Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Organizarea grădinii cu legume: sfaturi pentru amenajare și întreținere

Grădina cu legume este o adevărată sursă de sănătate pentru tine și cei dragi. Indiferent de dimensiunile pământului pe care îl deții, ai libertatea de a cultiva plantele tale favorite. Mai mult, te vei bucura întotdeauna de legume proaspete și de mâncăruri delicioase.

Dacă ești un grădinar începător, este important să afli ce presupune organizarea grădinii cu legume. Astfel, vei cunoaște principiile de bază pentru amenajarea unei grădini și îți vei putea înființa una simplu și rapid.

Ești pregătit să începi aventura grădinăritului? Atunci te invităm să descoperi recomandările noastre pentru organizarea eficientă a grădinii cu legume.

Organizare grădină cu legume: cum înființezi oaza de sănătate la tine acasă

1. Selectarea locului adecvat pentru amenajarea grădinii

Locul în care amplasezi grădina cu legume este esențială pentru dezvoltarea ulterioară a plantelor. Acestea au nevoie de anumite condiții pentru a crește armonios.

Locul adecvat pentru gradina

Prin urmare, alege o zonă însorită, întrucât marea majoritate a soiurilor de legume au nevoie de lumină și căldură din abundență. În cazul în care nu dispui de un astfel de loc în curte, poți opta și pentru o zonă semiumbrită, numai dacă legumele vor beneficia de razele directe ale soarelui cel puțin câteva ore zilnic.

De asemenea, ai grijă ca viitoarea grădină să nu fie expusă vânturilor, deoarece acestea împiedică buna dezvoltare a legumelor. Evită totodată să amplasezi grădina cu legume în apropierea locuinței sau a pomilor fructiferi, deoarece vor umbri plantele.

2. Particularitățile solului

Grădina cu legume are nevoie de un sol ușor, nisipos. Pământul trebuie să fie bine drenat pentru a permite scurgerea apei. În caz contrar, aceasta va rămâne în sol, aspect ce favorizează putrezirea rădăcinilor.

3. Reguli pentru pregătirea terenului

Reguli pregatire teren - Organizare gradin cu legume

Înaintea de semănarea efectivă a plantelor favorite, solul trebuie pregătit în acest sens. Mai întâi, este necesar să-l cureți foarte bine de pietre, buruieni și de orice alte resturi.  

Ulterior este necesar să fertilizezi pământul cu compost pentru a susține creșterea și dezvoltarea legumelor.

4. Modul de organizare al grădinii cu legume

Pentru a avea o grădină cu legume organizată, îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Alege semințe de legume de calitate astfel încât să obții roade din belșug.
  • Întocmește o listă cu soiurile de legume pe care dorești să le plantezi și ține cont de perioada de semănare pentru fiecare tip de plantă.
  • Evită să sădești plantele înalte în imediata apropiere a celor cu talie mică, întrucât le vor umbri pe acestea din urmă.
  • În funcție de tipul de legume alese, plantează-le pe cele perene separat de legumele care sunt anuale sau bienale.
  • Păstrează suficient de multă distanță între rândurile de legume și între semințele plantate pe același rând astfel încât acestea să aibă loc să se dezvolte.

Dacă nu ai suficient timp pentru a dedica grădinii cu legume, te sfătuim să optezi pentru 11 legume simplu de plantat și îngrijit.

5. Sfaturi pentru plantarea propriu-zisă a legumelor

Plantare legume - Organizare gradina cu legume

De regulă, legumele se plantează primăvara și toamna. Pentru a avea o grădină roditoare, este important să ții cont de următoarele aspecte:

  • Respectă perioada de plantare pentru fiecare sortiment de legumă ales.
  • Dacă plantarea se efectuează cu ajutorul răsadurilor, cel mai bine este să le sădești în zilele mai înnorate, spre înserate.
  • După plantarea legumelor, acestea trebuie udate din abundență. În cazul legumelor plantate toamna, nu uita să le acoperi și cu un strat de paie sau rumeguș pentru a le proteja în timpul iernii.

Recomandări pentru întreținerea pe termen lung a grădinii cu legume

Organizare gradina cu legume - Reguli de intretinere

După organizarea grădinii cu legume și plantarea semințelor, este timpul să te îngrijești cât mai bine de aceasta. Iată ce este important să faci pentru a te bucura de grădina ta cât mai mult timp.

  • Folosește ustensilele de grădinărit potrivite ori de câte ori este necesar să lucrezi în grădină.
  • Rotește periodic culturile de legume. Dacă sădești aceleași plante în același loc, timp de mai mulți ani, favorizezi apariția bolilor și a dăunătorilor, iar pământul sărăcește în substanțe nutritive.
  • Udă constant grădina cu legume, în funcție de sezon. Pe timp de secetă, indicat este să utilizezi și un sistem de irigare.
  • Elimină periodic buruienile care apar în vecinătatea legumelor, deoarece și ele absorb din substanțele nutritive existente în sol și împiedică creșterea plantelor.
  • Încă de la primele semne ale apariției bolilor și dăunătorilor, folosește substanțe de la magazinele de specialitate.

Acum că ai aflat ce implică organizarea grădinii cu legume, este momentul să te apuci de treabă. Pentru mai multe informații despre grădinărit, urmărește noutățile din rubrica Sfaturi și recomandări.

Mult spor și roade din belșug!

Publicat de: 08 oct 2019
Vizualizări: 12577
(Voturi: 7, Evaluare: 3.0)
Lasă un comentariu
Gica
09 oct 2019

Super indicatii

GDiana
09 oct 2019

Ne bucurăm că sfaturile noastre vă sunt de folos!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier