Ierburile aromate sunt plantele care ne testează simțurile deoarece le putem mirosi, atinge, gusta. Cu ajutorul lor, mâncărurile tale pot căpăta un alt nivel de arome și gusturi. Indiferent că locuiești la casă sau la bloc, poți planta cu ușurință mirodenii de interior în spațiul disponibil.
Datorită lor, bucătăria ta va deschide apetitul pentru preparate pline de culoare și izuri diverse. Salatele tale pot fi și mai proaspete datorită busuiocului adăugat în ele iar bruschetele peste care presari oregano, cimbru sau rozmarin alcătuiesc aperitivul ideal pentru mesele pe care le pregătești. Delicatesele preparate în cuptor impregnează aromele de salvie sau pătrunjel iar limonadele cu mentă devin băuturile răcoritoare preferate.
Pentru a te bucura de condimentarea bucatelor preparate direct cu plantele din ghiveci, noi îți sugerăm 5 aspecte pe care să le iei în calcul atunci când crești mirodenii de interior.
Tipul de ghiveci
Plantele aromate au nevoie de spațiu. În acest sens, alege ghivecele cu drenaj, cele care au o mică gaură la bază. Aceste plante au nevoie de aer, așadar un lucru pe care îl poți face pentru a asigura circulația aerului cât și drenajul, este să așezi niște pietricele între suport și ghiveci. Asfel, elimini riscul ca planta să stea în apă și ajuți aerul să ajungă la rădăcini pentru a le menține aerate, nu inundate.
Ține cont de faptul că în ghivecele de plastic aerul nu circulă, deci udarea plantelor poate avea loc la intervale mai mari de timp. În cele de teracotă însă, plantele respiră și este indicat să te asiguri constant că pământul din el este suficient de ud.
Mărimea ghiveciului poate determina cât de repede se usuca planta din el. Mai exact, cu cât ghiveciul este mai mic, cu atât mai mult crește riscul ca frunzele acesteia să se usuce. În plus, faptul că le asiguri suficient spațiu și pământ bun, le poate ajuta să crească firesc, fără a avea nevoie de o îngrijire minuțioasă.
Pamântul
Alege solul potrivit ierburilor aromate pe care dorești să le cultivi. Un sol organic poate fi unul de calitate, care conține substanțele nutritive necesare pentru ca plantele să se dezvolte sănătos. De asemenea, utilizarea fertilizatorilor potriviți influențează calitatea solului în care plantele trăiesc.
Lumina
Plantele au nevoie de lumină, de preferat direct de la soare. Este recomandat un spațiu care are parte de lumină 6-8 ore pe zi. Nu te îngrijora dacă locuința ta se află într-un loc cu mai puțin soare. În ziua de azi găsești ușor dispozitive cu lumină artificială care pot genera cantitatea de lumină de care plantele tale au nevoie.
Dacă ții ghiveciul la fereastră, noi recomandăm rotirea acestuia o dată pe săptămână, astfel încât soarele să ajungă pe toate părțile plantei.
Udarea
O cantitate de apă standard sau o frecvență universală de udare a plantelor nu există. Acestea depind de zona în care locuiești, de anotimp, de sol, de materialul ghiveciului. Cea mai simplă metodă este să testezi umezeala din pământul plantei introducând un deget în ghiveci. Așa verifici nivelul de umiditate al pământului și îți dai seama dacă planta are sau nu nevoie de apă.
Este indicat să ții cont și de preferințele plantei. De exemplu rozmarinul preferă să fie udat doar după ce este în totalitate uscat. Cea mai bună metodă este să înveți ce îi place fiecărei plante pe care o cultivi iar acest lucru vine în timp, cu răbdare.
Temperatura
Mirodeniilor le place temperatura medie. Un lucru de care este bine să ții cont în ceea ce privește temperatura este vremea de afară.
Dacă afară este frig, ține cont că lângă geam este mai rece față de restul încăperii și asigură-te că frunzele plantelor, cel puțin cele ale busuiocului, nu ating geamul. Același lucru este valabil și pentru lunile de vară cand este foarte cald afară. Așază plantele mai departe de fereastră.
Ținând cont de aceste recomandări poți să-ți îmbogățești considerabil recoltele de mirodenii din interiorul casei tale.
Noi îți dorim spor la plantat și să te bucuri de mirodenii pline de parfum și gust!