Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Pași de urmat în pregătirea viței de vie pentru iarnă

Cultura de viță de vie este considerată una de bază pentru cei mai mulți dintre gospodari. Producția unei vii roditoare este influențată în primul rând de de grija ta față de ea și de calitatea îngrijirilor necesare de care aceasta depinde.

Tu ai terminat de cules via? Sperăm să te bucuri de cele mai aromate soiuri din producția de anul acesta și de realizarea cu succes a unor vinuri pe măsură. Odată cu finalizarea culesului de struguri încep și activitățile necesare pregătirii viței de vie pentru iarnă. Află în continuare câteva sfaturi care să te ajute să îți protejezi via de îngheț.

Perioada de repaus vegetativ a viței de vie

Știai că temperaturile de îngheț ale viei diferă în funcție de soi? În acest sens, este bine de știut că sunt tipuri de viță care îngheață la -15 °Celsius și altele care rezistă chiar și până la -28 °Celsius.

Temperaturile nu le putem controla, dar putem oferi ajutor viței de vie pentru a rezista. Căderea frunzelor din vie indică și momentul oportun al tăierilor de ușurare a viei. Mai exact, coardele care depășesc ultima sârmă de susținere a viei trebuie eliminate. La fel și uscăturile din vie, tot prin tăiere trebuie eliminate, deoarece și ele fac parte din procesul de „ușurare a viței de vie”. Aceste activități realizate la în perioada de odihnă a plantei îi favorizează regenerarea.

Toamna, după căderea frunzelor din vie, se poate aplica fertilizant organic solului deoarece via a intrat în perioada de repaus vegetativ. În jurul butașilor de viță de vie sau pe rândul pe care aceștia sunt așezați se poate aplica gunoi de grajd amestecat cu îngrășăminte cu fosfor, respectiv cu potasiu.

Amestecarea îngrășământului în sol se face cu ajutorul cazmalei sau a sapei. Soluțiile hrănitoare vor ajunge la rădăcina plantei datorită precipitațiilor însemnate din toamnă și iarnă. Astfel, în primăvară, atunci când via intră în perioada de vegetație, va primi substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta sezonul viitor.

În cele mai multe zone ale țării, iernile sunt destul de aprige. De aceea, modurile în care poți avea grijă de vie diferă. Iată cum să protejezi tulpinile de îngheț.

Îngropatul viței de vie – metode și beneficii

Îngroparea viței de vie în vederea ocrotirii acesteia de temperaturile de îngheț poate fi realizată în mod manual sau automat. Pentru culturile  întinse pe suprafețe mari, această muncă trebuie realizată cu utiliajele agricole speciale. Însă pentru micile gospodării, efortul tău fizic susținut va fi recompensat de producția de struguri din anul viitor.

Îngroparea viei se face total sau parțial, sub formă de mușuroi. Pentru mușuroirea butucilor este nevoie de pământ afânat. Ajutorul de nădejde care te va susține în realizarea patului pe rândurile viței de vie este sapa.

După arătura de toamnă, acoperirea totală sau parțială cu pământ afânat a butucilor și a părților componente a acestora, va alcătui stratul protector care va ține de cald viei în perioadele geroase.

Dacă soiurile tale de vie sunt situate în zone unde temperaturile coboară chiar și la –20 °Celsius sau mai mult, atunci înălțimea la care va ajunge mușuroiul va fi de aproximativ 30 - 40 centimetri. Aici va fi acoperită zona de altoire, până la primii 2-3 ochi de la baza coardei.

Pentru realizarea paturilor este nevoie să ridici un pat de pământ folosind o sapă. Locul acestuia va fi pe direcția rândurilor din vie. După ridicarea patului din jurul butucilor este necesar să te îngrijești de coardele rămase. Acestea vor fi adunate și curbate în direcția lor naturală.

Și butucii fără tulpină, cepii de rezervă și lăstarii dezvoltați până la realizarea propriu-zisă a îngropării viței de vie vor trebui protejați de frig prin aceeași procedură. Aceștia vor fi îndepărtați de pe coarde, sârme sau araci, se vor așeza pe pământ și se vor acoperi cu un strat destul de consistent de pământ.

Alte recomandări

Maturarea lăstarilor sunt influențați de mai mulți factori, unul dintre ei fiind calitatea fertilizantului folosit pentru hrănirea viței de vie.

După recoltarea strugurilor, desprinde coardele și elementele de susținere a viei.

Aratul viței de vie toamna se realizează obligatoriu. Se poate ara și până la o adâncime de 20 de centimetri. Fertilizarea solului poate fi făcută o dată la 2-3 ani.

Atenția cea mai sporită și acțiunile de îngrijire a viței de vie sunt vitale în primii 3 ani de la plantarea acesteia. Așadar, dacă îi acorzi tratamentul de care are nevoie la început de drum, via îți va oferi roade bogate zeci de ani de acum înainte.

Noi îți dorim să ai parte de vreme bună în sezonul de iarnă și mai ales să ții cont de nevoile de îngrijire de care depinde sănătatea viței de vie!

Publicat de: 28 oct 2020
Vizualizări: 9204
(Voturi: 2881, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Lider în vânzări
    • Noutăţi 2024
    • Viță de vie
    Promoţie!
    Viță de vie Bianca imagine 1
    1 Comentariu
    Viță de vie Bianca
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    21.90 lei 29.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 14.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier