Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cele mai utile instrumente de grădinărit pentru perioada de toamnă

Toamna e întotdeauna o invitație la activitatea ta preferată: grădinăritul. După ce ne-am luat rămas bun de la vară, trebuie să ne păstrăm energia, căci grădina are nevoie de ultimele retușuri pentru a arăta spectaculos în primăvară.

În plus, o atenție sporită pe timp de toamnă îți ajută grădina să reziste cu succes la gerul iernii, fără ca plantele tale preferate să fie afectate.

După cum știi, toamna e anotimpul nuanțelor îndrăznețe de culoare, al roadelor coapte și al plantării pomilor fructiferi. De acum, a venit timpul să te pregătești pentru lucrările de toamnă, atent executate cu ajutorul unor instrumente de grădinărit bine alese.

Iată ce trebuie să faci pentru grădina ta și care sunt instrumentele de grădinărit pe care te poți baza în fiecare toamnă!

Alege o greblă potrivită pentru întreținerea gazonului

Un gazon verde intens și cu fir des este una dintre marile bucurii aduse de timpul petrecut în grădină. Pentru a avea în permanență un gazon ca în reviste, este necesar să-l întreții cu atenție.

De aceea, toamna se impune curățarea gazonului cu o greblă specială pentru aerat gazonul. Ai grijă să nu confunzi greblele destinante curățării gazonului cu greblele standard, potrivite pentru o variatate de sarcini în grădină.

Spre deosebire de grebla standard, cea pentru gazon este mai grea și este prevăzută cu zimți pe ambele fețe, fiind utilă și pentru îndepărtarea ierbii uscate sau încâlcite.

Curăță grădina de frunze cu o greblă ușor de mânuit

Frunzele uscate pot fi fermecătoare datorită culorilor variate, dar nu este deloc indicat să le lași pentru mult timp în grădină. Nu aștepta sub nicio formă până putrezesc și se descompun pentru că acestea sunt adevărate surse de bacterii care pot afecta sănătatea solului.

Dacă frunzele sunt sănătoase, le poți strânge într-un recipient pentru a le lăsa la fermentat. Astfel vei obține compost natural pentru fertilizarea ecologică a solului.

Curăță atent solul și de rădăcini uscate, petale ofilite și alte resturi vegetale. Cel mai potrivit instrument de grădinărit pe timp de toamnă de care ai nevoie este o greblă metalică sau de plastic. Alege o greblă ușoară care să nu îți îngreuneze mișcările.

De altfel, poți opta și pentru o variantă tehnologizată de curățare a grădinii de resturi vegetale, așa cum este aspiratorul/ suflanta pentru frunze.

Săparea și afânarea solului cu instrumentele de grădinărit potrivite

După curățarea atentă a solului, este necesar să îl sapi  la o adâncime de aproximativ 20 cm. Următorul pas firesc este afânarea solului și administrarea fertilizatorilor care au rolul de a fortifica rădăcina viitoarelor plante.

Săparea solului îți aduce încă o oportunitate: plantarea semințelor pentru gazon. Alege semințele de gazon speciale pentru sezonul rece. Astfel eviți așteptarea îndelungată la care te obligă semințele de gazon normale.

E important să știi că pe timp de toamnă, săparea solului se face în intervalul ocotombrienoiembrie. Pentru succesul acestor activități, ai grijă să-ți completezi trusa de ustensile de grădinărit cu lopeți, cazmale, sape și săpăligi. Săpăliga este de folos mai ales la afânarea solului și la îndepărtarea buruienilor din grădină.

Trusa de instrumente pentru grădinărit: furca de mână și pentru borduri

Pentru ca totul să fie impecabil primăvara viitoare, îndepărtează buruienile formate în borduri. În plus, plivitul este o etapă esențială în procesul de dezvoltare a plantelor, favorizând creșterea unor rădăcini puternice.

Pentru succesul acestei activități de toamnă și nu numai, alege o furcă de grădinărit flexibilă, cu mâner confortabil. Dacă ai nevoie de o frucă de dimensiuni mai mici, ușor de strecurat în spații strâmte, atunci trece pe lista de viitoare achiziții și furca pentru borduri.

Amintește-ți și de furca pentru mulci, mereu de ajutor pentru împrăștierea acestui amestec nutritiv pe care l-ai compus cu scopul de a-ți proteja plantele de frigul iernii. Acest tip de furcă este foarte practică și pentru împrăștierea compostului sau adunarea frunzelor și a ierbii cosite.

Află mai multe despre cum obții compostul organic în gospodărie și fertilizează solul prin metode 100% naturale.

Furcile de grădină prevăzute cu 4 – 6 dinți sunt o investiție bună pentru aerisirea solului, dar și pentru aplicarea îngrășământului.

Instrumente utile de grădinărit: o foarfecă rezistentă și mănuși de protecție

Toamna este anotimpul prielnic toaletării pomilor. De aceea ai nevoie de o foarfecă specială pentru înlăturarea crengilor, care fie s-au dezvoltat prea mult, fie sunt bolnave sau uscate. Același tip de foarfecă este potrivit și pentru toaletarea gardurilor vii sau a viței de vie. Ai grijă ca foarfeca să fie sterilizată.

O investiție pe teremn lung, foarte pragmatică și tehnologizată este și tocătorul de crengi care te ajută să colectezi rapid ramurile tăiate și să le transformi în compost organic pentru plantele tale favorite.

Amintește-ți să incluzi în trusa ta de instrumente pentru grădinărit pe timp de toamnă și o pereche de mănuși de protecție, ideale pentru a-ți proteja mâinile de posibile tăieturi sau așchii.

Citește și articolul nostru despre cum îți pregătești grădina în sezonul de toamnă și verifică sarcinile pe care încă le ai de îndeplinit pentru siguranța grădinii tale.

Sperăm că inventarul nostru despre cele mai utile instrumente de grădinărit pe care să le folosești toamna ți-a fost de ajutor și ți-a stârnit interesul pentru alte articole de pe blogul GrădinaMax.

Ești gata echipat pentru activitățile de întreținere a grădinii care îi șad bine oricărui grădinar dedicat?

Hai să te vedem!

Până data viitoare, multă sănătate și spor să ai în toate!

Publicat de: 27 oct 2020
Vizualizări: 3221
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier