Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum să plantezi, îngrijești și înmultești gladiolele

Îți plac grădinile colorate și vrei flori care să impresioneze pe toată lumea? Atunci este timpul să descoperi tot ce trebuie să faci ca să ai o grădină cu gladiole frumoase și sănătoase. Și evident că gladiolele se potrivesc perfect cu alte plante perene sau cu arbuștii ornamentali din zona ta de relaxare. Important este să alegi plantele care au culorile tale preferate și care te relaxează cel mai mult.

Indiferent de soiul de gladiolă pe care îl alegi, trebuie să știi că există câteva reguli simple pentru plantarea, îngrijirea și înmulțirea gladiolelor pe care este bine să le respecți.

Descoperă împreună cu experții GrădinaMax cum procedezi pentru plantarea, îngrijirea și înmulțirea gladiolelor.

Reguli importante pentru a păstra în condiții optime bulbii de gladiole

Dacă ai cumpărat din timp bulbii de gladiole, trebuie să știi că plantarea se face în anotimpul primăvara și până atunci este nevoie să depozitezi bulbii într-un loc corespunzător.

Pentru păstrarea bulbilor este important să ai în vedere 4 câteva sfaturi care o să-ți fie de folos:

  • Bulbii se păstrează în locuri uscate, pentru că umezeala poate atrage mucegaiul;
  • Este de preferat să se depoziteze în ziare sau poți să-i rulezi într-o hârtie;
  • Ține cont de faptul că variațiile mari de temperatură nu sunt benefice pentru bulbi.

Sfaturi practice pentru plantarea gladiolelor

Plantarea bulbilor de gladiole se face primăvara, de regulă în luna aprilie. Bulbii nu se plantează în pământ mai repede, pentru că în luna martie diferențele mari de temperaturi de la o zi la alta pot dăuna bulbului. 


Bulbul de gladiolă se poate planta și într-un ghiveci în lunile februarie-martie. Acesta se ține în casă, ferit de frig și hidratat cu suficientă apă, până începe să crească.

Recomandarea noastră este să plantezi bulbii în luna aprilie și în continuare îți prezentăm câteva sfaturi simple pentru plantarea propriu-zisă.

Prima dată trebuie să găsești un loc cu penumbră, pentru că gladiolele nu se descurcă prea bine în verile toride. Au nevoie de soare și căldură în perioada de creștere, dar ideea de bază este că nu le place să stea în câmp deschis. În mod ideal se acomodează în locuri cu penumbră.

Pasul următor este să alegi un loc din gradină unde se încadrează în decor, alături de alte plante. Sau dacă te gândești să plantezi doar gladiole, trebuie să știi că sunt plante înalte. În perioada de înflorire ajung la 1,5 m. Așadar se potrivesc destul de bine lângă alte plante care au o înălțime mai mică.

Plantează gladiolele cu atenție

Dacă ai ales locul potrivit pentru plantarea gladiolelor, acum trebuie să sapi o groapă în sol care să fie adâncă de 20 cm.

Scoate bulbul din plicul în care a fost depozitat sau din ghiveci dacă l-ai ținut o perioadă în casă. Bulbul de gladiolă are într-un capăt ”mustăți” și în partea opusă un vârf format din pelicula care îl protejează. Regula este simplă: plantează în groapa săpată bulbul cu mustățile în jos și vârful în sus, apoi acoperă-l cu pământ.

Plantarea gladiolelor se face la o distanță de 25-30 cm între fiecare plantă. Este nevoie de loc între bulbi pentru că gladiolele sunt plante care au nevoie de spațiu, pentru a se dezvolta armonios.

Repetă de fiecare dată sfaturile pe care le-ai primit mai sus ca să plantezi corect fiecare bulb de gladiolă.

Cum să îngrijești gladiolele pentru a obține o grădină radiantă

Dacă ai ajuns în acest punct, este perfect pentru că ai plantat cu succes minunatele gladiole.

Mai trebuie doar să le îngrijești un pic și astfel o să ai cele mai frumoase flori pentru grădina ta. Din prima zi în care au fost plantate, trebuie să le uzi, dar reține că gladiolelor nu le place solul îmbibat de apă. Udă bulbul moderat așa încât să nu fie pământul nici foarte noroios, nici foarte uscat.

Gladiolele înfloresc de la începutul lui iulie și până la finalul lui august sau chiar septembrie dacă vremea caldă le ajută. Vara trebuie udate constant dacă sunt vremuri caniculare și au nevoie de o cantitate moderată de apă. Recomandarea noastră este să uzi seara gladiolele, pentru că astfel eviți să le opărească soarele puternic din timpul zilei.


După ce ating înălțimea maximă, este posibil ca gladiolele să necesite un suport pentru că sunt plante fragile care se pot rupe dacă vântul bate prea tare.

La nevoie se poate fertiliza solul pentru a ajuta gladiola să se dezvolte mai frumos. Vezi ce tip de îngrășământ pentru sol îți recomandă specialiștii GradinaMax.

Află cât de ușor se înmulțesc gladiolele

Gladiolele se înmulțesc foarte ușor și astfel nu mai trebuie să cumperi anual alți bulbi.

În toamnă, după ce florile trec și planta începe să se usuce, trebuie să scoți cu grijă bulbul din pământ. O să observi că pe bulbul principal au crescut și alți bulbi mai mici.

Pune acest bulb la uscat, aproximativ 2-3 săptămâni. Doar după ce este bine uscat și este acoperit de o crustă, atunci poți separa bulbul principal de ceilalți mai mici.

Sperăm că au fost utile toate sfaturile noastre pentru plantarea, îngrijirea și înmulțirea gladiolelor.

Dacă ești pasionat de grădinărit te invităm să descoperi și alte sfaturi și recomandări pe blogul nostru.

Să grădinărești cu drag și spor!

Publicat de: 14 apr 2021
Vizualizări: 51904
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Bota Traian
18 sep 2022

Bun

G
19 sep 2022

Bună ziua,

Ne bucurăm că vă sunt utile informațiile.

Vă așteptăm cât mai repede pe site pentru alte articole și sfaturi pentru grădinărit.


O zi frumoasă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier