Spațiul liber în care au fost plantate culturile de zmeură, vor fi rapid acoperite de buruieni, așa că nu ar trebui să aștepți primăvara pentru a achiziționa noile răsaduri. De ce să nu le cumperi și să le plantezi acum? Poți reface culturile de zmeură remontantă, toamna. În acest articol vei afla cum să plantezi corect butașii de zmeur, pentru a te bucura anul următor de recolte bogate de fructe de pădure.
DE CE E MAI BINE SĂ PLANTEZI ZMEURA REMONTANTĂ TOAMNA
Starea de latență a plantelor ajută la tolerarea mai bună a transplantului de toamnă. Ei nu au nevoie să consume multă energie pentru creșterea frunzelor, astfel toamna este considerată pe bună dreptate cel mai bun momentu pentru plantare.
Avantajele plantării de toamnă:
- ai la dispoziție o selecție bogată de soiuri și material săditor de cea mai bună calitate;
- nu este nevoie de udare – plantele au umiditatea necesară de la ploile de toamnă;
- temperatura aerului este moderată;
- activitatea soarelui este în scădere;
- mai mult timp pentru grădinărit.
Răsadurile de zmeură remontantă vor începe imediat să se dezvolte după trecerea iernii. Astfel vor avea timp suficient pentru a crește și a oferi cele mai mari recolte.
CONDIȚIILE PRIELNICE PENTRU ZEMURA REMONTANTĂ
Ar trebui să începi să plantezi zmeura, prin pregătirea terenului. Cel mai potrivit loc pentru culturile de zmeură remontantă este cel de-a lungul unui gard, sau pe structură. Arborele de zmeură ar trebui să fie bine luminat pe parcursul zilei.
Zona selectată trebuie curățată de buruieni și săpată. Cel mai bun moment pentru plantarea zmeurei este determinat de apariția mugurilor de la baza tufei. Plantarea nu trebuie întârziată, deoarece riscăm slăbirea tufelor de fructe de pădure.
Plantele tinere au nevoie de tăiere înainte de plantare. Partea de deasupra solului este tăiată la o înălțime de 15-25 cm. Fără tăiere, tufele nu vor avea timp să se pregătească pentru iernare, fiind foarte posibil ca vârfurile lăstarilor să înghețe. Însă nu trebuie să tai complet ramurile, deoarece poate duce la slăbirea plantelor.
Rădăcinile sunt înmuiate în apă sau într-o soluțime ce stimulează prinderea, pentru 24 de ore. Pentru prevenirea bolilor fungice și a putregaiului, recomandăm tratarea răsadurilor fungice.
Pentru plantarea răsadurilor trebuie respectată ordinea:
- Pregătirea. Gropile sunt săpate conform schemei de plantare alese. Când plantezi în rânduri, păstrează cel puțin 0,7 m între tufe. Pentru o bună aranjare poți săpa un șanț cu adâncimea necesară sau câte o groapă separată pentru fiecare răsad.
- Tufele tinere sunt așezate îngropi sau tranșee. Butașii se îngroapă la adâncimea de 3-5 cm de gulerul rădăcinii. Adâncirea excesivă duce la slăbirea tufelor, iar adâncimea insuficientă poate provoca înghețul mugurilor pe timpul iernii.
- Răsadurile sun acoperite treptate cu pământ. Nu se tasează pământul cu picioare.
- După plantare se udă planta din abundență, pentru fiecare administrându-se circa 20 de litri de apă. Dacă solul s-a lăsat vizibil, acesta trebuie adus la nivelul dorit.
- Plantele se înrădăcinează la circa 15-20 de zile de la plantare. Odată cu sosirea primului îngheț, răsadurile pot fi protejate cu rumeguș sau un strat de frunze.
Atenție! Nu trebuie să arunci lăstarii anuali de zmeură remontantă. Îți recomandăm să îi refolosești pentru reproducere. Tulpinile sunt tăiate în bucăți, astfel încât 3-4 muguri să rămână pe fiecare butaș. Lăstarii sunt plantați imediat în pământ, adâncind tulpina până la al doilea mugur.
Solul din jurul plantelor este compactat cu un strat gros de materie organică, ca adăpost pentru iarnă. Plantele vii sunt determinate de mugurii treziți primăvara. Sunt lăsate să crească iar toamna sunt transplantate într-un loc permanent. Zmeura este un oaspete binevenit în gospodăria oricui.
Capacitatea de a obține două recolte pe an și rezistența la îngheț sunt doar câteva dintre avantajele culturii. Nu este nevoie să amâni plantarea pentru primăvară, deoarece toamna este mult mai prielnică pentru dezvoltarea zmeurei.