Suntem la finalul lunii septembrie și ne-am luat deja „la revedere” de la vară. Acum, reluăm activitățile de grădinărit și trebuie să trecem la lucru pentru a ne bucura de o recoltă bogată anul viitor. De aceea, te invităm să citești despre cele mai importante aspecte de care să ții cont în pregătirea grădinii toamna pentru viitoarele sezoane.
Se spune că toamna este anotimpul culesului și al diversității culorilor din gospodăriile noastre. De asemenea, este anotimpul potrivit pentru realizarea de amenajări peisagistice și pregătirile pentru primăvară.
Pentru că vara s-a încheiat, nu înseamnă că încheiem plantarea și toaletarea grădinii. Din contră, există multe plante care sunt rezistente în condițiile climatice specifice toamnei. În plus, este cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor fructiferi.
Iată câteva modalități prin care îți poți pregăti grădina pentru toamnă în mod eficient.
Sfaturi pregătire grădină toamna
Curățarea spațiilor verzi
Știm cu toții că toamna cad frunzele îngălbenite și formează un adevărat covor cromatic pe gazonul nostru. Însă, nu este bine să menții frunzele căzute pe iarbă, deoarece acestea pot putrezi și pot forma bacterii care să afecteze solul și viitoarele plante.
De aceea, îndepărtează frunzele uscate, tulpinile, petalele și alte resturi vegetale. Dacă acestea sunt sănătoase, le poți depozita într-un recipient special, pentru a fermenta, ca să formeze compost natural. Însă, ține cont că nu toate frunzele și resturile uscate sunt sănătoase, unele pot purta boli care vor afecta solul dacă le păstrezi.
Aceasta este perioada potrivită în care poți elimina rădăcinile plantelor sau legumelor pe care nu mai vrei să le plantezi și la anul.
Săparea și afânarea solului
După ce ai îndepărtat resturile vegetale, solul curat se sapă la o adâncime între 15 și 20 cm. Ocupă-te de afânarea solului și fertilizarea acestuia cu îngrășăminte care să întărească rădăcinile viitoarelor plante pe care le vei cultiva.
Poți continua să semeni gazon, deși să știi că acesta va crește mai lent, dat fiind temperaturile mai scăzute. Există îngrășăminte speciale pentru sezonul rece pentru gazon, prin urmare te poți orienta în comerț după acestea, ca să le folosești și în curtea ta.
Pentru a folosi îngrășăminte naturale, dacă deții cumva și un grajd, poți aduna îngrășământ uscat de acolo (preferabil din balega de vacă, oaie sau cal), pe care să îl încorporezi în săpare.
Există două etape esențiale de săpare a pământului: toamna (octombrie-noiembrie) și primăvara (martie-aprilie).
Tunderea copacilor
Una din etapele pregătirii grădinii în timpul toamnei este toaletarea pomilor. Probabil observi că mulți copaci au început să aibă crengi uscate. Acestea trebuie înlăturate, împreună cu frunzele uscate. Dacă le lași, ele pot dăuna crengilor sănătoase.
Dacă deții arbori decorativi în grădina ta, aceștia trebuie să fie acoperiți cu o folie protectoare încă de acum, deoarece ei sunt mai predispuși la îngheț. Curăță-i de crengile uscate și acoperă-i cu un material care îi va proteja de brumă și eventuale viitoare ninsori.
Mută plantele care nu rezistă la frig
Cel târziu în prima parte a lunii octombrie trebuie să ții cont că nu toate plantele din grădina ta sunt rezistente la frig. Prin urmare, trebuie să le relochezi în ghivece pe cele care nu rezistă sau, eventual, să strângi bulbii acestora și să îi depozitezi în locuri uscate și răcoroase, ca să reziste peste iarnă.
Din acest punct de vedere, cu siguranță îți vor fi de folos informațiile din articolul nostru despre plantarea bulbilor de flori în ghivece toamna.
De asemenea, acum e momentul potrivit să aduni semințele de la plantele pe care vrei să le cultivi și la anul. De exemplu, cele aromatice, precum mărar, busuioc, cimbru, pătrunjel etc., se pot colecta ușor și le poți păstra în pliculețe de hârtie, pe care să scrii numele fiecărei plante.
La fel poți proceda și cu bulbii pe flori (lalele, dalii, gladiole, zambile etc) pe care dorești să nu îi plantezi decât la primăvară. Însă, aceștia trebuie ținuți peste iarnă în pungi de plastic sau cutii de carton.
Pregătirea grădinii pentru iarnă
Jumătatea toamnei este perioada cea mai bună să iei în calcul pregătirea grădinii tale pentru iarnă.
Pe scurt, iată câteva activități pe care trebuie să le faci pentru a asigura că grădina ta va trece cu bine peste anotimpul geros:
- Protejează trandafirii: amestecă resturi de iarbă mărunțite cu scoarță de copac și pământ și plasează-le în jurulor tulpinilor acestora, sub formă de mușuroaie.
- Protejează arbuștii: repetă procedura cu mușuroaiele în jurul rădăcinii lor și în cazul acestora.
- Tunde gazonul înainte de primul ger, ca să nu se formeze mucegai.
- Îngroapă sub pământ plantele sensibile la frig – cele pe care nu le poți muta în ghivece, la interior (pivniță sau podul casei).
- Tunde și curăță gardul viu.
- Acoperă trunchiurile pomilor fructiferi cu un strat de var pentru a le proteja împotriva dăunătorilor care vor căuta refugiu, pe timpul iernii, în găurile din trunchiurile copacilor.
Sperăm că ți-au fost de folos toate aceste sfaturi și că vei avea o grădină așa cum îți dorești la primăvară. Mult spor la grădinărit!
sursa poze: unsplash.com