Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Învață să uzi corect castraveții atunci când îi crești în solarii

Castraveții sunt printre cele mai sănătoase legume care pot fi crescute fără prea mari probleme atât în grădini, cât și în sere și solarii.

Pentru a avea recolte bogate trebuie să ai în vedere anumite sfaturi care te pot îndruma către cele mai bune rezultate. În cazul de față atenția noastră se va concentra asupra procedeului de udare corectă a castraveților atunci când aceștia sunt plantați în solarii.

Fiind legume iubitoare de apă, dezvoltarea naturală a castraveților va fi direct influențată de modul în care se realizează irigarea având în vedere condițiile de temperatură și umiditate specifice serelor și solariilor.

Dacă ești la început de drum în domeniul agriculturii și vrei să ai o cultură bogată și sănătoasă de castraveți chiar la tine acasă, în solarul pe care l-ai creat cu propriile forțe, ai toate motivele să fii încrezător. După pregătirea adecvată a solului și după plantarea semințelor începând cu luna martie, sau mai, principala ta grijă trebuie să se axeze asupra modalităților de udare corectă a castraveților tăi.

Desigur, având în vedere că îi vei crește în sere, ține minte că va fi nevoie să controlezi temperatura din interior pentru a evita opărirea plantelor – atunci când temperatura aerului este mai mare de 25 de grade Celsius este recomandat să asiguri aerisirea adecvată a solarului (sera trebuie să aibă pereți care se pot înlătura/rabata).

Mai mult, umiditatea aerului este și ea foarte importantă și în cazul nostru va trebui să fim atenți ca picăturile care se formează în partea superioară a solarului (din cauza condensului) să nu cadă direct pe frunzele castraveților (în acest fel putem preveni apariția manei și a altor factori care pot influența în mod direct buna dezvoltare a culturii).

Așadar, nu îți rămâne decât să vezi care sunt regulile de care trebuie să ții cont atunci când îți dorești udarea corectă a castraveților crescuți în sere și solarii.

Învață totul despre udarea corectă a castraveților

Prima udare după plantare

Imediat după prima plantare a castraveților în seră va trebui să irigi fiecare cuib. Este recomandată o cantitate cuprinsă între 1 și 1,5 litri de apă/cuib. Udarea individuală a cuibilor de castraveți va crește aderența solului de rădăcinile plantei și va ajuta la buna dezvoltare ulterioară a plantei.

Udarea după 3 zile de la plantare

După perioada de adaptare a plantei la condițiile de sol și de temperatură se poate instala sistemul de irigare prin picurare – este cel mai econom și eficient proces prin care se poate realiza udarea corectă a castraveților în sere și solarii. Avantajele irigării prin picurare includ următoarele aspecte:

  • Apa se duce direct pe sol fără a atinge frunzele castraveților.
  • Se asigură un consum redus de apă.
  • Se poate eficientiza fertilizarea periodică a culturilor de castraveți.
  • Se evită apariția bolilor care apar din cauza umidității crescute.

Udarea pe parcursul vegetației

Cultura de castraveți va avea nevoie de apă în special în timpul înfloririi și a formării fructelor. În această perioadă irigarea plantelor se poate face zilnic.

Ca perioadă recomandată menționăm dimineața, atunci când temperatura aerului nu este foarte ridicată – dacă alegi să uzi castraveții seara riști să pierzi peste 50% din recoltă, din cauza bolilor care pot apărea pe parcurs.

Pe parcursul perioadei de vegetație vor fi necesare aproximativ 6-10 udări ale culturii de castraveți din sere și solarii.

Udarea în funcție de temperatura aerului

Atunci când temperatura aerului depășește 25 de grade Celsius va trebui să uzi mai des castraveții – în zilele toride este indicat să o faci în fiecare dimineață. Ai grijă să păstrezi solul afânat după fiecare udare pentru că în acest fel apa va persista în sol pentru mai mult timp pe parcusul zilei.

Pentru dezvoltarea corectă a culturii de castraveți ar trebui să poți păstra o temperatură constantă în solarul tău: pe timp de noapte este recomandată o temperatură de 18 grade Celsius, iar ziua o temperatură cuprinsă în intervalul 20, 25 de grade Celsius.

Desigur, atunci când alegi un anumit soi de castraveți verifică indicațiile releferitoare la condițiile optime de temperatură și umiditate specificate de producător.

Dacă ai nevoie de ajutor și de sfaturi suplimentare, nu ezita și contactează specialiștii GrădinaMAX care te pot învăța rapid cum să ai grijă de cultura ta de legume și cum se realizează udarea corectă a castraveților atunci când sunt crescuți în sere sau solarii.

Publicat de: 09 apr 2019
Vizualizări: 13074
(Voturi: 2978, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier