Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea și creșterea irisului în grădină: sfaturi pentru începători

Dacă vrei să ai o curte pastelată, care să te ducă cu gândul la un câmp plin cu flori încântătoare, astăzi o să-ți vorbesc despre creșterea irisului în grădină.

Știi buchetele de vară care parcă te cheamă în natură cu parfumul lor proaspăt și dulceag? Sau diversitatea lor cromatică care parcă aduce cu un tablou desprins din alte vremuri?

Ei bine, poți crea același efect și în curtea ta. Tot ce trebuie să faci este să alegi florile potrivite și să lași frâu liber spiritului tău creator.

Irisul trebuie să facă parte din acest tablou multicolor. Nuanțele sale puternice și aspectul sălbatic, de nestăvilit, va schimba grădina ta pentru totdeauna.

Să vedem așadar care sunt sfaturile pentru creșterea irisului în grădină pe care trebuie să le urmezi.

Creșterea irisului în grădină: sfaturi practice pentru începători

Pentru flori frumoase și viguroase în fiecare an îți recomand să urmezi sfaturile de mai jos. După cum vei vedea, irisul nu este o floare pretențioasă și poate fi crescută fără prea mari probleme chiar și de către novicii în ale grădinăritului.

Află și despre simbolistica și semnificația florilor pentru o grădină pe placul tău.

Plantarea irisului

Irisul preferă soluri umede dar bine drenate. Îl poți planta în zone mai umbrite și răcoroase, dar va crește bine chiar și atunci când soarele își face resimțită prezența pentru mai mult timp.

Dacă îi crești în soare, în perioada înfloririi va trebui să îi uzi mai des. Dacă temperaturile sunt caniculare trebuie să îi uzi în fiecare seară, altfel florile vor fi puține și apatice.

Creșterea irisului în grădină presupune plantarea toamna. Astfel, planta are timp să se dezvolte până la venirea verii când va și înflori pentru prima dată. O poți face și în oricare altă perioadă a anului în funcție de specie, însă de regulă înflorirea va fi influențată de momentul în care bulbii sau rizomii sunt introduși în pământ.

Îngrijirea irisului

Irisul iubește apa, în special în perioada în care înflorește. Așadar, acordă-i o atenție specială în perioada mai-iunie pentru că atunci planta este cea mai activă.

După căderea florilor irisul va intra într-o stare de refacere timp în care nu va mai înmuguri. Poți prăși frunzele rămase, sau le poți păstra până spre sfârșitul toamnei dacă îți place verdele crud pe care îl oferă grădinii tale.

Vara este bine să stropești irisul împotriva dăunătorilor sau a bolilor specifice mai ales atunci când observi semne ale îmbolnăvirii. Nu-ți face griji, irisul este rezistent și rareori va fi nevoie să aplici substanțe profilactice pentru îngrijirea lui. 

Înmulțirea irisului

Înmulțirea se face de regulă prin divizarea plantei. Se pot folosi și semințe însă în acel caz înflorirea se face după al 3-lea an de la plantare.

Creșterea irisului în grădină se face în funcție de specia aleasă. Comandă irisul preferat din catalogul GrădinaMax. Poți folosi bulbi sau rizomi, însă în ambele cazuri înmulțirea se realizează similar:

  • Se aleg doar bulbii și rizomii sănătoși: se folosesc doar cei care au deja muguri.
  • Toamna, bulbii și rizomii se plantează în rânduri.
  • Materialul săditor se introduce într-o groapă de aproximativ 10 centimetri adâncime.
  • Distanța dintre plante este de 10 centimetri în timp ce între rânduri se va lăsa o distanță de aproximativ 20 de centimetri.
  • După plantare fiecare cuib se udă bine însă se evită acumularea de apă pentru protejarea bulbilor și rizomilor.

Îngrijirea pe timp de iarnă

Creșterea irisului în grădină nu presupune replantarea anuală. Plantele sunt rezistente la frig și ger, așadar vorbim despre flori perene.

Pentru că unele soiuri sunt mai rezistente decât altele este însă bine să fii pregătit. În lipsa zăpezii și atunci când temperaturile scad sub -10 grade Celsius îți recomand să acoperi pământul din jurul irisului cu frunze uscate, cu coji de copac sau cu rumeguș.

Soiul de iris cel mai puțin rezistent la frig este cel Japonez.

Ce spui, ești pregătit să dai culoare grădinii tale cu iriși albi, roz, galbeni, indigo sau albaștri?

Ne poți împărtăși din propria ta experiență lăsând un comentariu în secțiunea de mai jos. Dacă ai întrebări, specialiștii GrădinaMax te vor ajuta în cel mai scurt timp posibil.

Poți cumpăra soiurile tale preferate de iris din catalogul online GrădinaMax. Mai multe articole similare dar și sfaturi utile de grădinărit găsești în pagina Sfatul Grădinarului.

Publicat de: 11 iul 2019
Vizualizări: 25739
(Voturi: 765, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Bulbi de flori de toamnă
    • Bulbi de flori Star Capperline
    • Noutăţi 2024
    • Plante perene
    Promoţie!
    Noutăţi
    Iris Harmony imagine 1
    0 Comentarii
    Iris Harmony
    Cantitate într-un pachet: 10 buc
    21.90 lei 28.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 28.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier