Îți plac grădinile bine organizate, mereu originale? Atunci e timpul să afli mai multe despre plantarea și îngrijirea coniferelor în grădina ta. Bineînțeles, coniferele se completează perfect cu straturile de flori perene din zona ta de relaxare sau cu arbuștii ornamentali.
Indiferent de soiul pe care îl alegi, trebuie să știi că există un set de reguli de plantare pe care e bine să le respecți.
Descoperă împreună cu experții GrădinaMax cum procedezi pentru plantarea și îngrijirea coniferelor.
Reguli de aur pentru plantarea coniferelor în grădină
Fie că alegi să plantezi tuia, chiparos sau pin, regulile generale sunt aceleași. De regulă, diferențele se remarcă în ceea ce privește adâncimea și distanța de plantare între puieții de rășinoase.
Există două perioade din an prielnice plantării coniferelor:
- toamna: din septembrie până la finalul lui octombrie;
- primăvara: în intervalul martie – aprilie.
Coniferele la ghiveci pot fi plantate în orice alt interval din an, exceptând perioada de îngheț.
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru plantarea puieților!
- zona de plantare aleasă trebuie să fie însorită;
- evită solul nisipos și alege un tip de sol argilos, lutos;
- sapă o groapă cu un diametru de aproximativ 20 cm;
- mărunțește bine pământul de pe fundul gropii;
- groapa trebuie completată cu un tip de sol fertil, lipsit de resturi vegetale sau pietriș;
- respectă adâncimea și distanța de plantare menționate pe ambalajul puieților achiziționați;
- după plantare, udă abundent puietul la bază.
Ce trebuie să faci pentru îngrijirea coniferelor
Pe lângă nota de eleganță pe care o aduc în grădina ta, plantele conifere sunt o investiție bună, mai ales dacă ești la început de drum în tainele grădinăritului.
Principalul avantaj de care te bucuri este faptul că acestea sunt plante nepretențioase, care nu au nevoie de o îngrijire costisitoare.
Un aspect foarte important pentru îngrjirea coniferelor este udarea corectă. Așadar, din primăvară până în toamnă este foarte important ca pământul de la baza puietului să fie în permanență reavăn.
Evită extremele și ai grijă ca zona de plantare să nu băltească. De asemenea, pe lângă udarea moderată, pământul de la baza plantei trebuie să fie bine săpat și curățat de buruieni sau resturi vegetale.
De asemenea, diferențele mari de temperatură între zi și noapte pot fi dăunătoare pentru coniferele din grădina ta. Perioadele secetoase sau cele bogate în ploi provocă anumite boli sau chiar deteriorarea completă a coniferelor.
De aceea, la primul semn de boală este indicat să ceri un sfat de specialitate și să administrezi tratamente fitosanitare, mereu disponibile în magazinele de profil.
Lucrări de tăiere pentru formarea coroanei la conifere
În cazul tuturor soiurilor de conifere, se recomandă tăierile pentru formarea coroanei. Lucrările de tăiere sunt necesare pentru că ajută la:
- revitalizarea frunzișului;
- corectarea și redirecționarea coroanei;
- cosmetizarea coroanei și obținerea formei dorite.
Perioada ideală pentru tăierile la conifere este spre sfârșitul iernii, o dată la 2 – 3 ani. Evită să tai ramurile de lângă tulpină. Îndepărtează-le doar dacă observi că sunt uscate sau afectate de boli.
Adu toate ramurile la același nivel și folosește întotdeauna foarfece speciale pentru gardurile vii, atent sterilizate.
Printre conifere, există soiuri care suportă o tăiere mai brutală, dar și soiuri care permit doar scurtarea fină a vârfului ramurilor. Speciile care au o capacitate mare de refacere după tăiere sunt tuia gigantică, cât și toate varietățile de Taxus.
Ienupărul sau Tuia Smaragd au o capacitate mai mică de refacere, motiv pentru care tăierea trebuie efectuată cu mai multă grijă și blândețe.
Descoperă mai multe idei practice pentru amenajări peisagistice: plantarea coniferelor.
Cum se transplantează coniferele
Un alt aspect pe care e bine să-l cunoști este transplantarea coniferelor.
Dacă îți dorești să schimbi locul de plantare a coniferelor tale sau crezi că o altă zonă din grădină este mai potrivită pentru o dezvoltare armonioasă, procedează astfel:
- Sapă o groapă în jurul plantei conifere pe care dorești să o transplantezi. Distanța la care se sapă groapa trebuie să permită preluarea a cât mai multor rădăcini, cu tot cu pământ.
- Pregătește în prealabil o prelată sau o folie de plastic pe care să așezi planta proaspăt scoasă din pământ. Ai grijă ca pământul prins pe rădăcini să nu se scuture.
- Așază planta în noua groapă de plantare, la aceeași adâncime la care a fost plantată inițial.
- Completează noua groapă cu pământ bine mărunțit, fără resturi vegetale sau pietriș.
- Udă abundent coniferul transplantat și păstrează umed solul din noua zonă de plantare. Umiditatea solului trebuie menținută până la venirea primului îngheț.
- Dacă planta pe care vrei să o transplantezi este de mari dimensiuni, cere ajutorul unui prieten sau membru al familiei. De unul singur, operațiunea e mai dificilă și îți poate afecta spatele.
- Nu transplanta conifere care au ajuns la o înălțime considerabilă, pornind de la 10 m.
- Poartă mănuși speciale și ochelari de protecție pentru că acele coniferelor te pot răni.
Sperăm că sfaturile noastre despre plantarea și îngrijirea coniferelor îți sunt de folos, iar de acum vei lua deciziile potrivite pentru grădina ta.
Pentru mai multe sfaturi despre o grădină îngrijită corect, te așteptăm pe blogul GrădinaMax, în secțiunea pentru începători.
Să grădinărim cu drag și spor! Pe curând!