Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Înmulțirea afinului în grădină: sfaturi utile pentru începători

Afinele sunt printre cele mai apreciate fructe de pădure în rândul românilor iar dulceața de afine este în topul preferințelor atunci când vorbim despre rețetele care au ca ingredient principal acest fruct bogat în vitamine și antioxidanți.

Cu toate acestea, afinele sunt destul de greu de găsit și de cules având în vedere locul în care arbuștii cresc în mod natural. Însă, dacă ai la dispoziție o curte sau o grădină, poți alege să îți dezvolți propria ta cultură de afini.

După cum poți vedea în cele ce urmează, plantarea, creșterea și înmulțirea finului în grădină nu presupune cunoștințe de specialitate și nu necesită o prea mare atenție din partea ta.

De ce ai nevoie pentru a crește afini în grădină? Cum poți înmulți rapid tufele de afini pentru a te bucura de o cultură bogată de afine an de an?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care voi oferi răspuns în cursul articolului de astăzi. Așadar, hai să vedem despre ce este vorba.

Învață care sunt cele 9 sfaturi de grădinărit esențiale pentru începători.

Creșterea și înmulțirea afinului în grădină: sfaturi utile pentru începători

Plantarea afinului în grădină

Afinul este un arbust care se dezvoltă fără mari probleme în zone de deal și de munte. Este o plantă rezistentă la temperaturi răcoroase chiar și vara, așadar nu trebuie să îți faci probleme atunci când îl plantezi în grădină.

Cu toate acestea îți recomand să îl crești în zone însorite – se dezvoltă și la umbră însă soarele este cel care grăbește coacerea afinelor.

Poți planta butașul de afin primăvara sau toamna. Dacă o faci primăvara, alege luna martie atunci când pământul nu mai îngheață pe timp de noapte și când temperaturile nu mai scad sub 5 grade Celsius.

Sapă pământul înainte de plantare și curăță-l de orice urmă de vegetație rămasă. Butașul de afin se introduce într-o groapă cu diametrul de 25 de centimetri, la o adâncime de aproximativ 20 de centimetri.

Îngrijirea afinului

Afinul crește în sol umed dar bine drenat. Așadar, evită acumularea de apă în jurul rădăcinii, însă asigură umiditate crescută pe tot parcursul anului.

Înlătură buruienile atunci când apar și strânge un mușuroi cu pământ afânat în jurul rădăcinii pentru a proteja arbustul de eventualele fluctuații de temperatură.

Primăvara poți pune îngrășământ natural în jurul rădăcinilor, însă doar după primul an de la plantare. Curăță lăstarii uscați și primăvara lasă 15-20 de tulpini din tufa mamă - restul se taie. Tulpinile de peste 5 ani se înlătură lăsându-se lăstarii tineri care au rolul de a revigora planta.

Înmulțirea afinului în grădină

Înmulțirea afinului în grădină se face prin butășire în uscat. Înmulțirea se face fie primăvara devreme, fie toamna târziu după căderea frunzelor.

Butașii tineri se iau cu rădăcină și cu pământ suficient și se transplantează în gropi deja pregătite: cu diametrul de 25 de centimetri și cu adâncimea de 20 de centimetri. Pe fundul gropii se poate pune un strat de îngrășământ amestecat cu turbă. Solul în care se plantează butașii tineri trebuie să fie puternic acid.

Înmulțirea afinului în grădină realizată toamna ajută dezvoltarea lăstarilor tineri până în primăvara următoare – aceștia au timp să se adapteze la condițiile de sol și rădăcina are timp să se prindă și să se vindece până în momentul în care planta intră în vegetație.

După plantarea afinului, arbustul se udă frecvent asigurându-se un sol mereu umed. Apa trebuie să se infiltreze în pământ și să nu stagneze pentru a nu deteriora rădăcinile.

Înmulțirea se poate repeta în fiecare an pentru plantele mature, de 3-4 ani. Lăstarii transplantați dau rod încă din primul an de la plantare spre deosebire de plantarea inițială atunci când afinul produce doar după primii 2-3 ani.

Afinul înflorește imediat după înfrunzire, pe la mijlocul lunii mai. De aceea este important ca înmulțirea în grădină să se facă înainte de intrarea plantei în perioada de vegetație. Altfel arbustul transplantat se va usca.

Concluzii

După cum vezi, plantarea, creșterea și înmulțirea afinului în grădină nu presupune prea multe activități din partea ta. Arbustul este rezistent de la an la an și face față fără probleme chiar și temperaturilor geroase ce scad sub -20 de grade Celsius.

În lipsa zăpezii poți proteja planta acoperind solul din zona rădăcinii cu rumeguș sau cu frunze uscate.

Pentru plantele mature de peste 5 ani taie lăstarii bătrâni și lasă-i să se dezvolte pe cei tineri. Aceștia vor asigura o producție bogată și vor revigora planta mamă. În plus, folosește lăstarii noi pentru a înmulți rapid și eficient afinul în grădina ta.

Dacă ai întrebări nu ezita și folosește pagina de contact GrădinaMax. Specialiștii noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Articole similare care te pot ajuta să devii un grădinar mai priceput pot fi citite în blogul GrădinaMax.

Dacă  vrei să cumperi afini pentru a-i planta în grădina sau în curtea ta răsfoiește catalogul nostru online unde ai la dispoziție diverse soiuri de afini.

Publicat de: 07 aug 2019
Vizualizări: 41586
(Voturi: 51, Evaluare: 3.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști fructiferi
    • Arbuști ornamentali
    • Butași de zmeur
    • Grădină și sănătate
    • Plante ornamentale
    Promoţie!
    Afin XXL imagine 1
    10 Comentarii
    Afin XXL
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    11.90 lei 29.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 29.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier