Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Natura la tine acasă: Ce plante sunt potrivite pentru climatul de tip alpin

Peisajele încântătoare, aerul curat și atmosfera relaxantă sunt doar câteva dintre bucuriile de care ai parte ori de câte ori te plimbi în natură sau mergi în drumeții pe munte. Imaginează-ți însă cum ar fi să poți recrea o parte din toate aceste minunății la tine acasă. Ai avea propria oază de liniște, unde ți-ai încărca bateriile ori de câte ori ai avea nevoie.

Acum ai la îndemână soluția potrivită pentru a aduce natura la tine acasă: plantele pentru climatul alpin. Ești curios ce tipuri de plante poți alege pentru grădina ta? Te invităm să descoperi în continuare toate detaliile.

Plante pentru climatul alpin: Recomandări pentru o grădină superbă

Conifere potrivite pentru grădină

1. Brad

Conifere de plantat in gradina - Brad

Simbol al Crăciunului, bradul argintiu sau bradul fraseri sunt o opțiune la îndemână. Aceștia fac parte din categoria plantelor nepretențioase, fiind simplu de îngrijit.

Pentru a se dezvolta armonios, bradul are nevoie de un teren adăpostit, cu un sol umed. De preferat este să-l plantezi în apropierea unui gard, astfel încât să fie protejat de vânt. De asemenea, înainte de a planta bradul, asigură-te că fertilizezi pământul cu o substanță specială sau că adaugi un amestec din pământ de țelină, pământ de frunze, turbă și nisip.

În primele zile după plantare, trebuie să-l pulverizezi zilnic cu apă. Pe timpul iernii, indicat este să îndepărtezi zăpada de pe brad pentru a evita deteriorarea sau ruperea crengilor.

2. Tuia

Conifere de plantat in gradina - Tuia

Este unul dintre coniferele des întâlnite la noi în țară și o plantă deosebită pentru crearea aerului montan la tine în grădină. Printre speciile de tuia pe care ți le recomandăm se numără tuia Smaragd și tuia Rheingold.

În ceea ce privește plantarea, cel mai bine este să alegi un loc ferit de curenți și de praf. Tuia poate fi plantată atât în soluri fertile, cât și în cele calcaroase, însă numai în locuri însorite sau semiumbrite ale grădinii.

Înainte de a sădi tuia, îți recomandăm să adaugi îngrășământ pentru conifere, care va stimula creșterea și dezvoltarea ei.

De asemenea, tuia trebuie udată de 2 sau 3 ori pe săptămână și tunsă o dată la 2 sau 3 ani, de regulă la finalul iernii.

3. Ienupăr

Conifere de plantat in gradina - Ienupar

Este printre coniferele ideale pentru grădina ta, întrucât este o specie rezistentă la condițiile de secetă și îngheț, care nu are nevoie de foarte multă apă.

Fie că alegi ienupărul târâtor Blue Carpet sau ienupărul orizontal Prince of Wales, acesta este simplu de plantat. El poate fi sădit atât în solurile sărace în substanțe nutritive, cât și în cele nisipoase. Importat este să plantezi ienupărul într-un loc însorit și la o distanță considerabilă față de pomii fructiferi.

Pentru a îngriji ienupărul, trebuie să sapi pământul din jurul acestuia și să te asiguri că îl uzi seara târziu, în zilele caniculare.

4. Chiparos

Conifere de plantat in gradina - Chiparos

Speciile de chiparos precum chiparos pisifera White Beauty sau chiparos leyland Robin’s Gold se plantează în locuri însorite ale grădinii, ferite de vânturi reci și uscate. De asemenea, chiparosul se dezvoltă cel mai bine în soluri fertile și bine drenate și în cele nisipoase.

Spre deosebire de alte conifere, în cazul chiparosului nu este necesar să adaugi îngrășământ natural înainte de plantare și nici să îl uzi după sădirea acestuia.

În ceea ce privește îngrijirea, chiparosul trebuie tuns de două ori pe an pentru a-i menține aspectul estetic.

5. Molid

Conifere de plantat in gradina - Molid

Molidul conic este o alegere potrivită pentru grădină, deoarece crește aproape în orice condiții și este rezistent la boli și dăunători. Acesta trebuia plantat în locuri semiumbrite și ferite de vânturi puternice.

Pentru a se dezvolta, molidul are nevoie de un sol acid și umed, foarte bine drenat.

Flori de stâncă potrivite pentru grădină

1. Aster alpin

Flori de stanca pentru gradina - Aster alpin

Asterul alpin Albus este una dintre plantele care nu are nevoie de atenție constantă pentru a se dezvolta armonios. Asemănător la maturitate cu margaretele, asterul alpin trebuie plantat într-un loc luminos sau într-o zonă semiumbrită.

De asemenea, înainte de plantare, locul trebuie curățat de buruieni și săpat. De reținut este și faptul că apa în exces îi dăunează. Prin urmare, ori de câte ori uzi asterul alpin, asigură-te că surplusul de apă nu stagnează în sol.

Planta poate crește în același loc timp de 5 ani consecutiv, după care trebuie mutată într-o altă zonă a grădinii.  

2. Lithops

Flori de stanca pentru gradina - Lithops

Cunoscut sub denumirea de piatră vie, lithops este o plantă ale cărei frunze seamănă cu niște pietre, datorită cantității însemnate de apă pe care o reține. Atunci când înfloresc, florile mixului multicolor de lithops sunt similare cu cele ale păpădiilor, fiind albe și galbene.

În comparație cu alte flori de stâncă pentru grădină, lithops crește într-un ritm lent și pot trece chiar și câțiva ani până când planta să atingă dimensiunea maximă.

Important pentru îngrijirea acesteia este procesul de udare. Planta reține rezerve de apă în frunze, astfel că nu trebuie udată din abundență pentru a crește. Indicat este să aștepți până când pământul se usucă foarte bine înainte să o uzi din nou.

Sperăm că toate sfaturile noastre privind plantele adecvate pentru climatul alpin te vor ajuta să-ți înfrumusețezi grădina așa cum îți dorești. Dacă ai nelămuriri referitoare la plantarea coniferelor sau a florilor de stâncă amintite, ne poți contacta oricând telefonic sau prin e-mail.

Mult spor la grădinărit!

Publicat de: 04 dec 2019
Vizualizări: 2555
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbori coniferi
    • Arbuști coniferi
    • Conifere
    • Plante perene
    • Semințe de flori
    Promoţie!
    Bestseller
    Molid argintiu Kaibab imagine 1
    19 Comentarii
    Molid argintiu Kaibab
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    18.90 lei 24.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 8.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier