Gustoase, sănătoase și la îndemână. Așa pot fi descrise roadele grădinii tale. Fie că dispui de o grădină mare sau de dimensiuni reduse, important este să profiți de avantajele acesteia și să te bucuri de câteva legume simplu de plantat. Ele vor fi sursa ideală pentru a pregăti rețete culinare delicioase, fără să-ți ocupe însă foarte mult timp pentru a le îngriji.
Dacă ești la început de drum într-ale grădinăritului, îți recomandăm să te familiarizezi cu aceste 9 Sfaturi de grădinărit esențiale pentru începători. Așa vei ști care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont astfel încât să ai recolte bogate.
Tipuri de legume simplu de plantat și îngrijit: sănătate la tine în grădină
1. Roșiile
Se plantează la începutul primăverii, în aprilie, după ce pericolul de îngheț a trecut. Înainte de plantare, trebuie să te asiguri că solul este bogat în compost pentru a fi fertil, foarte bine drenat și că răsadurile beneficiază de minim 8 ore de soare zilnic.
Pentru a fi sigur că răsadurile de roșii cresc armonios, hrănește-le cu minim 5 litri de apă în fiecare săptămână, iar ele te vor răsplăti cu un gust irezistibil.
2. Ardeiul gras
Soiurile de ardei gras pot fi plantate deodată cu roșiile. Este o legumă fără de care salatele de vară ar fi incomplete și care are nevoie de multă lumină și de razele soarelui pentru a crește armonios, precum și de o cantitate moderată de apă.
În ceea ce privește solul, acesta trebuie să fie fertil, bogat în substanțe nutritive și foarte bine drenat.
3. Morcovii
Bogați în fibre, vitamine K, potasiu, acid folic, mngan, fosfor, magneziu, vitamina E și zinc, sunt un ingredient excelent pentru salate și supe. De asemenea, se numără printre legumele care se pot planta de la începutul primăverii până toamna.
Cultura de morcovi are nevoie de soluri fertile pentru a crește, de foarte multă lumină pentru a se dezvolta armonios și de cantități moderate de apă în anumite etape, precum: germinarea, răsărirea și în timpul dezvoltării rădăcinii.
4. Cartofii
Soiurile de cartofi sunt o legumă de bază pentru multe dintre preparatele culinare. Aceștia se pot planta în lunile martie, aprilie sau mai, în funcție de soi. Pentru a favoriza dezvoltarea armonioasă, cartofii trebuie sădiți într-un sol bogat în azot, fosfor și potasiu.
Totodată, aceștia au nevoie de un nivel constant de lumină și umiditate.
Pentru a afla toate detaliile legate de sădirea cartofilor, îți recomandăm să citești și articolul Cultivarea cartofilor. Sfaturi și recomandări pentru o recoltă bogată.
5. Castraveții
Este o legumă populară mai ales în perioada verii, atunci când obișnuim să consumăm salate. Beneficiile castraveților pentru organism sunt multiple, deoarece au un conținut ridicat de vitamine și minerale.
Pentru a se dezvolta armonios, castraveții au nevoie de un sol bogat în humus, de 12 ore de lumină constantă și de un nivel de umiditate de până la 80%.
6. Mazărea
O cultură de mazăre este bogată în vitamina C, vitamine din complexul B și în minerale precum calciu, fier, cupru, zinc și mangan. Înainte de a planta semințele, te sfătuim să le pui la înmuiat timp de câteva ore. În acest fel, vor germina mai repede.
Foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a acestei legume este udarea ei în abundență imediat după ce răsare, înainte de a înflori și în perioada în care se formează boabele.
7. Ridichile
Soiurile de ridichi se plantează în zilele răcoroase din lunile de primăvară și toamnă. Cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru o dezvoltare corespunzătoare sunt fertilizarea constantă a solului și udarea acestora cu o cantitate însemnată de apă.
8. Fasolea verde
Fasolea Verde Cantare are un conținut ridicat de proteine, fibre, vitamine și minerale cum ar fi calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru și fosfor. Aceasta se plantează primăvara, după ce a trecut pericolul de îngheț.
Pentru a te bucura de beneficiile ei, trebuie să îi asiguri un nivel moderat de lumină și umiditate și să fertilizezi solul cu fosfor și potasiu.
9. Dovlecelul
Soiurile de dovlecel se plantează de regulă în luna mai și pot fi sădite alături de fasole, varză și salată. Aceștia iubesc lumina, deci au nevoie de o zonă a grădinii care să fie expusă razelor de soare. Iar pentru a stimula creșterea acestora, trebuie să le asiguri constant o cantitate moderată de apă.
10. Salata verde
Oricare ar fi tipul de salată verde preferat, trebuie să știi că frunzele acesteia sunt bogate în vitaminele C, A, B1, B2, precum și în fier, fosfor, calciu și potasiu. Pentru a crește și dezvolta, salata verde are nevoie de un sol afânat, lipsit de buruieni, și de un nivel constant de umiditate.
11. Ceapa
Perioada de plantare a cepei diferă în funcție de soiul acesteia. Aceasta are nevoie de un sol cu o textură nisipo-lutoasă, de cât mai multă lumină și de o cantitate însemnată de apă. De reținut este faptul că pe toată durata creșterii acestei legume, trebuie să te asiguri că îndepărtezi buruienile, întrucât ele împiedică dezvoltarea armonioasă.
Indiferent de gusturile tale, sperăm că recomandările noastre privind cele 11 legume simplu de plantat te vor ajuta să-ți organizezi mai ușor grădina și să te bucuri de culturi bogate.
Spor la grădinărit!