulți ani.
E necesar să menționăm că această tăiere sanitară a ramurilor previne dezvoltarea bolilor pe suprafețele lor, ceea ce va ajuta la obținerea unor muguri sănătoși. De asemenea se pot face și tratamente cu smoală, care fac oferă rezistență la dăunători.
Tăierea pentru formarea culturilor horticole trebuie să aibă loc abia după defolierea finală, care are loc în luna noiembrie, timp în care copacii încep să-si piardă frunzele.
Zugrăvirea trunchiurilor
Dacă nu ați efectuat acest procedeu în luna octombrie, puteți face zugrăvirea trunchiului și acum în noiembrie, necesar fiind pentru protecția împotriva înghețului sau a arsurilor solare.
Îngrijirea florilor
În luna ploioasă de noiembrie, ar trebui finalizată pregătirea răsadurilor perene pentru iarnă. Această activitate va începe prin tăierea răsadurilor de flori, până la înălțimea de 15 cm, pentru ca ele să aibă o rezistență crecută la îngheț.
Părțile bolnave și uscate trebuie îndepărtate de amplasamentul grădinii de flori și de asemenea se recomandă arderea lor.
Semințele de flori colectate, trebuie să fie uscate și depozitate într-un loc ferit de umiditate.
Pentru că iarna durează de obicei mai multe luni, locurile de plantare se vor pregăti în mod corespunzător pentru sezonul rece. Dacă sunt respectate toate regulile, și pregătirea plantelor se face în mod corect, în primăvară se vor obține cele mai bune rezultate.
Tunderea trandafirilor
În zilele însorite ale lunii noiembrie, se pot taia trandafii, scurtându-le tulpinile cu atenție. Pentru ca tăierea să fie cât mai eficientă, se folosește un foarfece special conceput pentru acest proces, care trebuie dezinfectată pentru a te asigura că tufa nu se va îmbolnăvi. Este benefică așezarea unui strat de mulci sau de pământ la baza tufelor, pentru a feri rădăcinile acestpra de temăeraturile scăzute.
Spor la grădinărit!