Ieși din tipare și începe plantarea glicinei în grădină. Ea este o plantă inedită, care o să-ți transforme spațiul într-un loc de poveste.
Glicina sau Wisteria este un arbust cățărător, utilizat pentru peisagistica grădinilor sau pentru decorarea zidurilor și arcadelor. Glicina face parte din familia viței-de-vie, este un arbust lemnos, nativ din Japonia, China, Coreea și din estul SUA.
Această plantă decorativă atinge vârsta maturității la 6 ani. Odată cu trecerea timpului, glicina poate ajunge la o înălțime de 20 metri și se poate extinde până la 10 metri în lățime.
Aceste dimensiuni pot fi controlate prin tundere și îngrijire, iar florile glicinei vor fi mereu bogate și spectaculoase.
Dacă alegi să plantezi glicina lângă un gard închis la culoare, atunci cumpără o specie cu flori albe și în situația în care gardul este de culoare deschisă, alege o plantă cu flori în nuanțe de mov. O să-ți încânte privirea contrastele cromatice.
Glicina înflorește după 2-3 ani de la plantare. Florile sunt asemănătoare cu cele ale salcâmului, grupate pe ramuri separate și curgătoare. Dimensiunea florilor este de aproximativ 10 cm și înflorește primăvara.
Până la sfârșitul verii, te poți bucura de o grădină frumos decorată cu acest arbust special, pentru că florile glicinei se fac remarcate imediat.
Cum plantezi corect glicina?
Plantarea glicinei din semințe necesită un pic de atenție, iar dacă sămânța nu este sănătoasă, există riscul ca planta să nu se prindă la prima încercare.
Ca să realizezi o lucrare cu rezultate foarte bune de la prima încercare, cel mai bine este să achiziționezi răsadul de Wisteria de la un furnizor care a păstrat planta în condiții adecvate, iar la GrădinaMax ai întotdeauna garanția calității pentru toate produsele comandate.
Sfaturi utile pentru plantarea glicinei
Exact ca vița-de-vie, glicina are și ea mai multe soiuri.
Îți recomandăm să alegi soiul Wisteria sinensis, pentru că este foarte rezistent și se dezvoltă repede. Este un soi de glicină, care s-a adaptat condițiilor climatice din România. Rezistă la caniculă, dar și la temperaturi scăzute de până la -28°C.
Înainte de plantare, trebuie să ții cont de faptul că Wisteria preferă un sol fertil, bine drenat și moderat în umiditate. Planta preferă un loc cu luminozitate crescută. Îți recomandăm să o plantezi lângă un gard sau în apropierea unui copac, pentru că la maturitate planta are nevoie de suport.
Desigur, o poți așeza lângă o arcadă și astfel planta o să se întindă pe acest suport decorativ.
Plantarea răsadului de glicină se face primăvara sau toamna.
Reguli de bază în plantare
Acum, chiar dacă ești începător în ale grădinăritului, ți-am pregătit câteva reguli ușoare pe care trebuie să le parcurgi ca să poți planta cu succes glicina.
- plantarea se face după ce au trecut temperaturile negative;
- caută un loc lângă un copac sau lângă un gard;
- dacă ai disponibilă o arcadă decorativă, imediat lângă poți planta răsadul de Wisteria;
- locul de sădire al plantei trebuie să fie expus la razele soarelui;
- încearcă să găsești un loc ferit de curenți puternici;
- alege un loc cu sol fertil si bine drenat, pentru că ajută creșterea rapidă a plantei și înflorirea pe termen lung;
- locul pe care l-ai ales trebuie să-l cureți de buruieni și pietre;
- sapă o groapă de aproximativ 70x70x60 cm în locul unde plantezi glicina;
- așază planta vertical în groapă și, cu atenție, acoper-o cu pământ;
- frunzele trebuie să rămână deasupra solului, deci îngropi doar rădăcina plantei.
Hidratarea glicinei
După plantare, răsadurile de wisteria trebuie udate cu apă la temperatura camerei.
Arbustul nu tolerează apa în exces, dar nici lipsa de umiditate. Un regim moderat de hidratare cu apă trebuie să existe săptămânal.
Primăvara, în timpul înmuguririi, frecvența udării crește. Alternează udarea abundentă cu stropirea ușoară, pentru a preveni putrezirea rădăcinii. În zilele cu temperaturi ridicate, îți recomandăm să uzi glicina în fiecare seară.
Fertilizarea glicinei
Atunci când alegi un fertilizant pentru glicină, ține cont de faptul că îngrășământul NU trebuie să conțină azot.
Recomandăm să lași planta să crească natural și dacă totuși utilizezi fertilizanți, cantitatea lor să fie moderată. Wisteria este o plantă care tolerează doar îngrășământul pe bază de potasiu și fosfat.
Sperăm că ți-a folosit ghidul nostru despre plantarea glicinei. Pentru mai multe recomandări și sfaturi care îți sunt de ajutor în cultivarea plantelor tale preferate, te invităm pe blogul GrădinaMax.
Îți dorim o grădină plină de flori spectaculoase!