Vrei să ai o casă mai primitoare, un colț în care să te simți mai aproape de natură? Înseamnă că trebuie neapărat să faci cunoștință cu plantele ornamentale de interior.
Plantele ornamentale de interior sunt recunoscute pentru starea de bine pe care ți-o oferă. Atât procesul de îngrijire cât și aspectul acestora îți oferă calm și liniște. În plus, plantele ornamentale de interior mai au și alte beneficii. De exemplu, Dracaena sau iedera sunt recunoscute ca plante care purifică aerul din încăpere.
Așa că, dacă plănuiești să ai micul tău colț de rai direct la tine în încăpere, dar nu ai idee ce plante să alegi, venim în ajutorul tău. Află ce plante ornamentale de interior îți pot decora casa și îți pot oferi starea de liniște pe care o cauți.
Cele mai iubite plante ornamentale de interior
Sunt multe plante de interior pe care le poți crește cu spor la tine în casă. Chiar există o selecție de plante de interior pe care le poți crește în camere întunecoase.
Însă noi vom vorbi astăzi de 3 plante ornamentale de interior pe care toți iubitorii de plante le apreciază.
Acestea sunt următoarele:
- cactusul;
- azaleea japoneză;
- mușcata.
Cactușii de apartament
Cactușii sunt unele dintre cele mai cunoscute și mai apreciate plante ornamentale de interior. Plante perene, cactușii vin într-o varietate de forme și mărimi, cu inflorescențe în diverse culori: violet, albe, galbene, roșii, portocalii. Frunzele acestora s-au transformat în spini, fiind o plantă adaptată zonelor aride.
Așa cum precizam mai sus, cactușii vin într-o varietate de mărimi. Așa că nu trebuie să-ți faci griji că nu vei avea loc suficient în apartamentul tău. Există peste 2000 de specii de cactuși care măsoară de la câțiva centrimetri la 30 m.
Florile cactușilor sunt mari și au culori intense, iar unele specii au inflorescențe parfumate.
Îngrijire cactuși
Dacă ești o persoană ocupată, află că această plantă de interior nu este deloc pretențioasă. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că plasezi ghiveciul într-un loc luminat suficient. Chiar dacă această plată este iubitoare de lumină, e contraindicat să plasezi ghiveciul în bătaia directă a soarelui.
Dat fiind că este o plantă adaptată mediului arid, cactusul își face rezerve de apă pentru multe zile așa că nu trebuie să-l uzi prea des pentru a nu-i putrezi rădăcina. Așteaptă ca solul să fie uscat și verifică din când în când cu o sondă de umiditate pentru a-l iriga corespunzător.
Află mai multe detalii despre cum să îngrijești cactusul de apartament.
Azaleea de interior
Atunci când azaleea japoneză înflorește, este un adevărat spectacol. Inflorescențele roz-aprins oferă un aer rafinat oricărei încăperi, înfrumusețându-ți cu siguranță apartamentul. Spre deosebire de restul plantelor care fac parte din familia Rhododendron, toate florile azaleei japoneze se deschid în acelați timp.
Azaleea face parte din genul Rhododendron și este o plantă de interior care rezistă destul de bine oricărei condiții, atât timp cât i se oferă o minimă îngrijire.
Îngrijire azalee japoneză
Pentru ca azaleea japoneză să se dezvolte armonios, îți recomandăm să folosești un ghiveci cu amestec de pământ de pădure și nisip.
Ai grijă ca solul să nu fie niciodată uscat în totalitate, astfel azaleea se va ofili. Irigă planta cu apă la temperatura camerei de fiecare dată și fii sigur că ai la îndemână o sondă de umezeală. E posibil ca, la suprafață, solul să fie uscat, dar la rădăcină azaleea să fie umedă. Surplusul de apă nu este benefic.
Asigură-te că plasezi ghiveciul într-o zonă de penumbră deoarece azaleei nu-i place lumina directă.
Mușcata, regina florilor de apartament
Mușcatele, denumite științific Pelargonium, sunt florile perfecte pentru tine dacă ești o persoană care emană bună dispoziție și optimism.
De ce spunem asta? Pentru că varietatea acestora, precum și inflorescențele mușcatelor nu lasă rece pe nimeni. Probabil nu există pervaz decorat cu o mușcată care să nu fie admirat.
Tipuri de mușcate
Există foarte multe tipuri de mușcate din care poți alege, însă cele mai întâlnite sunt următoarele:
- mușcata englezească Variegatum;
- mușcată englezească Cambridge;
- mușcată Fuchsia;
- mușcată roșie;
- mușcată somon;
- mușcată regală.
Îngrijire mușcate
Mușcatele sunt plante rezistente și rezistă la temperaturi destul de scăzute, de până la 5 grade Celsius. Însă, pentru o dezvoltare corespunzătoare, mușcatele au nevoie de multă lumină, și pe timpul verii, de irigare zilnică, mai ales în zilele în care temperaturile depășesc 30 de grade Celsius.
Mușcata are nevoie de un sol ușor, cu pH de 6. Dacă reușești să realizezi un amestec de pământ de grădină cu nisip și mraniță, este perfect.
Află și cum se îngrijesc plantele de interior.
Ai nevoie de mai multe detalii în ceea ce privește plantele de interior și modul de îngrijire? Citește mai multe articole pe blogul GrădinaMax, secțiunea plante de interior.
Îți urăm spor!